Доступність посилання

ТОП новини

“Амнесті Інтернешенел”: в Україні, ймовірно, знову є в’язні сумління.


Сергій Драчук

Прага, 17 листопада 2004 – Міжнародна правозахисна організація “Амнесті Інтернешенел” попереджає, що в Україні, ймовірно, знову є в’язні сумління. Цього разу порушенням міжнародних стандартів, на думку правозахисників, стало затримання в Сумах шістьох осіб, які вимагали оприлюднити результати президентських виборів у їхньому окрузі.

“Україні важливо засвідчити всьому світові напередодні другого кола президентських виборів наприкінці місяця, що вона дотримується права на свободу висловлювання”, – попереджає “Амнесті Інтернешенел” у своєму повідомленні для преси.

“У цьому випадку ми не знаємо всіх подробиць справи. Ми підозрюємо, що справа, можливо, в тому, що ці люди мирно домагалися оприлюднення результату виборів і за це їх і затримали. У такому разі ми вимагаємо, щоб їх звільнили негайно й без жодних умов”, – повідомила в середу в інтерв’ю для радіо “Свобода” дослідниця правозахисної організації Гетер МакҐил. У середу ж надвечір українські агентства передали повідомлення, що справу затриманих уже переглянено і їх звільняють.

Шестеро мешканців Сум, за даними “Амнесті Інтернешенел”, були серед спостерігачів і громадськості, які в ніч після першого кола виборів 31 жовтня вимагали від виборчої комісії вивісити результати підрахунку голосів, як то вимагає закон. Тоді правоохоронці, яких викликали члени комісії, затримали десять осіб за “спротив міліції”. Невдовзі їх відпустили, але 13 листопада затримали знову. Шістьох із них засудили на 10 діб адміністративного арешту.

Як гадають в “Амнесті Інтернешенел”, є серйозні підстави вважати, що цих людей затримали безпідставно за те, що вони скористалися зі свого права на свободу висловлювання.

“Ми вважаємо, що кожен затриманий за мирне висловлення своїх поглядів є в’язнем сумління”, – каже про позицію міжнародних правозахисників Гетер МакҐил.

Це не єдине порушення: про місце перебування затриманих, багатьох із яких попіднімали з ліжок о шостій ранку, не повідомили їхнім адвокатам та родичам, їх також не пустили й на суд над затриманими, наголошує “Амнесті Інтернешенел”.

І це вже не перший такий випадок в Україні останнім часом, каже Гетер МакҐил: “На жаль, нас дуже розчаровує становище зі свободою висловлювання в Україні. Іще перед першим колом виборів, 25 жовтня, ми оприлюднили інше повідомлення для преси, бо, як ми вважаємо, і в тому випадку студентів-активістів затримали безпідставно за те, що вони мирно висловлювали свої погляди”. Тоді йшлося про принаймні чотири окремі випадки, що сталися з членами молодіжної опозиційної організації “Пора”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG