Доступність посилання

ТОП новини

КРАВЧУК ВВАЖАЄ НЕЛЕГІТИМНОЮ ТИМЧАСОВУ КОМІСІЮ ВР З ПИТАНЬ МОНІТОРИНГУ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА.


Лідер фракції СДПУ(О) Леонід КРАВЧУК назвав нелегітимною Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України. Саме в цьому, на його думку, і полягають суперечності Президента України і голови українського парламенту.

В коментарі журналістам після зустрічі керівників фракцій і груп парламентської більшості з Леонідом КУЧМОЮ лідер фракції СДПУ(О) зауважив, що комісія називається "парламентською", а це означає, що, відповідно до українського законодавства, має статус комітету. Але, за словами Л.КРАВЧУКА, закони України не передбачають того, щоб голова ВР очолював комітет.

Також, за словами Л.КРАВЧУКА, до парламентської комісії повинні входити виключно парламентарії, а не представники силових відомств, виконавчої, судової гілок влади, представники громадськості.

"Тобто - це не парламентська комісія, а якась надгілкова, наддержавна комісія на чолі з головою ВР, в даному разі вона бере на себе повноваження і ЦВК, і інших без виключення (гілок влади), а над усім цим стоїть голова парламенту і дивиться з боку", - сказав Л.КРАВЧУК.

При цьому Л.КРАВЧУК запитав: для чого тоді в Україні утворювалась Центральна виборча комісія? "Треба щось парламенту знати - запросіть голову ЦВК, та запросіть всю ЦВК у парламент і задайте запитання! так ні - треба стати "над" і управляти ситуацією, впливати на ситуацію", - сказав лідер фракції об''єднаних соціал-демократів.

При цьому він додав, що в даному разі випливає, що нікому не дозволяється впливати на вибори, а комісії на чолі із спікером - дозволено під виглядом демократії.

Він підсумував, що саме в цьому полягають розбіжності між Президентом і головою парламенту – у легітимності і правомірності створення комісії, а не у доцільності її створення. При цьому він зауважив, якби ця комісія створювалась в рамках закону, Президент би сказав: "Я не підтримую, але якщо ви вважаєте за потрібне, - створюйте".

Л.КРАВЧУК зауважив, що в даному разі комісія має повноваження, які виходять за межі парламенту, і вона, по суті, підміняє собою виконавчу, судову гілки влади.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня 2004 р. Верховна Рада України прийняла постанову, якою передбачено створення Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України. Згідно із постановою, очолює дану комісію Голова Верховної Ради України. До складу комісії мають увійти по одному представнику від фракцій та груп парламенту, а також по одному представнику Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, Верховного Суду, СБУ, Державного комітету з телебачення та радіомовлення в особі перших заступників керівників цих установ. Крім того, до складу комісії увійде заступник голови Центральної виборчої комісії.

За дане рішення проголосувало 239 народних депутатів із 442, зареєстрованих у сесійному залі. Це було повторне голосування по даному питанню, оскільки при першому голосуванні проект постанови набрав лише 223 голоси (при необхідних 226).

Після першого голосування Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН зазначив, що в разі нестворення комісії робота парламенту кожного дня "буде заблокована". "Якщо ви вирішили влаштувати бойкот Голові ВР, який пропонує, щоб парламент працював, то давайте не голосувати", - підкреслив В.ЛИТВИН, звертаючись до народних депутатів. За його словами, у такому разі депутати можуть виконувати "вказівки, які вам хтось дав збоку".

Він підкреслив, що потім народні депутати говоритимуть, що "Верховну Раду зневажають". Після цієї промови В.ЛИТВИНА проект постанови був поставлений на голосування і набрав необхідну кількість голосів.

Не голосували за постанову, зокрема, фракція "Трудова Україна", група "Демократичні ініціативи – Народовладдя", група "Союз", по одному голосу дали фракції "Регіони України" та СПУ.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG