Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачів за президентськими виборами в Україні буде більше ніж самих виборців: Леонід Кучма на самміті Україна-ЄС.


Славко Волинський

Гаага, 8 липня 2004 року - В Гаазі завершився самміт Україна - ЄС. На думку численних оглядачів, самміт був безрезультатним, оскільки єдиним його конкретним досягненням стало підписання угоди про відправлення до Македонії 5 українських міліціонерів. Там вони мають взяти участь в миротворчій операції під назвою Проксіма.

Сподівання офіційного Києва на те, що під час самміту Україна зможе набути статус держави з ринковою економікою, виявилися марними. Голова Європейської комісії Романо Проді сказав журналістам, що це питання ще обговорюють. За його словами, Україна спершу повинна внести відповідні зміни у законодавство. Зокрема, це стосується цінової політики і процедури банкрутства українських підприємств.

Чимало уваги учасники самміту відвели питанням демократизації українського суспільства і майбутнім президентським виборам. На запитання кореспондента радіо “Свобода,” які механізми задіє ЄС для моніторингу передвиборчої кампанії, головуючий в ЄС прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балканенде відповів, що Рада міністрів ЄС разом з Єврокомісією завершують формування груп спостерігачів.

Президент Леонід Кучма зі свого боку додав, що його дивує сама постановка такого питання. Він зауважив, що це не перші вибори в Україні. Леонід Кучма: "Складається враження у декого на Заході, що якщо не переможе представник опозиції, то це нечесні вибори...Тут я переконаний, що спостерігачів за президентськими виборами в Україні буде більше, ніж самих виборців. Ми забезпечимо любу кількість. Ми запросили всіх – всі міжнародні організації, всі країни. Будь ласка, приїжджайте – ми відкриті."

Щодо перспектив вступу України в ЄС, то Леонід Кучма кілька разів наголосив, що це питання наразі не порушується, оскільки сама Україна ще не готова до вступу в ЄС. Вона, за словами Леоніда Кучми, в складі ЄС неконкурентноспроможна.

Не обійшлося і без загострення у спілкуванні між українським президентом та представниками мас-медіа. Кореспондент Нідерландського громадського телебачення поцікавився, коли українська влада покладе край корупції в Україні. Це запитання вивело українського лідера з рівноваги, і у відповідь він заявив: “Такі запитання ставляться на замовлення певних осіб і за відповідну винагороду. Давайте конкретні факти, а не так собі, “від фонаря” (кінець цитати).

На запитання журналістів, чи не суперечить прагненням України в майбутньому вступити до ЄС її вступ у ЄЕП, Романо Проді відповів, що якщо це не буде суперечити правилам СОТ, то і членство України в ЄЕП не буде перешкодою для її зближення з ЄС. Леонід Кучма, зі свого боку, зауважив: "Я вважаю це абсолютно виваженим рішенням з усіх точок зору, бо я переконаний, що кожна європейська країна зацікавлена, в тому числі, у співпраці з Росією, насамперед, і з тим же Казахстаном, де розташовані величезні, насамперед, запаси і нафти, і газу. Дозвольте мені висловити таку, може, фантастичну ідею. Я особисто переконаний, що не зупиниться ЄС на цих кордонах. Якщо дивитись на виклики майбутнього, то я, наприклад, не виключаю що у складі Євросоюзу буде і Росія колись, і інші країни."

У Гаазі сторони також вирішили просувати діалог з візових питань. Але з цього приводу Україна і ЄС не досягли конкретних домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG