Доступність посилання

ТОП новини

Про візит парламентської делегації України у Швейцарію.


Тарас Марусик

Київ, 24 червня 2004 року.

Тарас Марусик

23 червня в Посольстві Швейцарії в Україні відбулася прес-конференція, присвячена червневому візитові до цієї країни парламентської делегації України з питань культури та духовности.

Члени делегації відвідали парламент Швейцарії, а також низку закладів культури.

У Швейцарії немає Міністерства культури, і зовсім не з міркувань, відомих зі старого анекдоту, в якому проводиться паралель між Чехословаччиною і Радянським Союзом – мовляв, в одній країні є Міністерство морського транспорту, а немає моря, а в іншій є Міністерство культури, а немає культури.

Функції цього Міністерства в Швейцарії виконують Федеральний офіс культури і Швейцарський культурний фонд “Про Гельвеція”. Власне, на запрошення останнього парламентська делегація України на чолі з головою профільного Комітету Лесем Танюком побувала в Швейцарії.

У своєму виступі парламентар підкреслив, що делегація ознайомилася, передовсім, з дуже цікавим досвідом законодавчої роботи.

Лесь Танюк

Ми зовсім інакше зрозуміли проблему фінансування знизу, а не фінансування згори. У нас все-таки культура на залишковому принципі, а там кантони змагаються між собою, як можна більше вкласти в культуру, крім федерального бюджету.

Наша система фінансування хибує на те, що ми фінансуємо заклади культури традиційного плану. Якщо з’являється якийсь заклад культури альтернативний, то у наших міністр немає можливості вводити це в бюджет.

Тарас Марусик

Парламентська делегація відвідала кілька закладів культури в різних містах, а також у столиці країни Берні, зокрема “Кюнст-мюзеум”.

Лесь Танюк

Коли ми були в класичному музеї мистецтва, ми теж там провели досить непогану роботу: встановили нову атрибутику і деякі твори російського мистецтва, опізнали твори українського мистецтва.

Мова йде про український модерн початку століття, який і досі в Європі подається, так би мовити, як “общєруській модерн”.

Тарас Марусик

Велике враження справила на відвідувачів з України і школа Моріса Бежара в Лозанні. До речі, викладачі школи погодилися приїхати в Україну і провести майстер-класи навіть на безгонорарній основі.

Не залишилося поза увагою делегації і будівництво музею художника Пауля Клеє, гроші на спорудження якого виділила повністю одна приватна особа:

Лесь Танюк

У нас би Азаров одразу зняв би з нього 60 % в держбюджет.

Тарас Марусик

Посол Швейцарії Жан-Франсуа Кламмер підкреслив особливість культурної політики Швейцарії: держава представлена на задньому плані і не втручається, але готова надати підтримку.

Жан-Франсуа Кламмер (переклад)

Насамперед, тут центральне місце займає децентралізована структура, тобто всі процеси відбуваються не згори донизу, а знизу догори. Тому державі відводиться лише досить скромна роль в культурній політиці.

Тарас Марусик

На моє прохання порівняти децентралізацію у Франції і Швейцарії Жан-Франсуа Кламмер сказав, що їх можна порівнювати, як вогонь і воду, оскільки Франція – унітарна держава і децентралізація там почалася директивно зверху, що є повною протилежністю до швейцарської ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG