Доступність посилання

ТОП новини

Українські надії на 28-ій Олімпіаді, що незабаром розпочнеться в Афінах.


Ірина Халупа Гості: Роман Віростюк - капітан Олімпійської збірної України; Анатолій Домашенко - перший заступник голови Державного комітету України з питань фізкультури і спорту.





















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 4 серпня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої вечірні програми. З вами передача “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Тема на середу, четверте серпня: “Українські надії на 28-ій Олімпіаді, що незабаром розпочнеться в Афінах”.

Обговорити цю тему ми запросили капітана Олімпійської збірної України Романа Віростюка. Роман є легкоатлетом, штовхає ядро, він багаторазовий переможець клубних чемпіонатів Європи і міжнародних турнірів. Це його третя Олімпіада. Наш другий гість - перший заступник голови Державного комітету України з питань фізкультури і спорту Анатолій Домашенко.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у “Вечірній Свободі”!

В нашій київській студії також знаходиться наш спортивний оглядач Геннадій Мороз. Отож він долучається до нашої сьогоднішньої дискусії. Спочатку кілька слів.

5-го липня українська столиця стала одним із 34-ох міст, де пройшла всесвітня естафета Олімпійського вогню “Афіни-2004”.

На офіційному інтернетівському сайті Олімпійських ігор, піщаний годинник вказує, що до початку 28-ої Олімпіади залишається 9 днів.

13-го серпня Олімпійські ігри повертаються туди, звідки вони мали свій древній початок і своє відновлення 1896-го року, тобто до Греції.

Олімпійський гімн протягом цих майже двох тижнів, мабуть, стане для всіх відомою і близькою мелодією.

Звучить Олімпійський гімн

Ірина Халупа

Протягом 16-ти днів спортсмени з різних країн світу будуть змагатися в двадцяти восьми видах спорту, серед них фехтування, гімнастика, волейбол, дзюдо, стрільба і плавання.

Змагання відбуватимуться на тридцяти п’яти різних майданах, стадіонах, басейнах та площах в Афінах, в столиці острова Кріт Іракліоні та в інших місцях.

Греція запевняє, що повністю готова прийняти сотні тисяч вболівальників і спортсменів, і, попри всі побоювання, заявляє, що будівельні роботи таки всі вчасно завершені.

Українська олімпійська збірна нараховує 243 спортсмени, вони змагатимуться в 19-ти видах спорту.

Крім фінансової підтримки, яку українській збірній надає уряд, атлетів підтримують такі компанії, як “Самсунг”, офіційний спонсор олімпійської команди; "Кока-Кола”; пиво "Чернігівське", офіційний партнер національної олімпійської збірної; фірма “Київ-стар”, офіційний спонсор Національного олімпійського комітету України” та мобільний оператор олімпійської збірної; фірма "Укртелеком" (поки що не приватизована), телекомунікаційний партнер, авіакомпанія "Аеросвіт", офіційний авіаперевізник; фірми "Diadora" та "Diana", офіційні спонсори та постачальники спортивної екіпіровки; "Relcom-Ukraine", офіційний інтернет-провайдер.

Крім того українська олімпійська збірна має офіційного туристичного агента, маркетингового агента, офіційного партнера, офіційного юридичного радника та низку офіційних інформаційних партнерів, серед них Національна Телерадіокомпанія.

Про те, чи готова українська олімпійська команда до серйозних здобутків в Афінах, говорить прес-аташе Національного олімпійського комітету Іван Боднарчук.

Іван Боднарчук

Спортсмени всі стовідсотково забезпечені. Всі фінансові зобов’язання, які стояли перед Держкомспортом і Національним олімпійським комітетом перед спортсменами були виконані. Це заслуга прем’єр-міністра, президента Національного олімпійського комітету В.Януковича.

За останні роки – це, в принципі, ситуація неординарна, що повністю, стовідсотково з бюджету профінансовані всі необхідні події.

Крім того залучені значні позабюджетні кошти, багато нових спонсорів та партнерів.

Крім того, були компанії-меценати, які перераховували кошти для підготовки спортсменів. Були виділені додатково з державного бюджету 20 мільйонів гривень для закупівлі спортивного обладнання. Це найголовніше.

Мабуть, крок в перед є в тому, що збільшені преміальні чемпіонам, срібним та бронзовим призерам Олімпійських ігор. Тепер вони становлять 100, 70 та 50 тисяч доларів, відповідно 100 - за золоту, 70 - за срібну та 50 - за бронзову медаль. Тренери їх відповідно отримують половину від цієї суми.

Головним спонсором олімпійської команди є держава, тому що держава надає левову частку всіх надходжень, всіх грошей, всіх витрат вона бере на себе.

А спонсори Національного олімпійського комітету – це є і “Кока-Кола”, яка працює з нами з 1996-го року ще з Олімпійських ігор в Атланті. З 2000-го року ми працюємо з компанією “Самсунг-електронікс”. В цьому році з’явилися такі партнери, які мають направленість на підтримку олімпійського руху і мають бажання продовжувати з нами співпрацю на майбутній олімпійський цикл – це компанія “Київ-стар”, яка надала мобільний зв’язок кожному члену делегації: і спортсменам, і тренерам, і лікарям, масажистам, членам штабу. Компанія “Міпс-тревел”, яка займається залученням українських туристів до Афін. Тобто, спектр наших спонсорів дуже широкий.

Дуже приємно, що, окрім того, що у нас є постійні партнери, такі як “Кока-Кола” і “Самсунг”, зараз з’явилися національні компанії, такі як “Київ-стар”, “Чернігівське”, які мають бажання підтримати олімпійців.

Ірина Халупа

“Мало чим є Україні похвалитися,” – скажуть песимісти, але навіть і вони погодяться, що саме українські спортсмени дуже часто рятують і піднімають імідж України. Такі імена, як С.Бубка, брати Клички, А.Шевченко, О.Баюл, Ж.Пінтусевич – імена відомі всім любителям спорту і не лише українським.

Державна підтримка спорту дуже важлива. Радянський Союз не жалкував грошей на олімпійських спортсменів.

Це вже, якщо я не помиляюся, третя Олімпіада, в якій змагається незалежна Україна.

Пане Домашенко, чи дійшли в Україні до ідеальних умов, чи надається українському олімпійському потенціалові сьогодні ця підтримка, яка йому належить?

Анатолій Домашенко

Дякую, пані Ірино, за запитання. По-перше, я хотів би зробити маленьку поправку. Ви в своєму вступному слові сказали про те, що наша національна команда України прийме участь у 19-ти видах спорту. Я хочу доповісти, що будемо приймати у 27-ми видах спорту участь із 28-ми, які взагалі будуть презентовані на Олімпійських іграх.

Ірина Халупа

Бачите, така інформація була нам надана паном Боднарчуком. Дякую, що Ви спростували.

Анатолій Домашенко

Прошу.

Я хотів би принагідно зазначити зараз, що, можливо, там будуть і питання виникати, що практично у національній команді нашої держави будуть приймати участь практично всі регіони нашої держави, 27 регіонів, ви знаєте, в нас є: 25 областей, міста Севастополь і Київ. Із 26 регіонів представлені спортсмени будуть у національній команді нашої держави, за винятком Житомирської області.

А що стосується тих умов, які на сьогоднішній день створені для підготовки спортсменів, то я скажу, що станом на сьогоднішній день практично проблем по підготовці наших спортсменів немає. Вперше практично наша держава взяла питання підготовки спортсменів до Олімпійських ігор і практично стовідсотково профінансувала.

Якщо у нас, скажімо, якоїсь спортивної бази на території нашої держави немає, то наші спортсмени на пріоритетних базах інших країн світу готуються до Олімпійських ігор.

Ірина Халупа

Дякую.

А можете сказати, скільки виділяється із державного бюджету на український олімпійський потенціал?

Анатолій Домашенко

Якщо взяти в цілому суму коштів, які виділені на підготовку спортсменів з олімпійських видів спорту, то на цей рік було виділено 52 мільйони гривень, з яких 20% йде на підготовку резерву, а більше 40 мільйонів – це ті кошти, які затрачені, практично стовідсотково на сьогоднішній день, на підготовку і участь в Олімпійських іграх.

Ірина Халупа

Пане Віростюк, Ви легкоатлет, штовхаєте ядро, вже є переможцем різних попередніх чемпіонатів. З якими надіями Ви їдете в Афіни?

Роман Віростюк

Я цей раз їду з якоюсь легкістю, тому що в мене якось до останнього моменту не було визначено, чи їду я, чи ні - там є умова виконання нормативу, то я цього року виконав його дуже пізно, можна сказати, що впритиск, вже перед самим крайнім терміном подачі заявки на Олімпійські ігри.

Може, це, з одного боку, і добре, тому що в принципі ми так і з тренером планували, щоб в пік форми вийти не на чемпіонат України, а, як кажуть, перший раз в житті все відкинули в сторону і поставили собі за ціль якраз вийти в пік форми на Олімпійські ігри.

Якщо дасть Бог, і все складеться, може, Бог добрий, побачить наші труди, і все буде добре.

Ірина Халупа

Але як Ви сказали в нашій коротенькій розмові до ефіру, що Ви не попадаєте на відкриття. Чому?

Роман Віростюк

Є такий досвід уже з Сіднейської олімпіади, коли ми поїхали за 12 днів, і цей сам момент акліматизації... Організм не обманеш, не обдуриш, і організм трошки йде на спад, якісь певні дні, там з 6-го по 12-й день (це індивідуально від організму), а перші 3-5 днів якраз ти тримаєшся на тому функціональному рівні, на якому ти вилетів з дому. Це, власне, самий оптимальний варіант: цього року ми вилітаємо за три дні до змагань.

Ірина Халупа

Пане Домашенко, спершу, ми думали, що капітан української збірної буде нести український прапор на відкритті. Тепер ми знаємо, що він приїде трошки пізніше. Як вирішується це питання і чи вже є визначена та людина, яка буде нести український прапор на відкритті олімпіади?

Анатолій Домашенко

Безумовно, визначена сьогодні кандидатура – це один із провідних спортсменів нашої держави, один із лідерів світового спорту в тому виді, яким займається і Рома Віростюк (штовхання ядра) – Юрій Білоног.

Ірина Халупа

На відкритті всі команди відрізняються не лише тим, що на чолі кожної іде національний прапор, а й різними костюмами. Як виглядатимуть українці?

Анатолій Домашенко

Українці будуть виглядати цього разу досить симпатично, красиво.

Ірина Халупа

Я думаю, що українці завжди виглядали, пане Домашенко.

Анатолій Домашенко

Завжди виглядали. Брали за приклад країни якраз світу ту форму, яку репрезентувала наша національна команда нашу державу на світовій арені.

Цього року, я повинен сказати, пані Ірино, що ми надавали дуже великого значення якраз підбору кольорової гами, моделі. Проводився спеціальний тендер.

Цього разу наша команда буде одягнена в таку дуже симпатичну світло-блакитну форму, яка є легкою, з урахуванням клімату, того температурного режиму, в якому будуть проходити змагання і відкриття олімпійських ігор в місті Афіни.

Ірина Халупа

А тепер спитаємо людину, яка буде носити цю форму. Романе, гарна вона чи ні?

Роман Віростюк

Те, що буде виглядати елегантно, як завжди, то це безумовно. У нас просто термін цивільної доекіпіровки в цивільну форму починається якраз з післязавтрашнього числа. Тому що нас такий великий колектив, і нас по командах розподілили по днях. Наперед нам сказали дату.

Добре з того боку, що ми можемо якось планувати тренувальний режим, тому що останні дні, вони начебто нічого не змінять. Те, що зробив за цілий рік і напрацював за цих 4 роки, те будеш мати на олімпійських іграх. Але всерівно якісь технічні нюанси можна напрацювати, тому що дрібниць там не може бути, там треба викластися на всі сто.

Анатолій Домашенко

Ви запитуєте Романа, на що він надіється. Ви знаєте, що кожен спортсмен це – досить людина така, яка вірить в якісь такі речі, забобони і т.д. Тому Ромка, безумовно, не може сказати, на що він надіється.

Ірина Халупа

Я гадаю, що всі сподіваються на 243 золоті медалі.

Анатолій Домашенко

Дай Бог.

Ірина Халупа

Романе, я би хотіла Вас запитати, чи 243 особи все ж таки велика група людей? Чи ви знаєтеся, чи ви спілкуєтеся, чи є там якась спортивна конкуренція? Взагалі, що це за команда, і який дух панує серед них?

Роман Віростюк

Ви знаєте, дав Бог, що я вже третій раз їду. По віку я не знаю, чи це буде остання, чи не остання, але я їду так воювати, як останній раз в житті. Але між собою знаємось.

Ірина Халупа

Хто там наймолодший, хто найстарший? Скільки жінок, скільки хлопців?

Роман Віростюк

Ви маєте на увазі з 243 осіб?

Ірина Халупа

Так.

Роман Віростюк

Ми, звичайно, знаємося. З деякими видами спорту навіть дружимо, тому що в нас є централізована олімпійська база під Києвом в Кончі-Заспі уже давно. Там є умови, правда, не для всіх видів спорту, там немає ще басейну, кажуть, що буде.

Ми знаємося, дружимо, спілкуємося, ділимося якимись маленькими своїми секретами, якимись сподіваннями. Знаєте, як живеш 5 місяців на одній базі поруч лікоть-об-лікоть, і вже, як одна сім’я. Звичайно, будемо підтримувати один одного. Плануємо, що після свого виступу будемо не тільки на легкоатлетичній арені, але будемо і в гімнастичному залі, і в плавальному басейні тримати кулаки, махати прапором і кричати “Вперед, Україна!”

Анатолій Домашенко

Значить, Ви задали питання, дійсно, цікаве. Наймолодшими, безумовно, будуть у нас представниці художньої гімнастики і спортивної гімнастики.

Але принагідно я хотів би зазначити, що із числа національної збірної команди України 78 спортсменів із всіх 243, про які Ви говорите, які приймали участь у минулих олімпійських іграх. Тобто це вже досить такий великий потенціал, велика кількість людей, які вже знають, понюхали порох олімпійських ігор. З них вже 18 спортсменів були вже призерами і чемпіонами олімпійських ігор.

Ірина Халупа

Хто є великою надією сьогодні?

Анатолій Домашенко

Безумовно, що наша золота рибка – Яна Клочкова. Люди, які гідно представляли нас на попередніх олімпійських іграх: вітрильники Ігор Матвієнко і Євген Браславець, стрільба стендова – Микола Мєльчів і багато інших. В тій же легкій атлетиці у нас багатий потенціал. Так що не будемо загадувати, будемо очікувати просто.

Геннадій Мороз

Вітаю наших слухачів!

Передовсім я хотів би запропонувати Романові Віростюку розповісти про його геніальну ідею стосовно олімпійського прапора України, який він започаткував ще в 1996 році в Атланті, який я бачив, який справді виглядає просто, як музейний експонат. Що це за прапор?

Роман Віростюк

Це не всієї олімпійської збірної, це, як реліквія легкоатлетична. Я його вожу ще раніше. Прапор почав їздити з командою з 1995 року якраз з чемпіонату світу в Ґетеборгу. Анатолій Васильович з нами якраз був на цьому чемпіонаті.

Так сталося, що після параду я ніс прапор. На відкритті і закритті чомусь пішов до мене в номер зі мною. Ми йшли якимось таким клином прямо до готелю. І з цим прапором я зайшов і кажу, що давайте, ми так шикарно всі виступили з такою надією на наступний рік на олімпійські ігри в Атланті, залишимо тут всі свої підписи.

Так з того часу всі призери чемпіонатів світу і Європи, олімпійських ігор залишали свій підпис. Це стало доброю традицією. Він їздить кожен рік, навіть тоді, коли я не їду на якісь видатні змагання того чи іншого року. Навіть стало такою доброю традицією перед стартом прийти потриматися за кутик того прапора, щоб приніс він тобі удачу.

Ірина Халупа

А є там ще місця на нові підписи?

Роман Віростюк

Є ще. Я ще лишив на ці олімпійські ігри і потім, можливо, віддам в якийсь музей, якщо дасть Бог.

Анатолій Домашенко

Якраз, Рома, наш музей спортивної слави, який у нас мається.

Геннадій Мороз

Пане Романе, все ж таки ми звично вже говоримо про те, що олімпійські ігри – це найважливіший старт для спортсмена. Чи насправді так спортсмен відчуває! І з яким настроєм Ви особисто готуєтесь до олімпіад (вона у вас третя)? Чи призвичаїлися ви до того, що от олімпіада, ну і що?

Роман Віростюк

Ви знаєте, я десь свідомо розумію, що в четверті олімпійські ігри мені буде 40 років. Можливо, мені буде важко фізично. А зараз я в тій кондиції, коли зможу поборотися. Можливо, я свідомо відчуваю, що це мої останні олімпійські ігри.

Так як я їхав з таким натхненням на перші, то так їду і на останні. Знаєте, як гладіатор останній раз в житті іде битися і він ставить все на карту, так само і я.

Але олімпіада – це зовсім інакший психологічний настрій. Не мною ця аксіома виведена, що як правило лідери минулих чемпіонатів світу ніколи не виграють. У нас так в легкій атлетиці, що попередньо дуже рідко буває, що виграють олімпійські ігри і лідери сезону.

Так, наприклад, в нашому виді штовхальники ядра 22.63 м. – це видатний результат, всі казали, що це, однозначно, олімпійський чемпіон, а він, четвертий на чемпіонаті в Америці, і не їде.

З одного боку, їм шкода, а нам, в принципі, трошки і не зле, бо на одного конкурента менше. Добре, що вони це штовхали в травні, а ми входимо в форму от тепер до олімпійських ігор.

Взагалі, це зовсім інший настрой. Воно і тисне на спортсмена, і морально, навпаки, тебе піднімає. Залежно, як хто підійшов до цього питання, якщо ти за два тижні уві сні надягаєш на себе золоту медаль, то це зле, бо ти якось всерівно психологічно гориш.

Треба бути врівноваженим, йти так, як ти кожен день йдеш на тренування, ніби ти йдеш город копати. Єдине, що так іти, ніби останній раз в житті.

Геннадій Мороз

Звідси запитання до пана Домашенка. Чи якимось чином враховуються ось ці психологічні моменти під час підготовки і під час виступів наших спортсменів на значних міжнародних форумах? І чи є інститут спортивних психологів, якщо немає, то чи планується створення в Україні?

Анатолій Домашенко

Питання дуже серйозне і актуальне на сьогоднішній день для нашої держави. Хочу сказати, що у нас проведені попередні переговори з Інститутом психології Академії Педагогічних Наук, безпосередньо з директором цього інституту. Ми на сьогоднішній день серйозно замислюємося над тим, що нам потрібно створити інституцію спортивних психологів.

Я не хочу сказати, що станом на сьогоднішній день психологи не працюють з нашими спортсменами. Навіть у тому ж виді спорту, який сьогодні представляє Роман Віростюк, буквально декілька днів, будучи на території нашої навчально-спортивної бази в Кончі-Заспі, я був присутній під час тренування якраз штовхальників ядра, і з ними працював спортивний психолог. Так що це питання дуже актуальне і, я думаю, що найближчим часом воно буде в повній мірі вирішено.

Ірина Халупа

Відповідна психологічна настанова, звичайно, дуже важлива. Я б хотіла Вас запитати, пане Домашенко і пане Віростюк, про щось інше, яке останніми роками стало, не хочеться сказати синонімом, але близько пов’язане з питаннями і проблемами міжнародних спортивних змагань. Я маю на увазі допінг.

Як українська олімпійська збірна бореться з цією проблемою, бо все ж таки не був би він спортсмен, якби не хотів бути найкращим і виграти?

Анатолій Домашенко

Безумовно, це проблема надзвичайно актуальна. Вона не тільки є для національної збірної нашої держави, вона актуальною є для спортсменів всього світу.

На превеликий жаль, ми повинні сьогодні визнати, що спортивні змагання на сьогоднішній день є, до певної міри, змаганнями технологій, це однозначно. Але, я Вам скажу, що в нашій державі, всі спортсмени це чітко знають на сьогоднішній день, що жоден спортсмен, у якого буде виявлено в організмі залишки тих речовин, які заборонені для вживання, на Олімпійські ігри не поїде.

Всі спортсмени знають, що в нашій державі буде влаштовано дві допінг-спроби, в тому числі, в переддень виїзду на Олімпійські ігри. Всі вони знають прекрасно, що за цим стоїть. Це, практично, неучасть в Олімпійських іграх. На сьогоднішній день ми боремося із цим злом.

Ірина Халупа

А були такі проблеми серед українських спортсменів?

Анатолій Домашенко

Ну, безумовно, і ви про них знаєте, напевне. Ми втратили знову ж таки штовхальницю ядра, Віту Павлиш, яка була замічена у вживанні цієї справи, так сказати, дві допінг-проби дали позитивний результат.

Є у нас неприємності у других видах спорту, про них зараз би не хотілося говорити...

Ірина Халупа

Пане Віростюк, чому спортсмен-атлет ризикує таким. Все ж таки знаємо, що проводяться перевірки, це така річ, яку не приховаєш...

Роман Віростюк

Ви знаєте, інколи цей ризик не є свідомим. Тому що було, пам’ятаєте, ’97 рік, ситуація з нашим штовхальником – Олександром Богачем?

Він придбав в аптеці препарат, де не було вказано, що там є мікроелемент з якоїсь африканської трави, тому що фірма, яка випускала той препарат, якраз не отримала кори з дерева в Бразилії, а замінила її травою з Африки, а там якраз був цей ефедрин.

Так несвідомо наш Олександр Богач втратив золоту медаль чемпіона світу і в той же самий час не був дискваліфікований, як спортсмен, тому що це не по його вині, а по вині фірми.

Якби це було нормально поставлено, то ця фірма мала б стільки Богачу відшкодувати, що він би дякував Богу і жив би безболісно, може, й до тепер собі.

Анатолій Сомашенко

Питання слушне, пані Ірино, скажімо, станом на сьогоднішній день в нашій державі президентом Національного олімпійського комітету, прем’єр-міністром України Віктором Федоровичем Януковичем прийнято рішення, прийнято постанову кабінету міністрів про те, що переможці, призери Олімпійських ігор будуть отримувати винагороди.

Ірина Халупа

Непогані гроші...

Анатолій Домашенко

Так, непогані...

Ірина Халупа

Так, 100 тисяч - за золоту, 70 - за срібну і 50 - за бронзову.

Анатолій Домашенко

Це якщо говорити про нашу країну, то це є стимулом серйозним. Але якщо говорити про спортсменів інших країн, то тут теж матеріальний стимул присутній.

Це однозначно, після того, ви знаєте, що популярність спортсменів різко зростає, і вони користуються дуже великою популярністю, переходять в професійний спорт, де вони заробляють дуже великі гроші. Чемпіони Олімпійських ігор, в першу чергу.

Ірина Халупа

Пане Домашенко, я хотіла ще запитати одну річ. Чи були повідомлення в деяких публікаціях про те, що разом з українською командою ледь не півуряду їде на олімпіаду. Чи це правда? Хто тоді буде пильнувати державу?

Анатолій Домашенко

Ну, скажемо, півуряду я не можу сказати, що їде.

Ірина Халупа

200 осіб, якщо я не помиляюсь.

Анатолій Домашенко

Ну, так десь. Їде, скажімо, Міністр економіки, він є президентом федерації боксу України, їде Василь Григорович Кремінь, Міністр освіти і науки України, він є президентом української спортивної студентської спілки.

Ну і ще декілька посадовців їдуть, вони опікуються серйозно і спортивними товариствами, і безпосередньо спортсменами, і таке інше. Вони мають пряме відношення до Олімпійських ігор, до підготовки провідних спортсменів нашої держави.

Це одна справа, інша справа, що, безумовно, ми переслідуємо цю річ і хочемо, щоб наші і губернатори, і міністри, і голови державних комітетів, щоб вони бачили на вищих рівнях, як вирішуються проблеми олімпізму. Щоб вони могли цю ситуацію десь поширювати, скажімо, на терені нашої держави. Це однозначно.

Ірина Халупа

А хто оплачує цю поїздку?

Анатолій Домашенко

Ці всі названі почесні гості національного Олімпійського комітету, всі вони будуть перебувати за рахунок національного Олімпійського комітету. Жодної копійки державної на перебування цих людей на Олімпійських іграх не потрачено, і не буде потрачено.

Ірина Халупа

А звідки національний Олімпійський комітет бере гроші? З бюджету трішки, ні?

Анатолій Домашенко

Ні-ні-ні, ну що Ви, ні-і! Як сказав досить добре Іван Боднарчук, прес-аташе національного олімпійського комітету, він озвучив тих спонсорів, які допомагали, і ці кошти якраз акумульовані на рахунках національного Олімпійського комітету.

Ірина Халупа

Дякую, що роз’яснили ситуацію, пане Анатолію. Геннадію, у Вас ще є запитання до наших гостей?

Геннадій Мороз

Ну я, власне, задовольнив свою цікавість, і дуже радий від такого спілкування і з паном Романом, і з паном Анатолієм. Якщо Ви маєте, пані Ірино, запитання до наших гостей, прошу.

Анатолій Домашенко

Я ще хотів сказати таку річ, мабуть, цікаво нашим слухачам буде. Скажімо, найбільша загальна чисельність нашої делегації складає 427 чоловік, це офіційна делегація України.

Серед них, ви назвали правильну цифру, 243 спортсмени: 153 тренери лікарі-масажисти, 18 – це штаб олімпійської підготовки, 10 суддів, це дуже, ми вважаємо, хороший результат, 10 арбітрів з 8 видів спорту, і 3 запасних спортсмени поїдуть.

Ірина Халупа

Цікаво, а ті арбітри будуть виступати офіційними суддями на олімпіаді?

Анатолій Домашенко

Безумовно...

Ірина Халупа

Скажіть, це дуже цікаво, і в яких видах спорту?

Анатолій Домашенко

Ну, спортивна гімнастика, плавання, важка атлетика, легка атлетика, ну більше по пам’яті не можу Вам сказати.

Хотів би пригадати ті регіони, які представлені найбільше, найбільшою кількістю спортсменів на Олімпійських іграх, якщо дозволите.

Це місто Київ - 67 спортсменів, Запорізька область – 22 спортсменів, Дніпропетровська, Донецька, Харківська – по 19 спортсменів, Одеська – 13 спортсменів, Київська область – 12. Це області, які найбільше представлені, найбільшою кількістю.

І якщо говорити про спортивні товариства, то сьогодні динамівська організація буде мати 85 олімпійських спортсменів, представники ЗСУ – 67 спортсменів, і “Україна”, спортивне товариство, – 57 спортсменів.

Ірина Халупа

Як це так, що Житомирська область не має нікого? Не цікавляться спортом, чи що?

Анатолій Домашенко

Навпаки, цікавляться, там на сьогоднішній день змінився губернатор, колишній Міністр промислового комплексу України, він дуже активну позицію зайняв, ну, на превеликий жаль, попередньо управлінці фізкультурно-спортивної галузі цього регіону не спромоглися підготувати бодай одного спортсмена на делегування на Олімпійські ігри, на превеликий жаль.

Попередні роки вони мали олімпійців, це дуже приємно...

Ірина Халупа

Мали?

Анатолій Домашенко

Безумовно...

Ірина Халупа

Пане Віростюк, нам залишається 2 хвилини ефіру, скажіть будь-ласка, ми вже говорили про психологічну підготовку, пан Домашенко сказав, що планується в майбутньому залучення різної психологічної підтримки спортсменам, як Ви особисто готуєтесь до тих змагань?

Чи Ви молитеся, чи маєте якусь спеціальну річ, яку маєте мати поруч (без того, щоб зраджувати свої таємниці, звичайно) чи Ви думаєте про одну конкретну річ? Як Ви готуєтесь до цього?

Роман Віростюк

Я готуюсь, в основному, молюсь - це теж, у мене є не річ, а людина, з якою я працюю 25 років, з самого початку моєї кар’єри в легкій атлетиці, це мій тренер – Шарий Іван Григорович. Ми довіряємо один одному, ви самі розумієте, якщо 25 років працюєш пліч-о-пліч, уже довіряєш не тільки словам, а вже навіть з погляду.

В принципі, все, що він скаже виконати, я постараюсь виконати, із словами: “Давай, Романчик, вперед, на тебе дивиться вся Україна!”, я там буду кричати, ви почуєте в Празі.

Ірина Халупа

Ми теж будемо кричати, пане Романе, і на закінчення, пане Домашенко, реально скільки Вам доведеться виплачувати за золоті, срібні, бронзові медалі? Тобто на що ми можемо сподіватись від українських спортсменів, попрогнозуйте трішки.

Анатолій Домашенко

Прогнозувати – це справа неблагодатна сьогодні, Ви знаєте прекрасно це. Але, будучи на “Гарячій лінії” в Кабінеті міністрів, я озвучив, що щоб увійти в 15 найкращих держав світу, а ми хочемо це зробити, і надіємось на це, то нам треба завоювати мінімум 5 золотих медалей. На це ми і надіємось. Буде більше – ми будемо цьому дуже раді.

Але пані Ірино, я хотів би сказати про Вашого брата, так сказати. Хід Олімпійських ігор будуть висвітлювати 18 представників ЗМІ, і ми надіємось на їхнє об’єктивне, щире та патріотичне ставлення до нашої справи.

Ірина Халупа

Дякую, пане Домашенко, на цьому ми завершуємо сьогоднішній випуск “Вечірньої Свободи”, наша тема сьогодні була “28 олімпіада і шанси української збірної на цих спортивних змаганнях”.

Наші гості сьогодні були перший заступник голови державного комітету України з питань фізкультури і спорту Анатолій Домашенко, і капітан олімпійської збірної – Роман Віростюк.

Думаю, що всі мої співробітники тут на “Свободі” долучаться до найщиріших побажань нашим спортсменам і Вам, пане Романе, і сподіваємось, що справді, може статися чудо і буде дуже багато золотих медалей для України.

На цьому ми закінчуємо випуск “Вечірньої Свободи”.

З вами прощається Ірина Халупа та Геннадій Мороз. Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG