Доступність посилання

ТОП новини

Українці не задоволені своїм життям: Україна на 99 місці з 111 країн – рейтинг британських дослідників.


Марія Щур

Прага, 18 листопада 2004 – Україна є далеко не найкращим місцем для життя – такий вирок винесли своїй державі самі українці та британські дослідники. Вони поставили Україну на 99 місце у світі зі 111 країн. Згідно з опитуванням, яке провела для свого дослідження британська дослідницька компанія Economist Intelligence Unit, найкраще живеться людям в Ірландії, найгірше в Зімбабве. Більшість колишніх радянських республік, включно з Росією, опинилися в рейтингу нижче України. Сусіди зі західного боку кордону, навпаки, швидше задоволені своїм життям, ніж ні.

Як говорить стара приказка, гроші не роблять людину щасливою. Але, як з’ясували британські дослідники, матеріальні статки забезпечують принаймні половину її почуття задоволення. Саме його і намагалися виміряти лондонські аналітики. Згідно з результатами їхнього дослідження, найкраще почуваються мешканці Ірландії, невеликої острівної країни на південно-заході Європи. Із можливих 10 балів, ірландці оцінюють своє життя на 8.3. Задоволеними їх робить низьке безробіття, політичні свободи та стабільне родинне і громадське життя.

За критеріями, що включають також політичну стабільність, безпеку, рівність між чоловіками і жінками, а також кліматичні умови, набагато заможніші мешканці Люксембурга опинилися лише на 4 місці, а американці тільки на 13.

Як пояснює в інтерв’ю Радіо Свобода один з авторів дослідження Деніел Франклін, якість життя в Україні, і навіть ще більшою мірою в Росії, не відповідає матеріальному становищу людей у цій країні: "В рейтингу якості життя Україна посідає нижчу позицію, ніж за рівнем життя, що вимірюється у показнику валового внутрішнього продукту на душу населення. Це означає, що українці не вдоволені іншими сторонами свого життя. Серед них, здоров’я, яке люди цінують найбільше та рівень політичної свободи в державі".

Найзаможніші серед східних європейців мешканці Словенії почуваються себе відповідно до своїх статків – вони є лідерами серед нових членів ЄС і у питанні задоволення своїм життям. До першої половини рейтингу належать і чехи, і угорці і поляки, незалежно від того, що думає про них український прем’єр Віктор Янукович, який вважає, що їм ведеться не так добре після вступу до ЄС. Близько до задоволених європейців підійшли і мешканці Болгарії та Румунії, які також незабаром мають стати членами ЄС.

А от на схід від кордонів ЄС живеться вже набагато гірше. Більшість колишніх радянських республік належать до списку незадоволених. Крім України, там Молдова, Білорусь, всі, крім Казахстану, середньоазійські країни та Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG