Доступність посилання

ТОП новини

Мораль і політика.


Василь Зілгалов Гості: Його Святість Патріарх України-Руси Філарет; Юрій Бойко, народний депутат України, фракція “Наша Україна”.















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 24 грудня 2004 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі!

Ми розпочали сьогоднішню “Вечірню Свободу” з Різдвяної мелодії шанованого у всьому світі українського композитора Миколи Леонтовича, який колись кинув виклик тоталітарній системі і загинув від рук агента чекіста 21-го року.

Нащадки цих чекістів і сьогодні посягають на свободу, і демократію в Україні, як пише вся міжнародна преса.

У Празі веде програму Василь Зілгалов. Виклики на захист свободи та демократії в Україні чи будуть вони підтверджені в Україні і захищені 26-го грудня, в день виборів президента, в день Різдвяних свят, свята народження Ісуса Христа, який закликав людей до любові до ближнього свого.

Українські виклики, Різдво, віра і духовність, вибір народу такі теми сьогоднішньої дискусії.

Я вітаю, наших шановних гостей у київській студії.

А сьогодні там: Патріарх Київський і всієї Руси – України Філарет, а також народний депутат України, отець УАПЦ Юрій Бойко.

Добрий вечір, Ваша Святість, добрий вечір, Пан Отче. Патріарх Філарет

Слава Ісусу Христу!

Юрій Бойко

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Слава навіки Богу!

І я дякую вам за те, що ви завітали до нас сьогодні в студію. І я хочу розпочати, може трішечки не з такого святкового повідомлення, а якраз актуального повідомлення.

Сьогодні стало відомо, що Синод Російської Православної Церкви звернувся до віруючих Православної України, де йдеться про православну єдність в Україні і застерігається кожний, хто сподівається силою порушити встановлену крихку рівновагу національних, політичних, економічних стосунків, і підкреслюється, що таки чином піддається загрозі майбутнє України.

Це фрагмент із звернення Синоду Російської Православної Церкви. До речі, повідомляється, що це звернення погоджено із керівником Української Православної Церкви Московського патріархату Сабоданом.

І ще один факт, сьогодні на мітингу прихильників Віктора Януковича у Києві православний отець Федір закликав всіх до православної єдності і закликав проголосувати за Януковича.

Я хочу вас шановні, наші гості сьогодні запитати чи не вбачається тут якісь суперечності і у зверненнях церкви і в агітації сьогодні на мітингу? Чи не є тут елементи, можливо втручання у політику, у внутрішні справи України, елементи заполітизованості?

Такі виникають сьогодні питання, коли ми читаємо оці повідомлення.

Ваша Святість, я прошу Вас якщо Ваша ласка, якщо можна прокоментувати ці сьогоднішні інформації.

Патріарх Філарет

Я хотів би сказати, що останні часи Українсько-православна церква Московського патріархату в Україні скомпрометував себе досить сильно.

Тому що, вона порушила соціальну концепцію, яка була прийнята Архієрейським Собором в 2002-му році стосовно виборів.

Там чітко виписано, що ні Предстоятель не має права благословляти, ні на високі посади, ні на депутатів на їх політичну діяльність. Не дозволяється цією концепцією також втручатися в політичну діяльність, підтримувати ту чи іншу партію.

І це позиція, яку зайняв Архієрейський Собор цілком зрозуміле і схвальне. Тому що дійсно церква не повинна втручатись в політику.

Але Московський патріархат в Україні якраз порушив і цю концепцію, а треба сказати, що українська Архієрей теж підписали цю концепцію.

І порушили в той же час і українські закони про відокремлення церкви від держави, і не втручання в політичну діяльність.

Ми бачимо, що вона не просто втрутилась в Митрополит, Володимир благословив одного кандидата на посаду президента. А що Архієреї доходили до такої брудної агітації проти другого кандидата в президенти.

Робили тут хресні ходи, розповсюджували літературу і листівки такого негативного, принизливого для кандидата в президенти.

Молились, написали Ікону Божої Матері з зображенням одного із кандидатів і молились перед цією Іконою.

Я вже не говорю про гроші. Ми по телебаченню дивились, по 5-му каналу цю “закриту зону” там же документально все доведено чим вони займались.

Тому, треба сказати, що українська церква Московського патріархату в українському суспільстві себе скомпрометувала. І зараз ми відчуваємо, що дуже багато парафій відходять від Московського патріархату.

Нещодавно, до мене зателефонувала одна віруюча із Донецька і просила дати їй адресу Храму Київського Патріархату. Бо сказала так, що я до цього часу відвідувала Храм Московського патріархату, але після того, коли я почула те, що говорить священик в Храмі, то не тільки я більше туди не піду, а й дітям своїм закажу, щоб вони туди не ходили.

Тобто, оця атмосфера, яку створило керівництво в церкві і деякі ієрархи цієї церкви - свідчить про те, що починається віток віруючих від цієї церкви.

І тому, я думаю, що не випадково священний Синод Російської Церкви звернувся до цієї теми єдності.

Але, яку єдність він має на увазі? Ми теж виступаємо за єдність православ’я в Україні. Ми хочемо, що в Україні існувала Єдина Православна Церква, але помісна церква. Тобто, не залежна від Московського патріархату. Про таку ми церкву мріємо, заради такої церкви ми і працюємо.

І сподіваємось, що така церква буде в Україні. Але в Москві на Синоді мріють зовсім про іншу єдність. Єдність, але під омофором Московського патріарха. Тобто, щоб ця церква находилась під керівництвом Московського патріарха і Москва мала через церкву вплив не тільки на духовне життя українського народу, а чи вона мала б влив і на політику української держави.

А те, що вона має намір втручатись в політику якраз оці події, які в нас відбуваються і свідчать, що це якраз і використала Москва українську Московську церкву Московського патріархату в політичних цілях.

Тому ми, звичайно, виступаємо проти цієї постанови Синоду про ту єдність під покровом Москви. А ми виступаємо за єдність в єдиній, помісній православній церкві, щоб більше Москва не використовувала церкву в політичних намірах.

Василь Зілгалов

Дякую, Ваша Святість.

Я нагадаю, що в київській студії телефон номер якого 490-29-05, код Києва 044. Ми чекаємо телефонних дзвінків і запитань слухачів до учасників нашої сьогоднішньої дискусії.

І хочу якраз запитати пана Отця Бойка, як він вважає ці виступи на мітингах представників Православної церкви сьогодні в Києві? Чи це служить на користь церкві взагалі? Будь ласка, Отче Юрію.

Юрій Бойко

Ви знаєте, власне, я би хотів наголосити на цій темі увагу. Справа в тім, що мені особисто в цей період дуже шкода віруючих, глибоко віруючих людей, котрі йдуть до Храму.

І тих людей, котрі вже були готові вступити можливо свій перший крок до церкви, як до тієї духовної інституції в якій знайдуть правду, душевний спокій, розраду. І, можливо, той перший крок був для них найбільш сумним.

Тому що, особливо, в цей період останніх днів перед переголосуванням другого туру, зокрема, на свято Миколая в церквах Московського патріархату, де роздавали подаруночки дітям обов’язково вкладалася молитва за Віктора Януковича, яка ще була надрукована до другого туру, до свята Архістратега Михаїла.

І, власне, я би хотів звернути увагу там є слова із древньої молитви, де віруючі мають молитися за те, щоби Віктора Федоровича були подолані вороги.

Я прошу вибачення чому кандидат в президенти і віруючий Православної церкви Московського патріархату мають молитися за те, щоб згинули такі, як... ну сьогодні ми бачимо величезну кількість людей на Майдані, в церквах, у політиці, котрі підтримують Віктора Ющенка.

Тобто, відбувається неймовірні, жахливі речі, недемократичні речі. І, звичайно, найбільш шкода, що в цьому страдає саме сторона релігійності, а тут буде, що звичайно ситуація спрацьовувати в протилежному напрямку. Тому що є факти, де люди у таких священиків самі вимагають аби ті покаятись або подають заяви до прокуратури, до суду.

У мене на окрузі, зокрема, такого священика в плечі виштовхали, можна сказати, що побили, коли він на ринок прийшов із листівками за Януковича і з листівками проти Ющенка.

Як людини завтра йти до сповіді до такого священика? Це дуже сумно, адже моральний авторитет церкви понад усе для того, щоб ми зберегли єдність. А що ми отримуємо після цього періоду, коли брудна політика, влада натравила людей віруючих проти своїх братів?

Слухач (переклад)

Добрий вечір!

Отець Філарет, я сам чистий росіянин, все життя ходив у церкву московського патріарха. Та після того, що відбулося у мене в душі нема слів, щоб осудити це все.

Скажіть мені, будь ласка, як мені поступати?

Патріарх Філарет

Я розумію, перед цим я говорив, що до мене теж з Донецька телефонувала віруюча з таким питанням. Я думаю, що якраз створюється така ситуація, така атмосфера, коли ми серйозно повинні подумати про те, щоб утворити в Україні одну помісну православну церкву, щоб церква дійсно займалася своєю місією.

Тобто щоб вона відроджувала духовність в українському суспільстві, щоб віруючі ходили до церкви слухати не політичні промови, а щоб вони слухали Євангельську проповідь, щоб вони сповідувались, причащались, приходили і приймали ті чи інші таїнства, тобто очищали свої душі, а навпаки, щоб церква займалась природною її діяльністю.

Я думаю, що слухач, який задав це питання, а їх таких багато, вони готові якраз відійти від цієї церкви і утворити і увійти до церкви, яка дійсно займається духовними справами, несе слово Боже і проповідь, яка направлена на духовне відродження.

Я повинен сказати, що і серед духовенства Московського патріархату в Україні не всі такі, про яких ми тільки що говорили. Я знаю, що багато духовенства і навіть єпископів, які не розділяють оцю позицію церковного керівництва. Навпаки, вони самі збентежені цією позицією і предстоятеля, і не тільки, а тих, хто знаходиться навколо предстоятеля.

Я думаю, що оці люди, це духовенство, ці віруючі якраз і будуть мати такий поштовх до правдивої єдності українського православ’я, єдності в єдиній помісній православній церкві, а не в тій єдності, до якої закликає московський синод.

Василь Зілгалов

Отче Юрій, у нас є слухач з Лондона.

Слухач

Я хотів би звернутися до Його Святості Філарета Патріарха Української Православної Церкви від своєї сім’ї і від імені своїх товаришів.

Хоча ми греко-католики, але ми хочемо висловити йому велику-велику вдячність за його подвиг, за працю на благо і користь українського народу. Вважаємо, що його ім’я повинно бути занесено в історію України перед іменами видатніших синів нашого народу.

Хочемо поздоровити його із Різдвом Христовим. Щастя йому, здоров’я, всього-всього найкращого, доброго.

Патріарх Філарет

Я дуже дякую нашим братам українцям, які мешкають в Великобританії. І братам греко-католикам я повинен сказати, що в ці дні, коли вирішується доля України бути їй демократичною чи авторитарною державою ми разом православні і греко-католики і римо-католики, так же, як і протестанти, разом з народом.

Ми не втручаємось у політичну боротьбу, але ми розділяємо стурбованість нашого народу, його прагнення до свободи, до демократії, до правди. Тому і греко-католики, і православні, і протестанти разом. Тому ми і були на Майдані разом і молились разом. Ми не втручались, але молились разом і підтримували наш український народ в ці доленосні дні.

Василь Зілгалов

Я знаю, що на Майдані були разом з вами і представники іудаїстських общин, також мусульманських общин України.

Я хочу якраз досить таке гостре питання поставити отцю Юрію. Ви, як народний депутат і отець, то як Вам вдається поєднувати свій духовний сан і політичну діяльність.

Юрій Бойко

Ви знаєте, що в даний час поєднувати це дуже тяжко. Я думаю, що Святійший Владика мене розуміє і десь підтримує в цьому, тому що я не виходжу на політичну арену, як духовна особа, хоча досить часто мені кажуть: “Давай рясу і на трибуну ВР”.

Я цього собі не можу позволити, тому що в церкві ми, я ще раз наголошую, повинні нести мир, злагоду і слово Боже. У політиці ми повинні виборювати шляхами демократичними, шляхами законними право на нормальне життя своєму народу.

В цей час весь період депутатської діяльності я працюю над законодавчою базою для того, щоб у нас були всі підвалини морального суспільства. На своєму окрузі я працюю, як народний депутат, в парламенті, як народний депутат.

І лише в себе в храмі, щоб не було нарікань на те, що я десь втручаюся у церковні якісь питання із можливостями своєї, так би мовити, парламентської посади, то я служу лише у своєму храмі, як священик, проповідую слово Боже, молюся, читаю слово Боже для себе вдома. Але я, як політик, працюю чесно у рамках своєї фракції, яку очолює наш народний кандидат на посаду президента Віктор Ющенко.

Василь Зілгалов

Я хотів би звернутися до наших шановних гостей з таким питанням. Ми почали сьогодні з чудової музики українського композитора Миколи Леонтовича, який створив чимало видатних духовних музичних творів, багато з них стали відомі всьому світові. Сьогодні католицький світ, протестантський, лютеранський, православний світ слухають його музику. Ми знаємо, що взимку 1921 року на батьківщині в селі Марківці він був по-підлому, по-бандитському вбитий агентом більшовиків, комуністом, чекістом.

Ось сьогодні в перебігу виборів ми інколи відчуваємо якесь певне відродження тієї тоталітарної лексики, непримиренний розподіл світу на своїх і чужих, намагання вбивати, труїти політичних опонентів, організовувати збройні провокації. Що це відродження тих часів чи остання спроба залишків тих тоталітарних сил отруїти духовність, демократичний зміст розвитку України, мир у молодій державі? Як це пояснити, Ваша Святість?

Патріарх Філарет

Я це пояснюю таким чином, що Господь показав нам оцими останніми часами обличчя зла. Це і фальсифікація виборів, це і та неправда, якою годували український народ ЗМІ на протязі останніх років, це нагнітання цього страху, це підкупи, це зловживання владою. Оце є обличчя зла.

Ось оце обличчя зла побачили люди. І вони вже не хочуть жити в такій атмосфері. Тому вони і вийшли на площі, на майдани, на вулиці не тільки Києва, а і інших міст України якраз протестуючи проти

тієї неправди, проти того способу життя, в який нас штовхають.

З боку влади я бачу, що вона знаходиться в агонії. Тому оці всі залякування, не тільки залякування і застосування недозволених методів боротьби зі своїми опонентами, всі ці підкупи, це свідчить про те, що цей спосіб правління державою закінчується, що наступає новий період історії України. І не дивно, що Україна стала відомою у всьому світі оцією якраз так званою помаранчевою революцією, яка здивувала весь світ, бо у всьому світі не було такого способу відстоювання правди, демократії, свободи, як це побачив світ на майданах України.

І тому не треба дивуватись оцим всім залякуванням і способам боротьби, бо це вже свідчить про відчай, в якому знаходяться ці сили зла. І в той же час Господь показав нам і обличчя добра, це теж ми побачили тут в Києві.

І не тільки ми, кияни, а побачили всі люди, які приїздили не тільки з України, а і з усього світу, бо атмосфера, яка панувала на Майдані Незалежності, це була благодатна атмосфера, коли люди бачили в один в одному не ворога, а навпаки - брата і сестру. І тому виявилося таке милосердя, повага до людини, що навіть із Донецька, коли приїжджали сюди ніби боротися проти прихильників Ющенка, вони коли попадали в цю атмосферу доброзичливості, то вони самі ставали на підтримку Ющенка.

І чому припинили поїздки з Донбасу до Києва? Якраз по тій причині, що вони, повертаючись в Донбас, стали агітаторами за Ющенка, а точніше не за Ющенка, а за іншу Україну, за демократичну Україну. За країну, яка буде вільною, де буде панувати право, а не буде панувати телефонні дзвінки чи підкупи, залякування чи корупція. Ось, що побачила Україна в ці дні.

Я повторюю: і обличчя зла, і обличчя добра. І тому все більше і більше людей всіх конфесій, різних релігій якраз схиляються до того, щоб Україна обрала 26-го грудня демократичний шлях розвитку держави.

Василь Зілгалов

Дякую, Ваша Святість. Я б хотів, шановні наші гості, звернутись до вас з таким запитанням: наука Ісуса Христа про любов, любов до ближнього. Але ми бачимо, що не лише в Україні зараз відбуваються досить унікальні для її історії події, але в усьому світі. Не завжди вдається виконувати цю заповідь.

Чому інколи так важко виконувати цю головну заповідь Ісуса Христа: любити ближнього свого? Чому деякі люди знаходять масу різних оправдань для того, щоб оминати всю цю заповідь. Отче Юрію, як Ви вважаєте?

Юрій Бойко

Звичайно, ми шукаємо легший шлях оправдання собі, така природа, поки що така природа людини – знайти оправдання тому, що чиниш. Хоча в цей же час це досить складне питання, і я б його не розглядав досить так буквально і однозначно. Тому що коли йдеться про святі поняття, то це не означає, що має бути якась надмірна любов.

Любов повинна бути до правди, любов повинна бути до святого, до віри, до матері, до Батьківщини, і відповідно тут ми все-таки повинні розуміти те, що наша християнська любов не тримає нас лише в рамках того, що ми повинні бути вдячними і доброзичливими до всього, що відбувається довкола.

Зрозуміло, що ми повинні чинити іншими шляхами, і наш шлях є понад усе це – правда і терпіння. І я дуже вдячний, що Святійший Владика тільки що так добре розповів про обличчя добра і зла, все-таки це є дуже суттєво, коли ми вміємо це розрізняти, коли ми вміємо досягнути до того добра саме своїми засобами.

Віктор Ющенко, кандидат у президенти, перенісши таку страшну річ, як отруєння, тобто ви пам’ятаєте ті слова, які він в перший день повернення в Україну сказав, що “я міг не стояти перед вами”, і потім у ВР сказав, що “в цей час не спали мої ангели”.

Він міг би бути обізлений до людей, він міг би бачити перед собою ворога, так як я перед цим згадував молитву за Віктора Федоровича, де говориться буквально про ворогів. Але в цей час він каже, що тільки демократичним шляхом, тільки правовим, тільки конституційним ми повинні досягнути того успіху, і ми його забезпечимо для всіх наших співвітчизників, з нами рахуватиметься світ, нас поважатиме світ.

Тому я власне хотів би, щоб ми всі дотримувалися і розуміли тих речей, поняття любові, ділюбові, понад усе має бути любов до святого: віра, мати, Батьківщина.

Патріарх Філарет

Якщо Ви дозволите, я хочу додати до того, що сказав отець Юрій. Любов – це поняття духовне, в джерелом будь-якої духовності є Бог. Тому європейська цивілізація не в останнє десятиліття, а в останнє століття поставила в центр буття не Бога, а поставила в центр буття людину. Тому ми зараз дуже багато говоримо про права людини. А про Бога ми говоримо, що це приватна справа.

Так ось: права людини, а Бог – це приватна справа. А в дійсності - Бог є джерелом життя, Бог є джерелом правди, бо він сказав, що “Я є Істина”. Бог є джерелом любові, і якщо ми відходимо від Бога, від джерела любові, то який наслідок буде від цього відходу від Бога?

Наслідок буде бездуховність, послаблення любові, а в центрі постає інтереси чисто матеріальні. Коли на перше місце ставиться матеріальні блага, а духовні – це другорядне.

А в дійсності – треба поставити на перше місце духовні, вічні цінності, які ніколи не переходять, а матеріальні цінності – це вже є другорядні по відношенню до духовних, вони теж мають велике значення, але першорядне значення мають духовні цінності.

І ось там, де ставляться духовні цінності на перше місце, там панує любов. А коли панує любов, оце виявлення любові ми бачимо в наші останні дні на майданах, тут дійсно панує ця християнська любов, тому що люди дійсно виявляють любов один до одного.

І тому я хочу сказати, чому любові цієї ми не спостерігаємо в усьому житті, тому що ми Бога поставили як приватну справу. А коли б ми Бога поставили в центрі свого життя, тоді б любов запанувала. Бо ми люди гріховні, ми маємо недоліки, і жити за заповідями Божими людина сама не в змозі, якщо Бог не допоможе їй.

А якщо ми не звертаємось до Бога, а у нас сили слабкі, то як ми можемо любити один одного? Не можемо. Тому треба звертатись до Бога. І якщо ми звернемось до Бога, то тоді Господь допоможе нам іти шляхом християнської любові.

Василь Зілгалов

Дякую, Ваша святість. Я дякую Вам, наші гості. На жаль, час наш втік дуже швидко. Я нагадаю, що сьогодні ми у “Вечірній Свободі” обговорювали з нашими гостями Патріархом Київським і всієї Руси України Філаретом, а також народним депутатом України, отцем української автокефальної церкви Юрієм Бойком проблеми вибору демократії в Україні. І думаємо, що ці заклики до добра, до взаємної поваги, до злагоди, миру, спокою від наших шановних гостей будуть почуті у всіх куточках України і на сході, і на заході.

Ми дякуємо всім за участь у програмі і вітаємо всіх, хто сьогодні відмічає Різдво Христове, Христос рождається! Бажаємо всім добра і любові. Слухайте “Вечірню Свободу”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG