Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Чергова сесія Генеральної асамблеї ООН. Німецько-французько-британський саміт.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Чергова сесія Генеральної асамблеї ООН. Німецько-французько-британський саміт.

Прага, 22 вересня 2003 – Західна преса широко відгукується на завтрашнє відкриття щорічної сесії Генеральної асамблеї ООН, коментуючи водночас низку проблем, перед якими нині опинилася Організація Об’єднаних Націй. Європейські газети натомість коментують результати берлінського саміту лідерів трьох провідних країн ЄС : Німеччини, Франції і Великобританії.

У рамках відгуків на проблеми ООН газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар колишнього канадського посла при ООН Дейвіда Мелоуна. Автор аналізує зміни, перед якими нині стала ООН після поступової втрати нею авторитету і впливів у світі і серед своїх же членів. Передусім слід реформувати Раду безпеки, яку опанували п’ять постійних членів і яка стала, за словами автора, таємною організацією. Повний склад Ради безпеки за участю всіх 15 непостійних членів представляє радше індустріальний світ. Європу у раді представляють Великобританія і Франція, які не готові відмовитися звільнити місця для інших провідних європейських країн. Хоча важливі рішення ухвалює повний склад Ради безпеки, право вето мають лише 5 постійних членів. Для відновлення авторитету ООН і її доброї репутації, як вважає канадський дипломат, потрібно переглянути порядок представництва різних країн у структурах ООН і передусім у Раді безпеки.

Низка європейських газет коментують берлінський саміт керівників трьох провідних країн ЄС : Німеччини, Франції і Великобританії. Приміром швейцарська газета «Нойє цюрхер цайтунґ», яка дає безсторонню оцінку саміту, вважає, що остання нарада на найвищому рівні врешті допомогла усім трьом країнам знайти компроміс і наблизити свої політичні позиції після розходжень, що постали перед воєнною акцією в Іраку. Німеччина і Франція тоді виступили проти воєнного удару США. Нині три лідери зустрілися вперше після воєнної акції і серед іншого обговорили спільну політику щодо Іраку. Газета знаходить дальші розходження між сторонами у справі Іраку, хоча стверджує успіх у досягненні домовленостей з інших питань.

«Нойє цюрхер цайтунґ» вважає, що Франція без сумніву бажає брати участь у формуванні майбутнього Іраку, хоча свою безкомпромісною позицією щодо воєнного удару вона позбавила себе активної ролі. Тим часом опозиція з боку Берліна проти воєнної акції, як вважає газета, була передвиборчим маневром канцлера Шредера, який нині готовий співпрацювати у справі відбудови Іраку.

Залишаються антагонізми між Францією та Великобританією. Якби обидві країни погодилися на чесну співпрацю, майбутнє світу виглядало б цілком інакше.Проте суперництво, яке існує між ними від 89-го року, останнім часом лише погіршилося. Тому, як вважає швейцарська газета, берлінський саміт не дає жодних підстав очікувати найближчим часом змін на ліпше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG