Доступність посилання

ТОП новини

Продається “Укртелеком” терміново, недорого.


Марія Щур

Київ, 19 липня 2004 року.

Марія Щур

Перші коментарі з приводу планів блискавичної приватизації компанії “Укртелеком”, про яку вже оголосив минулого тижня Фонд Державного Майна, присвячені майбутнім учасникам конкурсу.

Деякі оглядачі зауважують, що приватизація української державної компанії закріпить юридичний контроль контроль над нею за фактичними власниками, інші говорять, що не перешкоджатиме цьому навіть той факт, що конкурс може виграти іноземна фірма.

Продаж компанії “Укртелеком” має пройти рекордними темпами. Лише минулої середи, 14 липня Голова Фонду Державного Майна Михайло Чечетов оголосив про намір фонду продати майже 43 % акцій компанії, а вже 28 липня буде конкурс, і за його результатами ще до жовтня компанія буде продана.

Запропонований пакет Фонд державного майна оцінив в один мільярд гривень.

50 % плюс одна акція мають залишитися у державній власності. “Укртелеком” - монополіст на ринку фіксованого зв’язку, він обслуговує 9 мільйонів абонентів та контролює 80 % ринку.

Доходи компанії склали минулого року понад 5 мільярдів гривень, а чистий прибуток понад 600 мільйонів гривень.

Багато оглядачів говорять про те, що продавати доходну компанію напередодні президентських виборів означає недоотримати коштів через політичні ризики.

Однак, на думку інших спостерігачів, саме так велика українська приватизація і мала відбуватися, бо задумували її не для збільшення бюджетних надходжень, а для закріплення власності за тими, хто і так її контролює.

Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав директор Київського міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко:

Олександр Рябченко

Великий бізнес український хоче зараз придбати українські підприємства, точніше, легалізувати свій вплив на ці підприємства.

Якщо раніше вони мали цей вплив за реальною ситуацією, але він не мав майнового характеру, а просто через директорів, то зараз вони хочуть свої фінансові можливості матеріалізувати і володіти цими підприємствами на правах власників.

Марія Щур

Якщо виходити з цієї логіки, то всі нові власники мали би бути з України.

Однак, Голова Фонду державного майна Михайло Чечетов, який під час продажу “Криворіжсталі” відкрито заявляв про те, що переваги на конкурсі мав би отримати місцевий інвестор, цього разу, навпаки наголошує, що у конкурсі візьмуть участь не лише українські, але і закордонні інвестори.

Серед можливих зацікавлених компаній оглядачі називають “Deutsche Telekom” та російські компанії “Система” та “Ростелеком”.

Причому, якщо про німецьку фірму говорять лише як про учасника торгів, то російські компанії вважаються фаворитами конкурсу. Ці компанії, а також “Альфа-груп” уже присутні на українському ринку і російські аналітики вважають, що для них було б цілком логічно збільшити свою присутність на українському ринку.

Українські ж засоби масової інформації більше звертають увагу на те, що російські фаворити конкурсу мають близькі, ледь не сімейні стосунки з Україною.

Інтернет видання “Ґлавред” з посланням на попередні дослідження “України кримінальної” повідомляє, що серед засновників компанії мобільного зв’язку “Київстар” є компанія “Стром”, чиїм директором і фактичним власником є росіянин Юрій Туманов, брат дружини українського Президента Леоніда Кучми.

До того ж видання повідомляє про значні кадрові зміни на користь людей із родини Президента. Сама ж компанія “Стром” пов’язана із “Альфа-групою”, яка є претендентом на українських “Укртелеком”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG