Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина пропонує НАТО мобільну бактеріологічну лабораторію.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 квітня 2004 – У понеділок у Будапешті почалася нарада представників 22-х країн-членів НАТО. Її учасники обговорювали методи протидії біологічній небезпеці з боку терористичних організацій.

Будапештська нарада представників як старих, так і деяких нових країн-членів НАТО вже з перших хвилин роботи мала аж ніяк не протокольний характер. Це викликано активізацією міжнародних терористичних організацій. Наприклад, деякі учасники зустрічі ще й досі перебувають під впливом недавніх подій в Іспанії, де від вибухів саморобних бомб ісламських фундаменталістів загинули сотні невинних людей. Зараз уже ніхто в Європі не може почувати себе у цілковитій безпеці, говорили промовці. Тим більше, що арсенал методів ведення терористичної війни доволі великий. Тому не можна виключати і можливості застосування біологічної зброї терористами. На думку учасників наради, до цього повинні бути готові всі країни-члени Північно-атлантичного Союзу.

Ясно, що зараз мова може йти лише про колективні зусилля багатьох країн у цьому напрямку. Адже йдеться про розробку високих технологій захисту від біологічної зброї, організацію зусиль штабів та окремих структур національних збройних сил і, звичайно, чималі кошти.

Як заявив генерал-лейтенант Золтан Сенеш, головнокомандувач сухопутними військами Угорщини, ця країна вже зараз готова запропонувати посильну допомогу НАТО. Командування угорської армії надає у розпорядження сил швидкого реагування альянсу окрему бактеріологічну лабораторію. Вона складатиметься з чотирьох осіб і оснащена мобільними засобами ведення біологічної розвідки й проведення аналізів. Така лабораторія, за словами угорського генерала, функціонуватиме вже у липні поточного року і може перекидатися сучасними транспортними засобами НАТО у будь-яку гарячу точку планети. Наприклад, якщо влітку Греція звернеться до НАТО з проханням надати їй таку фахову допомогу під час проведення Олімпійських ігор, то згадані мобільні лабораторії найкраще підходять для виявлення можливої біологічної небезпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG