Доступність посилання

ТОП новини

Француз на Майдані.


Тарас Марусик

Київ, 3 лютого 2005 року - Сьогодні ввечері до Києва мав приїхати міністр закордонних справ Франції Мішель Барньє. Наразі як повідомляє міністерство закордонних справ України цей візит відкладено. З яких причин це сталося наразі невідомо. Це мав бути перший візит чільного західного урядовця після інавгурації нового президента України

А напередодні речник зовнішньополітичного відомства Франції заявив, що візит Барньє має на меті зміцнити відносини між Україною і Францією та Європейським Союзом загалом. Франція підтримує державу і народ, які сміливо і рішуче продемонстрували свою відданість демократії і європейським цінностям, наголошують французькі дипломати.

Тим часом сміливості і рішучості не бракує й одному французу, який разом з тисячами українців, був безпосереднім учасником Помаранчевої революції. Ті, хто регулярно відвідували Майдан Незалежности, вулиці Грушевського і Банкову в часи Помаранчевої революції, не могли не помітити французького прапора. Власника трикольорового полотнища звати Бріс Бадер. Про свій київський досвід він розповів Радіо Свобода.

Бріс Бадер потрапив до Києва випадково. У Франції він працював водієм, а пізніше перейшов на роботу секретаря однієї родини із Саудівської Аравії. В Україну його привело кохання. Останній раз він приїхав у середині вересня, але досі його подруга не одержала візи. Отак починалася його Помаранчева революція. “Отже, я провів рівно три тижні всі ночі – до того часу, поки ми не переконалися, що третій тур виборів відбудеться”.

Бріс Бадер заступав на свою зміну в одинадцятій вечора і зі своїм французьким прапором ходив від Майдану Незалежности до Кабінету Міністрів України та адміністрації Президента. О сьомій-восьмій ранку їхав додому спати, і так щоночі - “щоб морально підтримати людей, які були там цілодобово”.

Прапор з Франції він, звичайно, не привіз. Коли на другий день Бріс Бадер зрозумів, що рух на майдані набуває розмаху, він кинувся шукати великий французький прапор, але на Майдані продавали тільки прапорці. Після довгих пошуків він потрапив на Нивки, один з київських районів, в одну фірму, яка, як виявилося, виготовляла агітаційну продукцію для Віктора Януковича і паралельно продавала різні прапори.

Найбільше Бріса Бадера вразила солідарність, яка зростала щодня між учасниками Майдану – “справжнє спільне причастя всіх цих людей”: “На початку я особливо не схилявся до одного з кандидатів. Насправді важливим був, на мою думку, вибір народу. Але поступово, спостерігаючи за тим, як народжувався цей рух, як люди просто дякували тобі, що ти, іноземець, тут, як люди допомагали одні одним, скільки приносили їжі та одягу, я був по-справжньому вражений. Це було колосально. Мав враження, що народжувалася нація”.

Я запитав Бріса Бадера, що він, старожил Майдану, думає з приводу поширюваної інформації про те, що присутнім на Майдані за стояння платили: “Я не думаю, що їм платили. Думаю, що то був справжній громадянський порив кожного учасника. Ніхто до мене як до іноземця жодного разу не звертався за грішми. Людей насправді цікавило одне – як розв’язати наявну політичну проблему. Всі думали: якщо пропустити цю нагоду змінити владу, наступна нагода буде не швидше, як за два десятиліття. В те, що людям на Майдані платили, я не вірю жодної секунди".

Бріс Бадер каже, що подібні події в сьогоднішній Франції абсолютно немислимі “Демонстрація починається о 10 годині ранку і може закінчитися при перших краплях дощу або в 5 годині вечора, але уявити, щоб молоді люди проводили три тижні в холоді, на дощі, в снігу, неможливо.

Бріс Бадер розповів також, що до українських подій французи, які цікавилися міжнародною політикою, були донедавна переконані: президентом України є Леонід Кравчук. Про Кучму нічого навіть не чули. А Україна була, фактично, складовою частиною Росії. Після “помаранчевої революції” Бріс Бадер додому не повертався, але, телефонуючи рідним і знайомим, зрозумів, що в головах французів стався злам. Тепер Україна – незалежна країна.

Бріс Бадер виготовив 10 транспарантів українською мовою. Тексти, які він придумав, переклали студенти. Цікаво, що кілька з написів одного дня не влаштували людей з команди Віктора Ющенка, коли той мав напередодні виступати на сцені. Вони попросили їх прибрати. Спочатку його умовляли, потім пропонували за кожен знятий транспарант 5 прапорів Ющенка, відтак пробували пограти м’язами. Відповідь Бріса Бадера була одна: якщо ви хочете діяти, як Кучма, будь ласка, робіть це силою, але я знімати не буду. Після цього від француза відступили. На транспарантах, які не сподобалися розпорядникам сцени, було написано: “Ми захистили Твою перемогу, не забудь своїх обіцянок!” “Вони отруїли Тебе, вони обікрали нас, про що з ними домовлятись?”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG