Доступність посилання

ТОП новини

США готові відновити обмежені зв’язки з Іранським урядом.


Михайло Мигалисько США готові відновити обмежені зв’язки з Іранським урядом.

Вашингтон, 29 жовтня 2003 - Шість місяців після припинення контактів з Іраном адміністрація президента США Джорджа Буша висловлює готовність вести з представниками у Тегерані пряме обговорення питань стосовно Іраку, Афганістану та про інші справи.

Заступник державного секретаря Сполучених Штатів Америки Ричард Армітедж, виступаючи у вівторок на слуханні сенатського комітету із закордонних відносин, заявив, що Сполучені Штати «готові відновити обмежені контакти з представниками іранського уряду у справі взаємних інтересів». Однак, за його словами, не мається на увазі «широкомасштабний діалог з метою нормалізації відносин», які були розірвані після ісламської революції сімдесят дев’ятого року в Ірані.

Раніше цього року у Женеві уже мали місце кілька американсько-іранських зустрічей, котрі були однак перервані у травні, оскільки Сполучені Штати підозрювали Іран у наданні притулку бойовикам терористичного угруповання “Аль Каїда”, яке обвинувачують у нападах на США 11-го вересня 2001 року. Іран так само як Північну Корею та Ірак президент Буш вніс до списку країн «вісі зла». На запитання одного сенатора, чи адміністрація осмислює питання зміни режиму у Тегерані, Армітедж недвозначно заявив: «Ні».

За словами заступника глави американського зовнішньополітичного відомства, у політиці щодо Ірану офіційний Вашингтон виступає проти розгортання Тегераном програм ядерних озброєнь, проти підтримки тероризму, за дотримання прав людини та за свободу віровизнання. Однак на перешкоді відновлення контактів, навіть на нижчому рівні, й далі є відсутність інформації про бойовиків Аль Каїди, затриманих на іранській території, чого від Тегерана вимагає Вашингтон.

Речник іранського уряду Абдоллах Рамзанзадех у середу у першій офіційній реакції на заяву Армітеджа сказав, що Іран спершу хоче побачити «конкретні кроки» з боку офіційного Вашингтона до того, як вирішуватиме питання поновлення участі в діалозі із представниками американської влади. Першим таким кроком, за словами Рамзанзадеха, є те, щоб Вашингтон припинив обвинувачувати й погрожувати Тегеранові. Він також зазначив, що з огляду на відсутність дипломатичних відносин між двома державами офіційний Тегеран не вважає відповідним передавати інформацію про заарештованих терористів “Аль Каїди”.

Щоправда вагоме значення у цьому комплексі питань може мати й звіт, який іранська влада повинна передати Агентству ООН з питань атомної енергетики – МАГАТЕ. Ця міжнародна організація контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї закликала владу в Тегерані до 31-го жовтня, тобто до п’ятниці, дати повний звіт про усі ядерні програми на іранській території. Раніше Сполучені Штати обвинуватили Іран у таємному розгортанні програм виготовлення ядерної зброї, а експерти МАГАТЕ на одному закритому іранському об’єкті знайшли сліди збагаченого урану, єдиним можливим застосуванням якого є саме ядерна зброя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG