Доступність посилання

ТОП новини

Що принесе українсько-польський економічний форум?


Володимир Притула

Ялта, 24 червня 2004 – Сьогодні в Ялті на Південному узбережжі Криму розпочався дводенний 7-й Економічний форум «Україна – Польща». Він відбувається в рамках Року Польщі в Україні. В ньому беруть участь офіційні урядові делегації, представники підприємницьких і фінансових структур обох держав – загалом понад три сотні осіб. Завтра до його учасників мають приєднатися український і польський президенти Леонід Кучма та Олександр Кваснєвський.

Це щорічний економічний форум, започаткований ще 1997 року в Києві. Форуми проходять почергово в Україні і Польщі, і цього року його мали приймати поляки. Але його організатори вирішили, що на честь Року Польщі в Україні цей важливий економічний захід доцільніше буде вдруге поспіль провести в Україні.

Журналісти, акредитовані на форумі, відзначають скромність його відкриття, не дуже велику кількість учасників та не дуже високий представницький рівень. Із українського боку на відкритті виступав міністр економки та європейської інтеграції Микола Деркач, а з польського – заступник міністра економіки і праці Мірослав Зелінський. Поки що не помітно якихось значних підприємців та банкірів. Але організатори форуму пояснили, що завтра, коли на форум прибудуть президенти, кількість та якість учасників значно зросте. Увечері, коли розпочнеться дегустація кримських вин і неформальне спілкування, до бізнесменів та урядовців приєднаються ще й керівники регіонів обох держав. Польські воєводи і маршалки та українські глави обладміністрацій і голови облрад протягом дня спілкувалися в Лівадійському палаці в іншому кутку Ялти.

Головна тема форуму – двостороннє економічне співробітництво і процес євроінтеграції. Усі, хто виступав на відкритті, говорили при те, що цей захід є унікальним, оскільки Польща місяць тому вступила до Євросоюзу. Як заявив Микола Деркач, на форумі є унікальна можливість максимально використати нові можливості, пов’язані з розширенням ЄС, і мінімізувати потенційні втрати від зміни торгівельного режиму. За офіційними даними, товарообіг між Україною і Польщею в 1 кварталі склав понад 413 мільйонів доларів і зріс порівняно з минулим роком майже на третину. Тут кажуть, що вступ Польщі до ЄС, зростання наших економік і розширення двосторонніх економічних зв’язків створюють дуже сприятливі умови для посилення європейського вектора української політики.

Обговорюються на форумі і гострі кути в українсько-польських економічних відносинах. Так, представники Польщі порушили проблему відшкодування в Україні польським підприємцям податку на додану вартість. Мірослав Зелінський заявив, що з часу торішнього форуму в Одесі ця проблема залишається так само гострою. З іншого боку, Микола Деркач згадав скандал довкола відмови в приватизації польського підприємства «Гута Ченстохова» українській компанії «Індустріальний Союз Донбасу». Він навіть запропонував полякам вихід із ситуації через «надання компанії ІСД можливості ексклюзивних переговорів у рамках актуального тендеру. Остаточне рішення уряд Польщі міг би ухвалити на підставі порівняння парафованих обома сторонами інвестиційних угод». Нагадаю, що «ІСД» запропонував кращі умови приватизації «Гути Ченстохової», але польський уряд надав перевагу великій британсько-індійській компанії. Але зараз це рішення призупинене.

Завтра форум продовжить свою роботу. Працюватимуть усі 4 секції. Крім того, в спільному заключному засіданні форуму візьмуть участь і виступлять президенти України Леонід Кучма і Польщі Олександр Кваснєвський. Завтра ж глави двох держав проведуть двосторонню зустріч у форматі сам-на-сам. Але, як виглядає, скупатися їм у Чорному морі навряд чи вдасться – в Ялті сьогодні злива, не пляжна погода очікується і завтра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG