Доступність посилання

ТОП новини

"Альтернатива": Замахи на життя лідерів.


Андрій Охрімович Аудіозапис програми:

Київ, 26 серпня 2004 року.

Галина Трохова

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці і просто у житті...

Андрій Охрімович

Людську історію в певному сенсі можна розглядати, як боротьбу лідерів, а можна і навпаки, як боротьбу з лідерами, оскільки лідер уособлює в собі певні сподівання певних верств суспільства, а отже, балансує на вістрі ідей, які розділяють людей.

Сам факт існування такого вождя не влаштовує його опонентів, муляє, як камінець в черевикові.

Перший історично зафіксований замах на лідера відбувся приблизно у 2 000-му році до Р.Х., коли в епоху Середнього царства у Єгипті було вчинено спробу вбивства фараона Аменхотепа Першого.

Галина Трохова

Історія замахів на життя лідерів, вочевидь, древня, як і сама історія існування людських спільнот.

Двадцяте сторіччя в сенсі харизматичних лідерів переломне. Їх стало забагато, незручних політичних аспектів ще більше, до того ж скристалізувався новий усвідомлений феномен – енергія мас.

Фізичне усунення лідерів стало суспільним ноу-хау, як би цинічно то не звучало. Не беручись оцінювати такий поворот у людських стосунках, ми все ж таки спробуємо розібратись, як впливає атентат на перебіг історії.

У київській студії радіо “Свобода” політолог Андрій Дуда. Розмову з ним провадить автор програми Андрій Охрімович. Тексти – Віктор Недоступ. Звук – Михайло Петренко. Модерує Галина Трохова.

Андрій Охрімович

Чи можуть впливати замахи на тих чи інших діячів політичних, культурних на хід історії або ж розвиток культури?

Андрій Дуда

Без сумніву, замах більше відомий в українській політичній традиції, як атентат, звичайно, що відігравав величезну роль. В історії, посилаючись на український і світовий досвід, я умовно виділив би три види замахів, які мали місце на чільних діячів історії, політики, культури.

Перший вид замахів – замах-провокація. Відомий приклад, коли Гаврило Принцип замахнувся на австрійського спадкоємця, і цим було спровоковано Першу світову війну.

Є замахи, які безпосередньо спрямовані проти певних діячів з метою дестабілізувати той чи інший рух. Йдеться насамперед про харизматичних лідерів і розрахунок, логіка таких тільки в тому, що усунення цього лідера ставить кінець на русі.

Свого часу ми маємо приклади по усуненню такого харизматичного лідера, як Шаміль. Свого часу було справжнє полювання російських спецслужб на Шаміля, оскільки знали, що усунення Шаміля з політичної арени дестабілізує весь антиросійський рух Кавказу.

Беремо інший випадок, коли в Україні було сплановано акцію помсти проти Хрущова, організовану ОУН. Було відомо кілька спроб вбити Хрущова, але жодна з них не була вдалою.

Андрій Охрімович

Щоб це дало в практичному сенсі?

Андрій Дуда

На той час вважалося, що це дестабілізує український рух. Насправді я вважаю, що цей захід не мав би реального сенсу. Де є система, де людина не відіграє вирішальної ролі, без сумніву, тут замах не має сенсу.

Недавній, ще свіжий, атентат на відомого свого часу одного з лідерів антиросійського руху, потім людини, яка перейшла на службу російських спецслужб Кадрова в Чечні. Успішний замах, який був здійснений повстанцями, показує, що, в принципі, це був добрий розрахунок, тому що Кадиров як представник одного із впливових, при тому харизматична особа, відігравав ключову роль в репрезентації проросійських сил в Чечні.

Андрій Охрімович

Не варто думати, що ідеологія атентату – суто європейський винахід двадцятого століття, який поширився на інші країни світу.

Замах, піднесений до рівня світоглядно оформленої дії, подарувала світові древня ісламська секта під назвою “Нізарі”. Секта виникла десь у 1 090-му році на землях між Сирією та Іраном.

“Нізарі” вбивали тих, кого вважали своїми духовними та політичними противниками. Готуючись до акту помсти, вони курили гашиш. Слово “ассасін” (вбивця, виконавець) дослівно означає “курильник гашишу”.

Напрошується ще один приклад – вбивство польського міністра внутрішніх справ Перацького. Мені здається, що це вбивство в українському русі опору зіграло консолідуючу роль.

Андрій Дуда

Це вбивство, на мою думку, не є консолідуючим фактором, це більше факт моральної сатисфакції, це був звичайний акт помсти. Ніхто не думав, що смерть Перацького змінить суть польської політики по відношенню до українців.

Галина Трохова

Рекордсменом серед вождів та вождиків вважається Фідель Кастро. Біографи каманданте зафіксували 637 спроби покінчити з проблемою комунізму на Карибах.

У Європі свій чемпіон – Шарль до Голль. З 1944-го по 1966-й рік більше тридцяти замахів. Десь півтора замахи на рік.

Серед пострадянських правителів найфобійнішим чемпіоном став Гейдар Алієв. Оповідання про те, як його хотіли забити, складали левову частку його промов. Алієвим була організована безпрецедентна охорона власних пересувань. Коли він виїздив з палацу, кожні двадцять метрів охороняли пара поліцаїв, а кулеметники на дахах тримали під прицілом всю прилеглу територію.

В новітній Україні своя каламутна історія замахів: від загибелі лідера руху В’ячеслава Чорновола до сміхотворного викриття СБУ змови пенсіонерів-комуністів з топографічними картами під пахвою. Віртуальних дідів у народі охрестили “грибниками”.

Андрій Охрімович

Що змінила в українській історії, будемо вважати, передчасна смерть Хмельницького? Побутує думка, що він був отруєний російськими попами.

Андрій Дуда

З точки зору вбивства, як методу зміни політичного розкладу, політичного процесу, без сумніву, логіка такого припущення і логіка такої версії себе дуже виправдовує.

Хмельницький на той час був чи не єдиною не лише харизматичною особою, а й консолідуючою. Очевидно, вбивство Хмельницького тягнуло за собою руйнівні фактори, які, до речі, і привели до руїни України.

Андрій Охрімович

Це був фатальний наслідок цієї дії. Звідси виникає таке питання: яким чином збудувати чи політичну боротьбу, чи політичну систему, щоб вбивство окремо взятого діяча не ламало так радикально ходу історії?

Андрій Дуда

Будь-який рух, будь-яка політична акція, будь-який політичний процес не може ґрунтуватися лише на одній особі.

На жаль, на сьогодні в Україні маємо ситуацію, коли всі зорієнтовані на одну особу, і не створено цілої системи, яка адекватно функціонувала в умовах усунення тієї чи іншої історії з історичного процесу.

Тут проблема створення системи – це проблема організаційних структур, це проблема створення самодостатньої ідеології, це підбір кадрів, які були б здатні реалізовувати ту чи іншу думку свого лідера чи вождя, які здатні реалізувати ідею, і які будуть віддані ідеї. Це, без сумніву, є ті фактори, які можуть бути системоутворюючими. Тоді ми, звичайно, не будемо атентат розглядати як абсолютно дестабілізуючу якусь.

Андрій Охрімович

Єдиною пострадянською країною, де замах кардинально вплинув на розклад політичних сил, залишається Вірменія. З 18-го по 21-ше січня в Єревані в результаті серії досі не розкритих замахів було поранено трьох соратників президента Левона Тер-Петросяна.

Глава Міноборони Вірменії назвав замахи інсценуванням і закликав до національної єдності.

Після низки добровільних відставок у вірменському уряді 3-го лютого 1998-го року Тер-Петросян підписав заяву про відставку.

Андрій Охрімович

Що міняє, припустимо, гіпотетичне усунення основного кандидата на владу від влади і навпаки?

Андрій Дуда

Давайте будемо прямо говорити: йдеться про суперництвом між Ющенком та Януковичем.

Звичайно, будь-яке усунення, в тому числі і силове, Януковича жодним чином не міняє розкладу в провладному політичному таборі, тому що на сьогодні політика є кланова, а кланова політика – це також є система, очевидно, якщо в цій системі не буде Янукович, то буде хтось інший, це буде представник тієї системи.

Інша справа усунення Віктора Ющенка. Я певен, що це сильно дестабілізує ситуацію в опозиційному таборі. Адекватної особи немає, і системи, створеної під цю особу, немає.

На жаль, в нас дуже слабо працюють над тим, щоб табір проющенківський був структуризований, щоб він мав адекватну і ідеологію, і кадровий потенціал.

Андрій Охрімович

Відсутність системи в опозиційному таборі якимось чином провокує силові рішення тієї проблеми, яку опозиція створює в провладних структурах.

Андрій Дуда

Поки що опозиція має локомотив, який тягне її на парламентських виборах, і який тягне її на президентських виборах, - це В.Ющенко. Я певен, що якби не було б В.Ющенка, ми не мали б фракцію опозиції в 100 чоловік, ми мали б значно менший, це було б значно розрізненіше середовище.

Створити сьогодні тим людям, які сьогодні зібралися під прапором “НУ” якусь чітку структуризовану систему є дуже складно.

Андрій Охрімович

Я повертаюся до атентату і в продовження того ж самого, що ти говорив, чого повинен боятися той, хто хотів би виконати атентат проти Ющенка? Чи детонує це суспільство?

Андрій Дуда

На мою думку, є дуже великий ризик переростання атенату, як усунення певного харизматичного лідера, до атентату-провокації, до атентату, який може привести до несистемних дій, до порушення громадського спокою і до ломки цілої системи.

Той, хто думає, що на сьогодні можна, усунувши лідера опозиції, розчистити собі шанси на перемогу до президентських виборів, має адекватно оцінювати і той факт, що при Ющенку виросло ціле покоління людей, які в цій ситуації будуть адекватно відповідати на подібні акти.

Я певен, що таке усунення приведе не до породження грузинського варіанту, а приведе до українського варіанту, який може перерости в дуже серйозний внутрішньо-український конфлікт.

Треба адекватно оцінювати і те, що соціальна база Ющенка не менше 50% людей, навіть при пасивності суспільства, яке ми на сьогодні спостерігаємо, це дуже суттєвий фактор до дестабілізації в середині держави.

Андрій Охрімович

Я думаю, що той, хто продумував би такі речі всерйоз, як усунення Ющенка, він повинен думати, що все ж таки його електорат – це все ж таки люди більш ідейного складу, в ситуації громадянського конфлікту, громадянської війни, безумовно, що перемога буде за тими, хто носить ідею.

Досі стоїть великий знак питання: ліквідація Петлюри була особистою помстою чи добре обставленою спецоперацією?

Спецоперація з ліквідації Степана Бандери була обставлена так, ніби цей лідер не являв собою надто великої загрози радянському режимові.

Натомість новітня історія такого роду ліквідацій набула нових пропагандивних рис. Російські мас-медіа смакували технічне забезпечення акту ліквідації Дудаєва. Наводка ракети на сигнал мобільного телефону.

Тим часом автокатастрофа, як технологія усунення, ще з радянських часів має свої переваги. Будь-яку підозру можна посунути в царину параної або ж політичної самореклами. Кінці, так би мовити, лишаються у воді.

Кілька слів в сенсі того націоналістичного проекту, доволі такого карикатурного, який виношує влада і вже показує на “УТ-1” зразки доволі таки ідіотського креатину.

Андрій Дуда

Щодо націоналістичних проектів Банкової – це є рух Бойка, куди увійшло кілька маргінальних, нібито націоналістичних організацій.

Друга група – це Едуард Коваленко, який нібито представляє УНА-УНСО. Він репрезентує есдеківську частину, яка фінансується з джерел близьких до СДПУ(О), бо Бойко фінансується донецькими.

Ми знаємо про таких кандидатів у президенти, як А.Чорновіл, Р.Козак, Д.Корчинський, Б.Бойко - це ті особи, які будуть виконувати роль зливу нібито компромату або зливу заготовлених провокацій проти В.Ющенка.

Рано чи пізно це викличе серйозну реакцію з боку здорових сил в середині опозиції, особливо в середині націоналістичного табору.

Жартувати тут немає чого. З тюрми вже вийшли в’язні УНСО. Не тільки вони, є багато здорових сил, які здатні присікти.

Андрій Охрімович

Чи будуть українські націоналісти серйозно розбиратися з цими провокаторами?

Андрій Дуда

Наскільки я знаю про те, наскільки серйозно розібратися, в середовищі націоналістів говориться досить давно. Я знаю, що навіть свого часу готувалися подібні заходи.

Треба пам’ятати, що ОУН 30-х років – це жорстка терористична організація, яка робила теракти кожного дня, тобто традиція є.

Я більш, ніж певен, що акти відплати будуть. Я не хотів би цього, бо це є силовий спосіб, може пролитися кров, я нікого не хотів би лякати, але це є реальна перспектива при такій тактиці.

Галина Трохова

Передача добігає кінця, і висновки поки що невтішний. Маховик атентату набирає обертів. Атентатника уже не цікавить: де винний, а де невинний. Трагедія знову тяжіє до статистики. Політик набуває рис камікадзе, а суспільство перетворюється у щось на кшталт жертовного ягняти.

Ну, а ми з вами маємо пригадати, що над цим випуском “Альтернативи” працювали: політолог Андрій Дуда, текстмейкер Віктор Недоступ, звукооператор Михайло Петренко. Модерувала Галина Трохова. Автор Андрій Охрімович.

Всього вам доброго! Зустрінемось через тиждень!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG