Доступність посилання

ТОП новини

Реакція в Україні на арешт Саддама Хусейна.


Сергій Кисельов Реакція в Україні на арешт Саддама Хусейна.

Київ, 15 грудня 2003 - Понад півтори тисячі українських військовослужбовців перебувають в Іраку у складі стабілізаційних сил. Чи позначиться на терміні їхньої миротворчої місії у Перській затоці захоплення американським спецназом у полон колишнього багдадського диктатора Саддама Хусейна? І як це може позначитися на близькосхідній політиці України в цілому?

Леонід Кучма привітав телеграмою свого американського колегу Джорджа Буша в зв’язку з арештом Саддама Хусейна. Він назвав це важливою перемогою у боротьбі з тероризмом, висловив думку, що колишнього президента Іраку за здійснене ним та його режимом слід судити і запевнив, що Україна й надалі готова брати участь у стабілізаційних силах в Іраку та у відродженні іракської економіки.

Тим часом Олександр Турчинов, один із лідерів БЮТ, блоку, який виступав проти рішення Кучми відправити українських миротворців до Іраку, заявив, що арешт Саддама Хусейна очистить повітря та прискорить демократичні процеси в Іраку. А голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони комуніст Георгій Крючков, який разом з іншими членами парламентської фракції КПУ також виступав свого часу категорично проти участі українських військових у стабілізаційних силах в Іраку, в інтерв’ю для радіо "Свобода" висловився з приводу взяття у полон Саддама Хусейна стримано: "Я не думаю, що це негайно призведе саме по собі до виведення нашого контингенту з Іраку чи якось принципово радикально позначиться на статусі і умовах перебування. Думаю, що перебування військ так званої коаліції буде продовжене, бо до врегулювання ситуації ще довго. Особливо, коли подивишся ці кадри, яка це була людина зараз, цей Хусейн, який заріс бородою, який опустився, у якійсь норі перебував, створюється враження, що не він організовує все це. І ті сили, які спрямовують дії протесту, мабуть, ще залишились. Тому очікувати, що там буде швидке замирення, мабуть, не слід. Так що, очевидно, нашим військовим ще буде багато роботи".

Якщо допити Саддама Хусейна виявляться успішними, спостерігачі прогнозують, що нарешті стане достеменно відомо, чи закуповував Ірак через посередників в обхід санкцій ООН українські радарні установки "Кольчуга", чи ця історія була нічим іншим, як звичайним міфом. Ось яку думку з приводу "кольчужної теми" висловив в інтерв’ю для радіо "Свобода" експерт київського Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов: "Ні, не думаю, що це питання знову виникне, оскільки якби "Кольчуги" були, то, напевно, вони вже б десь випливли. Тобто, півроку від часу окупації Іраку був достатній термін для того, щоб вияснити, поставити крапку в цій історії".

Що стосується того, чи може позначитися арешт колишнього багдадського диктатора на близькосхідній позиції України, пан Данилов припустив, що історія з Хусейном "позначиться, безперечно, на Близькому Сході. На світосприйнятті багатьох людей на Близькому Сході. Оскільки Україна все далі розвиває стосунки з країнами Близького Сходу, певні зміни і всі зрушення торкнуться й нас. Можливо, дивовижним чином значення України трішки може збільшитися. Тобто, зросте потреба в більшій кількості партнерів на Близькому Сході. Як з боку Сполучених Штатів, які потребуватимуть цих партнерів там, так і з боку керівників, лідерів арабських країн, які будуть шукати якомога більшої кількості партнерів поза межами своїх традиційних союзників".

Саме таким партнером, на думку експерта київського Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова, і може стати Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG