Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з ректором університету Нью-Йорка в Празі, колишні радником президента Вацлава Гавела – Іржі Пеге.


Василь Зілгалов

Прага, 16 грудня 2004 – Іржі ПЕГЕ, відомий чеський аналітик. Упродовж багатьох років був найближчим радником президента Вацлава Гавела. Ми запитали у пана ПЕГЕ про те , як він розцінює сьогоднішні твердження про появу нової України після подій «помаранчевої революції» у Києві.

Пане Пеге, останнім часом у світовій пресі з’явилося маса публікацій про Україну. І багато журналістів пишуть, що після 21 листопада у світі з’явилася Нова Україна. Що ви думаєте саме про цю Україну?

Іржі Пеге: Я думаю що Нова Україна – це велика надія для Європи, в Україні відбулася революція, і вона буде йти по шляху країн Центральної Європи, які пройшли через революції кінця 80-початку 90 років. Так іде й Україна, і нині вона має шанс розпочати реформи і наблизитися до НАТО та Європейського Союзу.

Василь Зілгалов: Який Ваш прогноз щодо переголосування 26 грудня 2004 року в Україні?

Іржі Пеге: Я впевнений, що у цих виборах виграє пан Ющенко і та воля більшості виборців України, яка була в перших турах сфальшована, 26 грудня проявиться на його користь. Я думаю, що Ющенко здатний об’єднати Україну після цих виборів і вона не розколеться. Але мусимо почекати.

Василь Зілгалов: Ви знаєте, що відбуваються переговори ЄС з Туреччиною. Які перспективи України в інтеграції до ЄС?

Іржі Пеге: Я не сумніваюся у чудовій перспективі України в Європі. Це було б дивно, щоб Україна, яка, безумовно, є європейською країною, з європейською історією, не була прийнята до ЄС, тоді як Туреччина буде членом ЄС. Україна має виконати в найближчий час базові критерії Європейської спільноти, і вона буде, безумовно, повноправним членом ЄС.

Василь Зілгалов: Чи можна, пане ПЕГЕ, порівняти «помаранчеву революцію» в Україні з «оксамитової революцією в Чехії?

Іржі Пеге: Думаю, що так, бо за минулі роки в Україні посткомуністична бюрократія не була відсторонена від влади, переодяглася і продовжила своє існування. А тепер вона мусить поступитись новим революційним структурам і вже не має шансів втриматися при владі. І це добре, що Україна стала на новий шлях для себе.

Василь Зілгалов: Пане ПЕГЕ, що має довести Україна світові після цих виборів 26 грудня?

Іржі Пеге: Я думаю, що Україна має послідовно демократизувати свою політичну систему, йти шляхом реформ, економічних реформ, які докажуть ЄС, що Україна наближається до демократичного світу як правова держава Європи. Якщо це вдасться, то я можну сподіватися на кращу долю України.

Василь Зілгалов: Пане Пеге, дякую і бажаю Вам веселих свят і щасливого Нового року!

Іржі Пеге: Дякую, Вам також!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG