Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Одеса: які порушення зафіксували спостерігачі під час роботи однієї з територіальних виборчих комісій? Київ: ведучого програми “Вісті” на УТ-1 звільнили з роботи за те, що відмовився читати “темники”; Харків: політв’язні закликають правоохоронців не скоювати злочинів на виборах; Київ: як подолати страх перед виборами? Адвокат Тетяна Монтян про громадянську позицію виборця.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 11 листопада 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

Сьогодні у програмі такі теми:

-

Одеса: які порушення зафіксували спостерігачі під час роботи однієї з територіальних виборчих комісій?

-

Київ: ведучого програми “Вісті” на УТ-1 звільнили з роботи за те, що відмовився читати “темники”;

-

Харків: політв’язні закликають правоохоронців не скоювати злочинів на виборах;

-

Київ: як подолати страх перед виборами? Адвокат Тетяна Монтян про громадянську позицію виборця.

Народний депутат України Євген Гірник, член фракції “Наша Україна” під час першого туру президентських виборів перебував в Одесі. Він спостерігав за роботою територіальної виборчої комісії Суворовського виборчого округу міста.

Діяльність цієї ТВК він вважає дуже упередженою, необ’єктивною і незаконною. Про це він розповів нашому київському кореспондентові Тарасові Марусику.

Тарас Марусик

Порушення почалися ще за день до виборів, 30-го жовтня, коли територіальна виборча комісія своїм голосуванням вивела зі складу дільничних виборчих комісій 75 представників опозиційних сил.

Євген Гірник

Блоку “НУ”, Мороза, КПУ. Це, звичайно, викликало наше незадоволення, це оголювало наші дільниці, не давало контролювати хід виборів на цих дільницях, тим більше підозріло, що це в останній день.

Згідно закону, 30-го числа ми вже не могли замінити цих людей. Якоїсь серйозної мотивації цим замінам просто-на-просто не було.

Ми опротестували в Одеському суді це рішення, і, до честі суду, він визнав дії комісії неправомірними, такими, що суперечать виборчому законодавству, і ці люди взяли участь у виборах як члени виборчих комісій.

Тарас Марусик

Євген Гірник звернув увагу також і на перешкоди здійснювати свою діяльність представникам Віктора Ющенка, які не мали можливости виступати на засіданнях ТВК. Обмежували діяльність і самого депутата. А двом довіреним особам Віктора Ющенка і кільком членам комісії винесли попередження і навіть спробували вивести зі складу територіальної виборчої комісії Суворовського виборчого округу.

Євген Гірник

Я хочу знову ж таки відмітити рішення Одеського апеляційного суду, який відмінив всі ці незаконні дії комісії і її голови, пані Світлани Рубан. Але все одно вони нормально не дали працювати, але юридично ми мали підстави працювати далі.

Тарас Марусик

Євген Гірник розповів і про пряме використання адміністративного ресурсу, що також вплинуло на результат виборів.

Євген Гірник

Я маю на увазі результати на закритих дільницях, тобто в лікарнях і в тюрмах. Чомусь одеські хворі голосували зовсім інакше, ніж в середньому по Одесі, там дуже високий відсоток за Януковича.

На жаль, нашим спостерігачам не вдалося відслідкувати ці процеси. Вірніше, їм не дали це зробити.

Тарас Марусик

До речі, територіальна виборча комісія розташовувалася в приміщенні райдержадміністрації, працівники якої, каже Євген Гірник, в неділю вийшли чомусь на роботу, й окремі члени виборчих дільниць, перед тим, як зайти до ТВК, заходили з протоколами в деякі кабінети райдержадміністрації.

Євген Гірник

Що, в принципі, заборонено законом, бо давало їм можливість включити результати протоколів у комп’ютерну мережу. Наші люди зловили цей момент, виник скандал, але, на жаль, ні одеська міліція, ні прокуратура не втратилися. Це говорить про те, що в потрібних випадках силові органи покривали порушення.

Моє враження таке, що в Одесі була фальсифікація в межах 10%, що й дало значну перевагу В.Януковича.

Тарас Марусик

Народний депутат, член фракції “Наша Україна” Євген Гірник, відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, сказав, що голова ТВК пані Рубан представляла кандидата на пост президента Корчинського, хоча достеменно не знала, хто він такий.

А стосовно заступника голови ТВК, як зазначив Євген Гірник, ще з минулих парламентських виборів тягнеться кримінальна справа.

Надія Шерстюк

Харків’яни, колишні політв’язні, написали відкритого листа правоохоронцям Харківщини з проханням не заважати вільному волевиявленню громадян під час другого туру президентських виборів і не брати участі у фальсифікаціях, які, за словами політв’язнів, організує харківська влада.

Про цю тему докладніше Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

Харків’яни Алтунян, Недобора, Сапиляк та Кравців – колишні політв’язні, які у совєцький таборах залишили близько 30-ти років свого життя. Проте там же здобули і відчуття ціни свободи.

“Ціна свободи” – так називається книга Генріха Алтуняна, якого засуджували двічі: за наклепницькі вигадки про суспільний лад в СРСР та за мрії про незалежність України, які він промовляв дуже голосно.

Відкритий лист харківським правоохоронцям, за словами Генріха Алтуняна, це остання можливість нагадати людям у пагонах про совість, порядність та людську гідність.

Генріх Алтунян

Вибори проходять, а потім життя ж залишається. А як жити з такою надщербленою совістю? Як мені здається, це дуже важко для людей, якщо вони взагалі вважають себе людьми.

Вікторія Маренич

У листі-зверненні також йдеться про ті дії правоохоронців 31-го жовтня, які суперечать чинному законодавству України.

“Якщо серед вас є люди, які отримували по кілька відкріпних талонів і їхали голосувати в інші області, то знайте, що ви були учасниками організованого злочинного угрупування. Якщо серед вас є ті, хто підкидав вибухівку до будинків та авто, то знайте, що ви були співучасниками кримінального злочину”.

Колишні політв’язні звертаються до керівників правоохоронних органів Харківщини: не ламати людські душі своїх підлеглих, створити умови для вільного волевиявлення громадян.

За словами Генріха Алтуняна, мова не йде про агітацію за Віктора Ющенка, як це хочеться почути інколи владі, колишні політв’язні вимагають, щоб кожен політв’язень зробив свій вибір свідомо.

Генріх Алтунян

У всіх країнах люди, які відсиділи, які були порушниками закону (я не кажу зараз про Януковича, я кажу взагалі), не мають права бути провідниками цього закону і навчати людей, як жити, як себе поводити.

Вікторія Маренич

Закінчується лист закликом: “Зупиніться! Ще може Україна продемонструвати світові, що її Конституція, Декларація про незалежність не порожні папірці. Нехай 21-го листопада прозвучить справжній, несфальсифікований голос народу України”.

Надія Шерстюк

Ситуація в українському медіапросторі продовжує лишатися напруженою. Тиск на ЗМІ, бажання використати їх лише, як рупор, для тих чи інших політичних сил спричиняє спротив серед журналістів, які дедалі активніше намагаються захистити свої права.

Свідченням цього стала заява понад 200 журналістів, які висловилися проти цензури на телебаченні і розпочали боротьбу за незаангажованість новин.

Серед цих журналістів було прізвище і ведучого програми “Вісті” на УТ-1 Володимира Голосняка, якого днями звільнили з роботи.

Докладніше про цю історію знає Ірина Біла.

Ірина Біла

Перший віце-президент Національної телекомпанії Микола Канішевський звільнив з роботи ведучого програми “Вісті” на УТ-1 Володимира Голосняка. Причина – відмова журналіста подавати в ефір однобоку інформацію.

Докладніше про те, як це відбувалося Володимир Голосняк.

Володимир Голосняк

Насправді якісь такі конфлікти, які можна назвати професійними суперечками стосовно роботи відбувалися досить часто.

Це подія, яка сталася минулої середи. Це досить принципово було, тому що зараз в суспільстві дуже “гаряча” ситуація.

Я досить принципово поставив питання, що йшлося, незрозуміло з якого документу, тому що він не мав ніяких ні вихідних номерів, ні чогось іншого, треба було усним текстом прочитати інформацію. Ця інформація стосувалася заяви штабу одного із кандидатів, яка була, на мій погляд, грубенько написана.

Я запропонував, оскільки були вже відомі реакції іншого штабу, іншого кандидата, щоби ми паралельно подали думку іншого, а також те, що стосовно цього говорить законодавство України. Йдеться про заяву стосовно дебатів.

Мені категорично відмовили. Я сказав, що в такому випадку я читати текст не буду, і тоді посадили іншу ведучу.

Ірина Біла

Після цього випадку Володимира Голосняка було знято з ефірів, хоча традиційно він мав вести тричі на тиждень програму “Вісті”, і до журналіста стали доходити чутки про його звільнення.

Володимир Голосняк

Потім почалися якісь чутки від друзів, що, начебто, я звільнений. Я передзвонив, а мені справді підтвердило керівництво, що я звільнений у зв’язку з закінченням терміну угоди.

Зараз Незалежна київська медіа профспілка намагається мені допомогти, посприяти.

Я гадаю, що то порушені мої права. Справді термін угоди закінчився, але до цього часу я був переведений з іншої посади на цю тимчасову угоду.

Ірина Біла

Тим часом, в Київській медіа профспілці вважають, що Володимир Голосняк намагався професійно виконувати свої журналістські обов’язки, і тому повинен бути поновлений на роботі. Адже закон України про телебачення та радіомовлення надає працівникам ЗМІ право відмовитися від виконання доручення телерадіоорганізації, якщо вони суперечать законодавству.

Говорить лідер профспілки Єгор Соболєв.

Єгор Соболєв

Профспілка надала Володимиру адвоката, який зараз вивчає документи, які регламентували його присутність на роботі, які аргументували його звільнення.

Ми вважаємо, що він професійно працював, що він втратив роботу через намагання бути професійним, через громадянську позицію бути професійним. Ми будемо боротися за його повернення до ефіру.

Ірина Біла

Лідер київської профспілки Єгор Соболєв вважає, що звільнення Володимира Голосняка далеко не єдиний випадок тиску на українських журналістів. І якщо цей тиск продовжуватиметься, журналісти лишають за собою право захищатися і професійно виконувати свої обов’язки. Навіть якщо це загрожуватиме їм звільненнями.

Надія Шерстюк

Перший тур Президентських виборів міжнародні спостерігачі від ОБСЄ і Ради Європи назвали “кроком назад” для України у порівнянні з парламентськими виборами 2002-го року через велику кількість правопорушень і фальсифікацій.

Як вберегти свій голос і захистити свої виборчі права, нашій київській кореспондентці Богдані Костюк розповідає адвокат Тетяна Монтян.

Богдана Костюк

Які порушення чинного виборчого законодавства України можуть виникнути у другому турі президентських виборів?

Тетяна Монтян

Ті самі, що і виникали.

Ми дуже зворушені роз’ясненням ЦВК, що, виявляється, тепер можна виправляти на місцях по пред’явленню паспорта різні зумисне спотворення прізвищ. Якщо ДВК були не достатньо принциповими, то це давало необмежену кількість зайвих голосів.

Богдана Костюк

Пані Тетяно, а що можуть зробити пересічні виборці, щоб не порушувались їхні виборчі права, щоб не було фальсифікацій?

Тетяна Монтян

Піти до своєї ДВК і ще раз перевірити, чи бува їх не викинули зі списків, навіть якщо вони успішно проголосували в першому турі, бо є сигнали з місць, що місцева влада отримала завдання зумисне спотворити списки вже на другий тур, викинувши звідти багато активних виборців.

Не треба сподіватися на те, що хтось щось зробить за вас. Не треба сподіватися на штаби, тому що вони за всім не встигнуть. В день голосування уважно дивитися, щоб член дільничої комісії підписав ваш бюлетень.

Богдана Костюк

Наскільки чинне законодавство України зберігає таємницю голосування?

Тетяна Монтян

Влада сильна тільки тоді, коли ми її боїмося, коли ми її не боїмося, ця влада нічого не здатна нам зробити. Насправді, влада здатна проконтролювати волевиявлення, виключно в тюрмах, лікарнях, в психушках. І те, що бабка надвоє сказала: на деяких зонах нуль за всіх інших і все за Януковича, а на деяких зонах 60 на 30, наприклад, Бучанська колонія суворого режиму.

І звідти дзвонять мені мої клієнти, вони, судячи з усього, не погано почуваються, навіть мають мобільні телефони, кажуть, мовляв, нам від Януковича роздали “Мівіну”, чай і все таке інше, але пришліть нам спостерігачів, бо ми це все з’їли, дуже йому дякуємо, але збираємося голосувати за Ющенка і нам потрібні спостерігачі, щоб бува ніхто не дивився, за кого ми там голосуємо.

Тобто, не треба боятися адмінтесурсу, тому що він не настільки страшний, як, можливо, комусь здається.

Я чула тільки про один випадок в Сумах, коли студентів змушували розвертати бюлетень і показувати, за кого вони проголосували.

Тобто, якщо Вас не “напрягають” на стільки, щоб дивитись, за кого ви поставили ту “пташечку”, ви можете спокійно бути впевненими, що в кабінці ніхто за вами не дивиться, і голосуйте за кого завгодно. Неможливо ідентифікувати саме ваш бюлетень, робіть навіть вигляд, якщо ви так вже боїтеся, що ви погодилися голосувати за того, за кого на вас тиснуть, а голосуйте по совісті.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG