Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська асамблея Ради Європи критикує Грузію за повільний поступ до демократії.


Марія Щур

Прага, 20 січня року – На початку наступного тижня парламентська асамблея Ради Європи у Страсбурзі розгляне поступ Грузії щодо виконання своїх зобов’язань, які країна взяла на себе під час вступу до організації. У звіті комісії мовиться, що хоча Грузія і провела великі зміни від часу приходу до влади нового президента, все ж демократичні перетворення просуваються надто повільно.

Останнього разу справу Грузії розглядали на Парламентській Асамблеї Ради Європи майже рік тому. Тоді щойно перемогла “Революція троянд” і до влади прийшов нинішній президент країни Михаїл Саакашвілі. Невдовзі мали відбутися вибори до парламенту, на яких мала створитися значна пропрезидентська більшість. Тоді парламентарі з країн, що входять до Ради Європи, попереджали про небезпеку створення однопартійної системи. На їхню думку, 7% бар’єр могла подолати тільки одна - пропрезидентська партія.

Здійснення їхнього прогнозу призвело до того, що європейські депутати тепер висловлюють сумнів з приводу “ефективності та гідності довіри” парламенту Грузії та його спроможності грати роль противаги виконавчій владі. Про це, зокрема, йдеться у звіті доповідачів ПАРЄ щодо Грузії.

Співдоповідач комісії, депутат від Угорщини Матяш Еурші говорить, що Грузія вже мала досвід однопартійної системи: “Вони не повинні забувати, що багато років тому партія Шеварнадзе також виграла вибори з понад 80% голосів, хоча тоді частина голосів була сфальсифікована. У демократії ніколи не знаєш, коли виборці вирішать відвернутися від уряду. Тому важливо мати сильну підтримку в парламенті урядової партії, але також важливо, щоб була представлена опозиція, яка зможе висловлювати свою незгоду та незгоду виборців”.

На думку авторів звіту про Грузію, в цій країні порушено баланс влади на користь президента за рахунок не лише парламенту, але і судової гілки влади. Також нарікання депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи викликає відсутність або слабка розвиненість демократії на місцевому рівні, повільний розвиток громадянського суспільства та самоцензура в пресі.

Очікується, що європейські парламентарі закликатимуть Тбілісі оформити юридично обіцяний Аджарії автономний статус. Це, на їхню думку, могло б посприяти мирному відновленню суверенітету Грузії і в інших провінціях, Південній Осетії та Абхазії.

Окреме занепокоєння європейських парламентарів викликають методи боротьби з корупцією в Грузії. Від часу приходу до влади Михаїла Саакашвілі багатьох грузинських бізнесменів було заарештовано за звинуваченням у корупції. Без суду їх потім випустили, після того, як вони погодилися сплатити штрафи, які дорівнювали кількості грошей, які вони, згідно зі звинуваченнями, розікрали з державної скарбниці. За твердженням грузинської влади, саме повернені до бюджету кошти дозволили виплатити заборгованості за зарплатою, пенсіями та іншими соціальними виплатами.

“Підсмажувати” грузинську делегацію на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи будуть і за численні скарги правозахисників на беззаконні дії поліції. Угорський парламентар говорить, що Грузія зробила поступ у демократичних перетвореннях з часу “Революції Троянд”, але він неї очікують більшого. “З одного боку, ми не є нетерплячі, але з іншого, терпець таки вривається. Грузія є більше чи менше демократичною країною, “Революція Троянд” довела, що люди хотіли змін і зміни можливі, але з іншого боку, в країні ще багато роботи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG