Доступність посилання

ТОП новини

США готові відновити стратегічне партнерство з Україною, якщо українська влада забезпечить чесні та вільні президентські вибори, вважає посол Юрій Щербак.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 23 липня 2004 – Сполучені Штати готові відновити стратегічне партнерство з Україною, якщо українська влада забезпечить чесні та вільні президентські вибори. Так вважає надзвичайний та повноважний посол України у США Юрій Щербак, який цього тижня перебував у Вашинґтоні в складі делегації апарату Верховної Ради.

Група працівників апарату українського парламенту приїхала до США для обміну досвідом зі своїми колегами у Конґресі США та провела низку зустрічей із американськими високопосадовцями. Візит делегації апарату Верховної Ради до Вашингтона став першим в історії українсько-американських міжпарламентських зв’язків.

За словами посла Юрія Щербака, який у цій поїздці був радником із міжнародних питань спікера українського парламенту, метою приїзду делегації було встановити робочі зв’язки з апаратом Конґресу США та підготувати угоду про міжпарламентську співпрацю. Така угода повинна сприяти продовженню двосторонніх контактів на постійній основі.

Серед зустрічей, які провела в Вашинґтоні українська делегація, посол Щербак відзначив переговори з депутатським об’єднанням Конгресу на підтримку демократії в Україні та зустріч із працівниками українського відділу Державного Департаменту.

Найактуальнішим для американської сторони, за висновками Щербака, залишається питання майбутніх президентських виборів в Україні, які в Вашинґтоні розглядають як критично важливі для майбутнього двосторонніх відносин. Юрій Щербак наголосив, що американцям ідеться лише про проведення чесних виборів, а не про підтримку одного з кандидатів у президенти:

“Жодної якоїсь видимої підтримки одному кандидатові не було. Американці підкреслювали : нам важливий процес виборів, а не якийсь кандидат. Тобто США, офіційні органи цієї держави не будуть втручатися у вибір українського народу”.

Водночас посол Щербак зазначив, що під час зустрічей із американськими посадовцями він усе ж відчув існування певної упередженості в ставленні до України:

“Вона існує, чесно кажучи. Вона існує в тому, що ми стали об’єктом дуже прискіпливого ставлення до нас, пошуку якихось негативів. Цьому сприяли реалії нашого політичного життя. У нас була дуже цікава зустріч у Гельсинкському комітеті Конґресу США. Вони наголошували : те, що ви проголосили за стратегічну мету приєднання до євроатлантичного простору, тобто вступ України до НАТО і ЄС, цей факт накладає на вас великі додаткові зобов’язання. Ви самі кажете, що хочете бути європейською демократичною країною. Тому до вас інше ставлення , більш вимогливе. Адже країна, яка проголосила таку мету, повинна відповідати більш високим критеріям європейської демократії”.

Під час зустрічі в Державному Департаменті його представники запевнили українську делегацію, що останні кадрові зміни в складі відділу, що займається двосторонніми відносинами з Україною, не призведуть до якихось кардинальних змін у політиці США. На такі зміни можна чекати, за словами Юрія Щербака, лише після зміни президента України:

“В мене склалося враження, що зараз Україна знову в центрі уваги, і американської громадськості, і офіційних осіб. Вони розуміють, що одна епоха закінчується і починається новий етап нашої історії, пов’язаний із президентськими виборами. Ми сподіваємося, що в разі проведення чесних та прозорих виборів буде перегорнута сторінка, яка затьмарювала наші відносини. І ми зможемо нарощувати потенціал наших стратегічних відносин”, –так вважає радник Голови Верховної Ради посол Юрій Щербак, який представляв делегацію апарату українського парламенту у столиці США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG