Доступність посилання

ТОП новини

Перед візитом в Україну американські сенатори дізналися про проблеми компанії "Воля".


Сергій Куделя

Вашингтон, 17 серпня 2004 - Делегація Сенату США на чолі із сенатором зі штату Арізона Джоном МакКейном, відвідає цього тижня Україну. Серед запланованих зустрічей переговори із керівництвом Верховної Ради та Міністерства закордонних справ. Окрім України, сенатори побувають в Латвії, Естонії, Ісландії та Норвегії. Планувався і візит делегації до столиці Білорусі, однак білоруське посольство у США відмовило американським сенаторам у візі. МакКейн в офіційній заяві пояснив таке рішення білоруської влади її небажанням чути критику політичного курсу держави.

Оглядачі у Вашингтоні очікують, що крім проблем, пов''язаних із президентською кампанією в Україні, у Києві МакКейн може звернути увагу на проблеми американських бізнесменів. Як стало відомо радіо "Свобода," перед поїздкою сенаторів в Україну з ними зустрівся голова компанії "СігмаБлейзер" Майкл Блейзер.

Інвестиційний банк “СігмаБлейзер” працює в Україні більше десяти років. Найбільшим з її проектів стала телекомунікаційна компанія “Воля”, заснована два роки тому. У розвиток цього проекту інвестиційний банк вклав більше 50 мільйонів доларів. Зараз ці капіталовкладення виявилися під загрозою, оскільки компанія “Воля” привернула увагу Генеральної прокуратури України. Керівників компанії, заарештованих наприкінці червня і нещодавно звільнених, звинувачено у діяльності без ліцензії, відмиванні грошей та поширенні порнографічної продукції.

Під час зустрічі із Джоном МакКейном та низкою інших сенаторів напередодні їхнього візиту до Києва, Майкл Блейзер переконував їх, що усі звинувачення проти компанії були сфабриковані. Сенатори дізналися, що справжніми причинами тиску, за версією компанії, стало поєднання ділових та політичних інтересів високих українських посадовців. З одного боку, бізнес-інтереси, що стоять за Генеральною прокуратурою України, ніби-то хочуть перехопити перспективний кабельний бізнес, який має монопольне положення в українській столиці. У цьому нібито особисто зацікавлений Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв. З іншого боку, політичні інтереси підштовхують прокуратуру перешкодити можливості трансляції у Києві опозиційного 5 каналу, стверджує американський інвестор.

Раніше на міжнародних бізнес-форумах Блейзер активно пропагував Україну, як один з найперспективніших ринків Східної Європи. Гаслом компанії стала фраза “Україна приречена на успіх!”. З неї Блейзер починав і нею закінчував свої виступи у США. Під час “політичної кризи” взимку 2001 року Блейзер зустрівся із майже ізольованим Президентом Кучмою у Києві та виступив на його підтримку у Вашингтоні. Він був неодноразовим гостем українського посольства у США за часів керівництва Костянтина Грищенка, чинного міністра закордонних справ. Однак тепер він констатує, що весь його бізнес в Україні, який за обсягами капіталовкладень сягає 150 мільйонів доларів, став жертвою нападу з боку української влади. Хоча Блейзер не називає імен головних замовників, в інформаційному повідомленні для сенаторів відповідальність покладається на осіб, які “не поділяють принципів демократії та верховенства права”. Водночас, зазначається у цьому ж повідомленні, вище державне керівництво України вичікує на реакцію з боку Заходу щодо ситуації навколо компанії “Воля”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG