Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Черномирдін закликає українських банкірів підтримати спільну валюту в рамках ЄЕП.


Сергій Собуцький

Київ, 13 жовтня 2004 року - Перспективи розвитку співпраці у банківській сфері обговорювали у Києві в середу фінансисти з України і Росії. А посол Росії у Києві Віктор Черномирдін закликав їх до тісніших контактів.

Активізувати співпрацю банкірам буде нелегко. Як зазначали учасники круглого столу, і з російської, і з української сторін, поряд зі значним прогресом у міжбанківській співпраці двох країн, є також і велика кількість проблем. Обумовлені вони передусім різним підходом у законодавчому забезпеченні банківської діяльності та різними пріоритетами у розвитку банків. Наприклад, якщо в Україні давно працюють за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, використовують електронну систему платежів, то в Росії ці процеси лише на початковому рівні.

Перспектива Єдиного економічного простору має зближувати фінансові системи двох країн і цей процес варто було б пришвидшити, але про єдину валюту в рамках ЄЕП говорити поки що рано - таку думку висловив посол Російської Федерації в Україні

Віктор Черномирдін: "Я бачу, як тяжко йде ЄЕП в Україні. Ніхто не знає, що це таке, що за цим стоїть, що це дасть, коли воно буде, але всі проти. В усякому разі багато хто. Це – процес довготривалий. Економіки наші змінюються, змінюються на краще. Ми все одно до цього підійдемо. Але, на мою думку, це варто робити швидше. По багатьох питаннях ми дозріли, як би нам не перезріти," – заявив Черномирдін. До цього він додав, що банківський сектор Росії потихеньку входить в Україну.

Зі свого боку, віце-президент Асоціації українських банків Антоніна Паламарчук впевнена, що Україна у процесі формування ЄЕП має керуватися застереженням Верховної Ради при ратифікації договору про ЄЕП, а саме звіряти всі свої кроки з Конституцією. Це стосується і можливого введення єдиної валюти.

Антоніна Паламарчук: "Введення єдиної валюти і інтеграція валюти, ви розумієте – це питання, яке сьогодні не може ніким обговорюватись, тому що воно пов”язане із суверенітетом України, з тим, що вирішить ВРУ з цього приводу. Банківська система буде йти тим шляхом, який прописаний в Конституції і як вирішить Верховна Рада."

Тим часом учасники круглого столу “Національна безпека і економічна інтеграція”, який напередодні відбувся під головуванням спікера парламенту Володимира Литвина дійшли висновку, що вступ України до ЄЕП може підірвати національну безпеку держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG