Доступність посилання

ТОП новини

Про конфлікт довкола гімназії в Кіровограді.


Тарас Марусик Про конфлікт довкола гімназії в Кіровограді.

Київ, 22 березня 2004 року.

Тарас Марусик

Сьогодні ми розкажемо вам про одну неймовірну, з погляду здорового глузду, ситуацію, яка склалася довкола української гімназії ім. Тараса Шевченка в Кіровограді.

Ця гімназія знаменита тим, що в ній навчалися такі знамениті люди, як український письменник і політичний діяч Володимир Винниченко, польський письменник Ярослав Івашкевич, нобелівський лауреат Ігор Там.

З 1992-го року її очолює Віктор Громовий, визнаний в 2001-му році найкращим директором школи в Україні. В 1998-му та 2002-му роках обраний депутатом обласної ради.

З вересня минулого року ця українськомовна гімназія зазнає навали різних комісій, які постійно щось перевіряють. На початку березня тридцять учителів гімназії, разом зі своїм директором, розпочали голодування на знак протесту проти виснажливих перевірок, які все більше, на їхню думку, скидаються на терор.

Останньою краплею став рейд у шкільний медпункт опер-уповноваженого відділу боротьби з економічною злочинністю Ярошенка.

Як розповів Віктор Громовий, він узяв понятих, провів так званий “огляд місця події”, склав протокол і вилучив документацію медпункту.

До речі, протокол склав російською мовою, всупереч неодноразовим вказівкам свого міністра Миколи Білоконя.

Через якийсь час вчителі вирішили припинити голодування і минулого четверга створили Єлисаветградську лігу захисту прав людини. Всі необхідні документи вже подані в обласне управління юстиції.

Говорить директор української гімназії ім. Тараса Шевченка в Кіровограді Віктор Громовий.

Віктор Громовий

Ми ж коли зрозуміли, що йде відверта сваволя, коли зрозуміли, що нас спочатку нині діюча влада перетворила на жебраків, а зараз хоче зробити жебраків, які з протягнутою рукою просять милостиню, щоб функціонувала школа і сервісні служби, хочуть зробити злодіїв, то нас влада переконала в тому, що єдиний варіант, який в нас є - згуртуватися для того, щоб захищати свої права.

Тарас Марусик

Формальним приводом для перевірок стало створення в 2001-му році благодійного фонду підтримки гімназійної освіти за зразком функціонування фонду Київського фінансового ліцею.

Обрали правління, наглядову раду. Кожні півроку, як розповів мені Віктор Громовий, загальні збори приймають благодійну програму.

Директор гімназії переконаний, що вони змушені це робити, бо в нинішній економічній ситуації для того, щоб дати якісно вищий рівень освіти, потрібне матеріально-технічне забезпечення.

Віктор Громовий називає благодійний фонд легалізацією того, що в більшості шкіл України перебуває в тіні.

Понад піврічні перевірки не могли не завершитися нічим. Як повідомила мені прес-секретар Кіровоградської обласної прокуратури Наталя Алєксєєнко, 11-го березня прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного збирання грошей у гімназії.

Я попросив віце-президента національного університету “Києво-Могилянська Академія” Володимира Панченка, який на початку 90-их років минулого століття, будучи народним депутатом України 1-го скликання від Кіровограда, брав участь у заснуванні цієї гімназії, прокоментувати ситуацію.

Володимир Панченко

Гімназія ім. Тараса Шевченка в Кіровограді – це один із найцікавіших, я сказав би, з прогресивніших з точки зору педагогічної науки, інновацій педагогічних навчальних закладів цього міста.

Заслуга цього, передусім, я вважаю, директора гімназії В.Громового, який кілька років тому став переможцем всеукраїнського конкурсу на кращого керівника навчального закладу України. За це він став, зрештою, Заслуженим вчителем України.

Тарас Марусик

Прикметно, що гімназія ім. Тараса Шевченка в радянські часи залишалася однією з кількох українськомовних шкіл Кіровограда.

Володимир Панченко продовжує.

Володимир Панченко

В цій колізії, які розігралися тепер навколо гімназії з численними перевірками, які робляться до того ж дуже непрофесійно і тенденційно, вони великою мірою пов’язані саме з постаттю директора, оскільки він є депутатом, він є громадською людиною, яка не один раз критично висловлювалася про стан справ як депутат області.

Я вважаю, що причина всього того, що відбувається, полягає, зрештою, в усьому тому, що характерно для всієї нашої України: у вибірковому застосуванні законів, у використані правоохоронних органів для розправи з кимсь із неугодних владі керівників. Якщо мати на увазі дії місцевої обласної прокуратури – це, власне, імітація законності, і не більше.

Тарас Марусик

Свою думку висловив віце-президент національного університету “Києво-Могилянська Академія” Володимир Панченко.

А тим часом Віктор Громовий шле листи в різні інстанції, в тому числі і Генеральному прокуророві України Геннадієві Васильєву, й обласному прокуророві Олегові Левицькому.

Процитую уривок з одного такого листа, який дає деяке уявлення про місцевий колорит: “Доводжу до Вашого відома, що 12-го березня 2004-го року під час співбесіди зі старшим слідчим прокуратури Кіровоградської области Корженком Д.О. я був шокований інтер’єром його кабінету.

Вивішений на почесному місці портрет одного з найбільших злочинців двадцятого століття, творця ЧК Дзержинського Ф.Є. та розвішана всюди на стінах “наочність” зразка 1937-го року не може не ображати мої громадянські почуття та громадянські почуття всіх людей, для яких не є порожнім звуком святі поняття: незалежність, свобода, права людини.

Мабуть, не треба доводити, що такий символізм кабінету, запозичений із тоталітарного минулого, неминуче справляє серйозний негативний вплив на ментальність його господарів та ганьбить в очах відвідувачів імідж правоохоронних органів нашої держави.”

Я запитав Віктора Громового, чи одержав він відповіді на свої листи, зокрема й на процитований?

Віктор Громовий

Про Дзержинського не отримав. Зараз слідчий якраз знаходяться в гімназії. В даний момент він бере свідчення у головного бухгалтера гімназії, хоча вона, в принципі, ніякого відношення до фонду не має. Коли він прийшов, то я його запитав, чи зняв він вже портрет Дзержинського, він мені сказав, що зняв. То я виразив свою радість з приводу того і сказав: “Є хоча б якась користь від нашого з вами спілкування”.

Так що крок до дечікізації прокуратури вже зроблений. Я дуже тішуся цим.

Тарас Марусик

Говорив директор української гімназії ім. Тараса Шевченка в Кіровограді Віктор Громовий.

22-го березня цю гімназію відвідав голова Парламентського комітету з питань освіти та науки Станіслав Ніколаєнко.

А дружина Віктора Громового розповіла мені про замах на її чоловіка в 1997-му році, внаслідок якого загинула ні в чому не винна їхня сусідка, а сам Громовий був поранений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG