Доступність посилання

ТОП новини

Європейська комісія готова поглибити відносини з Україною.


Славко Волинський

Брюссель, 24 січня 2005 року - Під час інавгурації Віктор Ющенко заявив, що мета його президентства – це вступ України у Європейський Союз. Якою буде реакція офіційного Брюсселя, якщо Україна невдовзі подасть заявку на вступ до ЄС? Запитання на цю тему стали основними під час нинішньої прес-конференції у Брюсселі речниці Європейської комісії у справах зовнішньої політики Емми Удвін.

Головний висновок такий: Брюссель уже зараз готується поглибити відносини з Києвом, але дає знати, що членство України є ЄС наразі не є на порядку денному, хоча потенційно така можливість існує.

Відповідаючи на запитання кореспондента радіо “Свобода”, представник Єврокомісії зазначила , що офіційний Київ може подавати заявку на членство в Європейському Союзі і розповіла, як це робиться. Спочатку Україна повинна звернутися з офіційним проханням до Ради Європейського Союзу. До цієї структури входять лідери 25 країн Європейського Союзу. Далі це клопотання Рада Євросоюзу переадресовує до Європейської комісії для його вивчення. Єврокомісія здійснює детальний аналіз політичного, правового, економічного становища України і потім передає висновки своїх досліджень назад у Раду ЄС. Після цього 25 країн-учасниць Євросоюзу повинні дати відповідь “так” чи “ні”. Ця процедура, зауважила Ема Удвін, триває приблизно рік або й довше.

Один із журналістів поцікавився, чому ЄС розпочав переговори про асоційовану угоду з Боснією-Герцеговиною, яка передбачає приєднання Боснії до Євросоюзу, а Україну, де стан економіки значно кращий, ніж у Боснії, обмежив лише Планом дій у рамках “Європейської політики сусідства”. На це Емма Удвін відповіла, що таким було рішення Ради ЄС.

Щодо Плану дій з Україною, то Емма Удвін зазначила, що цей документ є доволі гнучким і дає можливість до тіснішої співпраці між ЄС і Україною в політичній і економічній сферах. Але разом з тим представник Єврокомісії кілька разів наголосила, що європейська політика сусідства не є політикою розширення Євросоюзу і тому не передбачає членства в ЄС.

На прохання радіо “Свобода” уточнити, що саме міститься в параграфах, які будуть додані Єврокомісією до плану дій, Емма Удвін відповіла:

“Рада ЄС звернулась до пана Солани і пані Вальднер (комісара у справах зовнішньої політики Європейського Союзу)з проханням підготувати пропозиції стосовно поглиблення відносин з Україною в контексті Плану дій. Тепер вони готують лист до країн - членів ЄС з пропозиціями. Їх є десять. Члени Євросоюзу, ознайомившись з цими пропозиціями, винесуть їх на голосування під час засідання міністрів закордонних справ наступного понеділка, 31 січня. Я не буду деталізувати ці пропозиції, лише скажу, що в них вказано, як прискорити процеси демократизації, зміцнити законодавство та провести реформи в інших важливих ділянках життя України”.

31 грудня в Брюсселі міністри закордонних справ ЄС також обговорять терміни надання Україні статусу держави з ринковою економікою, створення вільної зони торгівлі, а також говоритимуть про надання Україні ефективної допомоги для вступу до Світовової організації торгівлі.

Емма Удвін до цього додала, що зараз ЄС обговорює можливість укладення з Україною нової двосторонньої угоди замість уже існуючого Договору про партнерство і співробітництво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG