Доступність посилання

ТОП новини

Україна збирається відкрити канал Дунай-Чорне море попри міжнародні протести.


Марія Щур

Київ, 25 серпня 2004 – Загострюється протистояння між Україною та країнами Заходу з приводу будівництва Дунайського каналу. Європейська комісія висловила глибокий жаль з приводу того, що Україна відкриває навігацію в екологічно чутливому регіоні дельти Дунаю і попередила Україну про те, що це рішення може напружити стосунки з ЄС. Намір відкрити канал підтвердив сьогодні речник Міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський. Раніше з критикою України неодноразово виступали Румунія, Німеччина, Сполучені Штати та численні міжнародні організації.

У четвер, 26 серпня, на два дні пізніше від графіку, Україна все ж планує відкрити навігацію у новозбудованому Дунайському каналі. Ось що про це заявив речник Міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський:

“Дійсно, канал буде відкритий. Ми не бачимо підстав для стурбованості румунської сторони, стосовно побудови каналу і загрози цієї будови екології заповідника. Ми надали усю необхідну інформацію, в тому числі нашим європейським колегам, стосовно будівництва каналу і стосовно екологічних наслідків”.

У переддень урочистого відкриття каналу у середу Європейська комісія зробила ще одну спробу вплинути на позицію України. В Брюсселі речник Європейської комісії Жан-Крістоф Філорі закликав Україну зупинити роботу в каналі:

“Ми наполягаємо на тому, що роботи мають бути припинені, допоки не будуть вивчені екологічні наслідки проекту”.

Українська сторона наполягає на тому, що новий канал відкриє українській дунайській флотилії доступ до Чорного моря виключно українською територією і дозволить зробити нові робочі місця у збіднілому регіоні.

А сусідня Румунія, чий президент у вівторок ще раз виступив із критикою України, вважає, що побудова каналу в руслі Бистре може змінити рівень води в Дунаї. Перед посольством у Бухаресті у День незалежності України виступили понад 500 демонстрантів, які представляли понад 140 недержавних організацій. У листі, переданому працівникам посольства, мовиться, що у разі, якщо Україна завершить будівництво каналу, унікальна екосистема дельти Дунаю перетвориться на мертве болото.

Своє занепокоєння Європейська комісія також пояснює виключно екологічними міркуваннями:

“Екосистема дельти Дунаю дуже вразлива, це по-перше. Вона нараховує багато рідких тварин та рослин. І регулюється Рамсарською конвенцією, що охороняє водо-болотні ресурси, багато екологічних громадських організацій та асоціацій привертають увагу до небезпеки, яку може становити цей проект, що, наголошую, проводиться без належного екологічного вивчення”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG