Доступність посилання

ТОП новини

Серед стипендіатів польського Міністерства культури найбільше українців.


Володимир Павлів

Варшава, 19 липня 2004 – У понеділок у Варшаві відбулася прощальна зустріч представників польського Міністерства культури з учасниками організовуваної ним упродовж уже 3 років поспіль стипендіальної програми «Ґауде Полонія». Серед 27 цьогорічних стипендіатів аж 18 – громадяни України.

Стипендійна програма польського Міністерства культури «Ґауде Полонія», що триває від 1 лютого до кінця липня, призначена для молодих творців культури та перекладачів польської літератури з країн Центральної та Східної Європи. Піврічна програма, в межах котрої її учасники отримують стипендію приблизно в 500 доларів та забезпечуються житлом, покликана дати їм можливість ознайомитися з сучасною польською культурою, а також створити умови для можливості творчої праці в найважливіших осередках культури в різних містах Польщі.

Вже традиційно найбільше зацікавлення ця стипендія викликає в молодих творців із України. Цього року українці становили рівно дві третини всіх стипендіатів. Іще вісім осіб було з Білорусі та один із Болгарії.

На урочистості прощання з цьогорічними стипендіатами заступник міністра культури Польщі Мацей Климчак говорив, зокрема, що організатори стипендійної програми хотіли б, щоб її учасники залишали Польщу приязно до неї налаштованими, щоб ці люди добре розуміли контекст польської культури і вміли заохотити інших до його пізнання.

Цим, напевно, займеться театрознавець із України Марта Швець, котра впродовж півроку проходила стажування у Вроцлавському осередку вивчення творчості відомого в світі польського театрального режисера-новатора Єжи Ґротовського. Марта Швець каже, що внаслідок цього стажування вона переконалася, наскільки значний вплив мала творчість Єжи Ґротовського на низку українських експериментальних театрів.

Інша стипендіатка з України художниця Анна Попова-Хижинська розповідала, що в Польщі вона отримала можливість власноручно робити такі речі, про які вона раніше лише читала в фаховій літературі.

Подібні враження висловлювала більшість із учасників стипендії «Ґауде Полонія». Тепер їх очікує повернення на батьківщину, де багато з них хотіли б продовжувати роботу, розпочату в Польщі.

Натомість організатори стипендії, незважаючи на період відпусток, уже почали готуватися до відбору кандидатів на наступний рік. Першим етапом цього відбору є надсилання своїх пропозицій та анкет, взірець яких можна знайти на інтернет-сторінці польського Міністерства культури. Термін прийняття заявок від зацікавлених осіб минає 15 жовтня, а сама стипендійна програма розпочнеться знову 1 лютого наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG