Доступність посилання

ТОП новини

8 українців разом з білорусами та росіянами тримають під вартою в Кот-д’Івуарі, де триває збройний конфлікт.


Юрій Свірко

Українці, білоруси та росіяни опинилися в центрі міжнародного воєнного конфлікту в африканській державі Кот-д’Івуар. В аеропорту міста Абіджана утримують під вартою екіпаж літака Ан-12, у складі якого 15 громадян СНД, більшість з них українці.

Конфлікт у Кот-д’Івуарі загостився минулого тижня, коли в результаті ударів урядової авіації загинуло 9 французьких миротворців. Тепер Франція евакуює своїх громадян із Кот-д’Івуару, де не припиняються антифранцузькі виступи.

Міністр оборони Франції Мішель Аліот-Марі минулої суботи заявила, що французьких миротворців розстріляли два найманці-білоруси, які були на військових літаках. Спростовуючи цю заяву, представник Міністерства оборони Кот-д’Івуару полковник Коре сказав радіо “Свобода”, що літаками керували не білоруси, а тільки івуарці. Проте полковник додав, що в Кот-д’Івуарі дійсно є 15 білоруських механіків, які обслуговували літаки. Розшукуючи цих механіків у Кот-д’Іуварі, кореспондент радіо “Свобода” виявив, що 8 з них насправді є громадянами України.

Вся група, екіпаж транспортного літака Ан-12, тепер, фактично, перебуває під арештом у військовій частині аеропорту міста Абіджана – колишньої столиці Кот-д’Івуару.

Вже тиждень їх охороняють члени французького іноземного легіону. Українець Олег, який відмовився назвати своє прізвище, розповів телефоном з аеропорту Абіджана:

“Нічого з нами не сталося такого дивного, працюємо тут за запрошенням уряду Кот-д’Івуару. Працюємо на цивільних посадах, затримані незаконно іноземним легіоном, який нам не виставляє ніяких обвинувачень.

Вони нас затримали без пояснень, ведуть себе тактовно. Але ми не відчуваємо ніякої потреби в їхній протекції.

Зустрічалися сьогодні з офіційними особами Кот-д’Івуара, які сказали, що це непорозуміння виясняється, і все скоро стане на свої місця”.


А давно вас затримали ці французькі легіонери?

Олег: “7 днів. Сказали, що вони не затримали, що вони просто хвилюються за наше життя і дбають про нашу безпеку”.

Міністр оборони Франції заявила, що французьких миротворців у Кот-д’Івуарі вбили 2 білоруські пілоти. Ви про це знаєте щось?

Олег: “Про це ми знаємо тільки з телебачення, яке ми дивимось. Це, значить, якщо вірити телебаченню, то цей випадок стався в зоні бойових дій, яка знаходиться від столиці Кот-д’Івуара Абіджан, де ми перебуваємо, на відстані до 300 км.

Але ми бачимо те, що відбувається тут, в Абіджані, на власні очі. Бачимо дії французького легіону. Це ми бачимо, це ми знаємо”.


А Ви тут за якимось контрактом між Кот-д’Івуаром та Росією, Білорусією чи приватний контракт це був?

Олег: “Це загальний контракт. Як Вам сказати? Це треба читати, тоді тільки можна зрозуміти. Але на даний момент всі наші речі не на місці роботи, а на місці проживання. І нам не дають туди змоги дістатися.

Тобто, повторюю, що тут немає військових людей, нема людей, які працюють на військовій техніці. І гарантовано - серед нас немає людей, які брали участь у цьому збройному конфлікті”.


Тим часом у Мінську речник білоруського МЗС Андрій Савіних на брифінгу цього четверга заявив, що державні органи Білорусії не направляли до Кот-д’Івуару білоруських громадян.

Ось як прокоментував цю заяву командир екіпажу Ан-12, який перебуває тепер в Абіджані: (переклад з російської).

“Як же немає, коли є у мене документи, у мене в портфелі лежать: міжурядова угода між Республікою Білорусь та Кот-д’Івуаром про військову взаємодопомогу в плані обслуговування техніки!”

А Івуарівський полковник Коре підтвердив, що 15 техніків працюють за контрактом з Міністерством оборони Кот-д’Івуару. Для нього всі 15 є білорусами. Проте один з них, українець Олег, каже, що в цій африканській державі часто плутають громадянство людей. За його словами, всі ЗМІ пишуть про французьких миротворців у Кот-д’Іуварі, але там таких немає.

Олег: “Ми всі вважаємо, що миротворці – це війська ООН. Можливо, Червоний хрест, але тут порядок в цій країні наводить іноземний легіон, навіть не французькі регулярні частини, а іноземний легіон”.

А Ви не знаєте, там є українці чи білоруси в цьому іноземному легіоні? Ви не зустрічали?

Олег: “Переважно ті, хто контактує з нами, які нас охороняють, переважно слов’яни з минулого Радянського Союзу. Вони не кажуть, якої вони нації, але вони чудово розмовляють російською мовою”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG