Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко в Давосі знову хотів більше інвестицій в Україні і Україну в ЄС.


Сергій Драчук

Прага, 28 січня 2005 – Виступ президента України Віктора Ющенка на Світовому економічному форумі в Давосі був цього року однією з головних подій цього щорічного зібрання провідних політиків і підприємців світу.

Ім’я Віктора Ющенка оглядачі називали поруч із іменами канцлера Німеччини Ґергарда Шредера, який разом із прем’єром Британії Тоні Блером, колишнім президентом США Билом Клинтоном чи шефом компанії «Майкрософт» Билом Ґейтсом говорили про те, як покласти край бідності в Африці, – або поруч із іменем прем’єра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, який пообіцяв, що його уряд готовий почати переговори про вступ до Європейського союзу, як і заплановано, 3 листопада цього року.

Для Ющенка головною темою участі в Форумі є інвестиції. Сприятливий клімат для них мають створити реформи, які обіцяє український президент. Про це він говорив і в перебігу своїх двосторонніх зустрічей, наприклад, із Шредером, Клинтоном і Ґейтсом, як також із генеральним директором Світової організації торгівлі Супачаєм Панічпакді чи президентом Європейського банку реконструкції й розвитку Жаном Лем’єром.

Про сприяння залученню інвестицій як про один із кроків своєї програми реформ Ющенко говорив і в своєму спеціяльному зверненні до Світового економічного форуму: «Ми зацікавлені у приході до нашої країни сучасної технології та культури ведення бізнесу. Ми будемо заохочувати інвестиції за допомогою правових та економічних механізмів. Приватизація стане прозорою, конкуренція інвесторів за привабливі об’єкти вестиметься чесно».

Після Віктора Ющенка виступив президент Польщі Александр Квасьнєвскій, який використав свою промову на підтримку України. Він, зокрема, заявив, що вже треба починати дискусії з Україною про її членство в Європейському союзі, й закликав усіх до міжнародної солідарності з демократичною Україною: «Відкрийте для себе Україну в цей унікальний час революції й по революції. Це чудова країна, а тепер і з чудовими керівниками. Тож використайте цей особливий час і візьміть Україну до всіх міжнародних організацій: не тільки до ЄС і НАТО, а й до Світової організації торгівлі».

Швидких і радикальних реформ від нової української влади, а відтак і зростання інвестицій очікують і деякі економісти. Директор-розпорядник київського інвестиційного банку «Драґон Капітал» Томаш Фіала з оптимізмом ставиться до планів Ющенка й його влади і сподівається, що прямі закордонні інвестиції в Україну цього року принаймні подвояться до обсягу в 3 мільярди доларів.

Але оптимістам охолоджують голову не лише незвичні снігопади й морози в Європі – у Давосі сьогодні температура падала до мінус 21 градуса. Є й скептики, які звертають увагу на те, що в основі української економіки ще нічого не змінилося, а перемога на виборах Віктора Ющенка принесла не лише нові сподівання, але й нові загрози.

Британський щоденник «Файнаншл Таймз» днями застерігав, що інвестори мають і далі ставитися до України з осторогою. У країні, глибоко розділеній навпіл, і далі існує політичний ризик, написав у своїй статті Іян Бремер, президент міжнародної консультаційно-дослідницької фірми “Eurasia Group”. Занадто великий оптимізм недоречний і для Ющенка, і для інвесторів в Україні, попереджає він.

Інший експерт, головний стратегічний аналітик російської компанії «Ренесанс Капітал» із центром у Москві Роналд Наш більше занепокоєний економічними, ніж політичними, загрозами. Він звертає увагу, наприклад, на те, що українська державна скарбниця наповнюється надто повільно і за можливих несприятливих обставин на зовнішніх ринках можуть створитися не найкращі умови для того, щоб виконувати соціяльні обіцянки президента Віктора Ющенка.

Та, попри перелічені труднощі, експерти висловлюють переконання: з перемогою Віктора Ющенка перспективи України виглядають набагато краще, і західні інвестори та лідери західних країн можуть зробити багато для того, щоб довести можливість побудувати демократію та вільний ринок на післярадянських теренах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG