Доступність посилання

ТОП новини

“Про і контра”: Новий уряд України.


Сергій Кисельов

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 6 лютого 2005 року

Сергій Кисельов

Говорить радіо "Свобода", 20 годин за київським часом, добрий вечір. В прямому ефірі - щотижнева недільна передача "Про і контра". Тема розмови: “Новий уряд України”.

Назву гостей Київського бюро радіо "Свобода". Це – Євген Лауер, політолог, шеф-редактор інтернет-газети "Трибуна". Вітаю вас, пане Євгене.

Євген Лауер

Спасибі.

Сергій Кисельов

Наш другий гість – політтехнолог Сергій Гайдай. Вітаю вас, пане Сергію.

Сергій Гайдай

Добрий вечір.

Сергій Кисельов

Третій гість – колишній кандидат у президенти України, тоді – лідер політичної партії "Організація українських націоналістів в Україні", а зараз, якщо я не помиляюсь, лідер просто партії "Організація українських націоналістів" Роман Козак. Вітаю вас, пане Романе.

Роман Козак

Вітаю усіх, дякую.

Сергій Кисельов

Ще один учасник передачі — слухач радіо "Свобода". Він може ставити запитання нашим гостям у прямому ефірі, подзвонивши до київської студії за телефоном 490–2905. Код Києва — 44, код України - 380.

За режисерським пультом Сергій Балабанов, веде передачу Сергій Кисельов.

Нагадаю, що наша передача зветься "Про і контра", тобто "За і проти". А це означає, що думки учасників передачі не завжди співпадають, що вони мають змогу в прямому ефірі радіо "Свобода" входити в суперечки. Й інколи в цих суперечках справді народжується істина.

Отже, минулої п’ятниці Президент України запропонував Верховній Раді затвердити кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра України. Парламент зробив це. Тоді ж у Верховній Раді було оголошено імена членів нового уряду.

Давайте пригадаємо, хто працюватиме під рукою Голови Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко:

Перший віце-прем''єр Анатолій Кінах.

Віце-прем''єр з євроінтеграції Олег Рибачук.

Віце-прем''єр з гуманітарних питань Микола Томенко.

Віце прем''єр з адміністративної реформи Роман Безсмертний.

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Міністр економіки Сергій Тєрьохін.

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Міністр культури Оксана Білозір.

Міністр оборони Анатолій Гриценко.

Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

Міністр охорони здоров''я Микола Поліщук.

Міністр охорони навколишнього середовища Павло Ігнатенко.

Міністр палива та енергетики Іван Плачков.

Міністр праці та соціальної політики В’ячеслав Кириленко.

Міністр промислової політики Володимир Шандра.

Міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко.

Міністр у справах сім''ї і молоді Юрій Павленко.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Міністр з надзвичайних ситуацій Давид Жванія.

Міністр юстиції Роман Зварич.

Голова Служби безпеки України Олександр Турчинов.

Ось таким є новопризначений український уряд. І про нього ми говоритимемо сьогодні в нашій передачі "Про і контра".

Почнемо розмову ось з якого питання. Процитую перед цим слова Президента Віктора Ющенка, які він сказав минулої п’ятниці в сесійній залі Верховної Ради: "Я хочу сказати, що я представляю перший склад команди тих людей, які, на мій погляд, понад усе можуть претендувати на ці посади".

На вашу думку, панове, що мав на увазі Президент, коли назвав цю команду першою? Пане Євгене?

Євген Лауер

Мені здається, що пан Ющенко, наш Президент, мав на увазі те, що ми подивимось, хто з нинішнього складу керівництва українського залишиться в процесі співробітництва чи праці в Кабміні. Бо не завжди ті, хто були першими, стали останніми, чи ті, хто були першими, вийшли зі складу.

Ющенко мав на увазі, що це буде, як тест-драйв Кабінету Міністрів, і це тест-драйв на виживання мабуть. Тому що хто зарекомендує себе професіоналом чи хто докаже справами довіру від самого Ющенка, від пані Тимошенко, від тих партій, які лобіювали призначення того чи іншого чиновника до міністерських крісел, то тут будуть, як спортивні перегони, мабуть.

Сергій Гайдай

Я згоден з цією думкою, пан Ющенко саме мав на увазі, що це тільки перший склад, що може бути ротація. Але коли вона буде, це питання.

Сергій Кисельов

Тобто виходить, що ті кандидати, хто пішов на посади міністрів, на посади губернаторів, полишили так легко свої депутатські мандати...

Сергій Гайдай

Ще не полишили...

Сергій Кисельов

Ну полишать, як ми чули в новинах, щоправда їм менше року залишилося, тому так легко?

Сергій Гайдай

Деякий ризик є, але тут є два питання. Я хочу сказати, що я не політолог, тобто я його розглядаю не з точки зору політики, а з точки зору технології і виборів.

Я розумію так, що вже почався 2006 рік, і для багатьох тих, хто зараз в уряді, питання просте. Перше – полишаючи свої місця в тому ж парламенті, вони починають свою кампанію до 2006 року. Чи зуміють вони менше, ніж за два роки, зробити собі політичний капітал для наступних виборів.

І це деякий ризик, знаєте, політика, як і бізнес, це дуже ризикована справа. Знаєте, політика, як і бізнес, це дуже ризикована справа, і кожен з них сам вирішує: чи пан, чи пропав.

Сергій Кисельов

Пане Романе?

Роман Козак

Президент України Віктор Андрійович Ющенко свято вірив в ту команду, з якою йшов на вибори, з якою виграв, свято вірить в успіх його, як підприємницького, як урядового органу. В першу чергу, тим особам, які першими стали з ним разом, мається на увазі Юлія Володимирівна Тимошенко, яка організувала і сформувала уряд.

Сергій Кисельов

Пане Сергію, от як на Вас, як на пліттехнолога, процедура затвердження уряду, процедура висунення кандидатів на посади міністрів, губернаторів, підписання Президентом прямо в сесійній залі указів про це призначення. Яке на Вас це справило враження.

Сергій Гайдай

Знаєте, є такий підхід: завжди критикуй і завжди будеш правий. Бути експертом, який критично оцінює щось, це дуже вигідно, але я скажу чесно, мені сподобалось.

Поки що все ще Ющенко – н’юс-мейкер, тобто і Юлія Тимошенко, і те, що відбувалося, дуже відрізняється від того, що буває завжди. А саме цікаве, що громадськість, яка завжди ігнорувала ці процеси, не знала складу кабінету, не знала, як це відбувається, зараз дуже уважно за цим дивиться.

І те, що це відбувається публічно, мені дуже сподобалося. Коли Юлія Тимошенко запросила пана Кінаха, як свого першого заступника у крісло уряду, зал став казати, що порушується протокол, немає ще указу, і тут же Ющенко підписав.

Як з точки зору піару, це геніальний хід. Я вважаю, що ми будемо бачити, зараз були новини, і я про себе почув, що зносяться на Банковій всі шлагбауми, я сам часто бував, мене часто дратувало, що вулиця та стала...

Євген Лауер

І Лютеранська відкрита...

Сергій Гайдай

... закритою, а зараз відкривається. Це не може не подобатися. І те, що відбулося в парламенті при призначенні, опозиція нова, ті, хто думають, що будуть опозицією, критикували, що дуже довго назначався уряд.

А я сказав би, що знаєте, де ще всі губернатори, всі міністри менше, ніж за добу назначалися, це дуже швидко. Раніше такого ніколи не було. Тобто поки що те, що відбувається, дуже цікаво. Мені, як “піарщику”, подобається.

Сергій Кисельов

Ми маємо дзвінок слухачку, її звати Арина, в прямому ефірі радіо “Свобода”, Ви нас чуєте?

Слухачка (переклад з російської)

Добрий вечір, скажіть будь ласка, який вплив покаже тандем гуманітарія Томенка і Міністра культури Оксани Білозір на розвиток культури і в якому напрямку? Будь ласка, дайте відповідь.

Сергій Кисельов

Дякую за запитання. Є волонтери?

Євген Лауер

Я можу відповісти. Мені здається, що тандем Томенка і пані Білозір досить вдалий, тому що це представники досить різних напрямків української культури. При всі повазі до пана Томенка, я не можу його віднести до представника культури, тому що це представник, мабуть, мас-медіа чи ЗМІ.

Як його прозвали “ді-джей революції”

Сергій Гайдай

... і політикуму теж.

Євген Лазер

Моя донька прозвала його не ді-джеєм, а “розвідним”.

Якщо пані Білозір, яка має добрі контакти справді в українській культурі, при чому популярній культурі, в доброму змісті цього слова, то пан Томенко, маючи певний досвід, може поєднати ЗМІ та культуру, що дуже корисно, тому що українська культура, перш за все, потребує популярності, вона потребує “брод-кастингу”, розповсюдження.

І перший обов’язок з боку Томенка – це допомогти Білозір налагодити цей зв’язок між досить елітарною українською культурою і масами населення українського, тому що маси населення слухають російську поп-музику, шлягери блатні, радіо “Шансон”, і подібне.

Оригінального українського дуже мало. Мало не тільки національного українського, а українського за походженням, це може бути російськомовний, це може бути єврейська, татарська музика, але це все буде українська музика.

Тобто, мабуть тут треба йти з американського боку: все, що народжене на американській території, є американським, а не національним.

Сергій Кисельов

Пане Романе, от Оксана Білозір, як кажуть, є подругою якраз дружини Віктора Ющенка, якій Ви так постійно пропонували під час передвиборчої кампанії взяти українське громадянство і казали, що якщо вона його не візьме, то вона не може бути, так би мовити, це незугарно, не знаю, чи залишилися Ви при цій самі й думці. Ви нам скажете.

Але, тим не менше, дехто вважає, що якраз призначення Оксани Білозір на посаду Міністра культури - це, по крайній мірі, ляпас українській інтелігенції. Чи погоджуєтесь Ви з цим?

Роман Козак

Ні, я погоджуюсь з тим, що Оксана Білозір є досить вдалим вибором на Міністра культури, вона багато зробить для утвердження України, як нації, як культурного. З гордістю за свою країну, за свою націю ми будемо виховувати з дитинства, удосконалюючи систему національно-патріотичного виховання.

Євген Лауер

Зараз Ви читаєте програму Вашої так званої партії, але зовсім не програму Оксани Білозір, пане Козак... Роман Козак

Перепрошую, я певен у тому, я не читаю, я говорю слова правди...

Євген Лауер

Ви, як месія, слова правди...

Роман Козак

Що стосується тандему з Томенком, то я думаю, що в найближчий час Томенко перейметься більше проблемами культури, освіти і інших гуманітарних проблем, які зараз стоять перед ним, як перед віце-прем’єром, відійде від дальшої критики і нападів минулої влади, а включиться до вирішення проблем, які сьогодні стоять перед гуманітарною сферою.

Разом з тим до Вашого запитання я хочу ще раз підкреслити, що у свої роликах, висвітлюючи одну із проблем, я підкреслював не дружину, не жінку, не проблему жінки, а проблему, яка стоїть перед багатьма людьми, які живуть в Україні, які повинні...

Євген Лауер

Це перед Вами стоїть проблема, пане Козак!..

Роман Козак

...які повинні прийняти українське громадянство.

Євген Лауер

А чому вона повинна приймати українське громадянство, це стоїть проблема тільки перед Вами і перед тими людьми, які платили Вам за те, щоб Ви віщали якусь ахінею на телебаченні.

Якби я був на місці пана Ющенка, а б набив би вам пику, якщо чесно говорити. Тому що Ви торкнутися його жінки. Який зв’язок має Президент і його дружина?

Дружина – це святе. Чи мабуть святе – це гроші, які Ви відпрацьовували, це святе, мабуть?..

Роман Козак

Тому саме характерним є такий момент, що в своїй вітальній телеграмі Президенту України Віктору Андрійовичу Ющенко ми підкреслили, що ті похибки, які були нами допущені...

Євген Лауер

А хто це – “ми”?

Роман Козак

...ми вибачаємось, просимо вибачення і був...

Сергій Гайдай

Повернемо гроші...

Роман Козак

І був зворотній лист, що гніву, як такого, полювання за відьмами не буде, і тому ми раді, що переміг український народ, і прагнемо того, щоб добробут українських людей, родин покращився в найближчий час.

Сергій Кисельов

Дякую. І ми маємо дзвінок киянина Олександра. Ви в ефірі, добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Дякую, я хочу задати питання в продовження Козаку. Я не думаю, що дискусія розгорнеться, тому не вважайте це повторенням.

Я хочу запитати в Козака, яку шкоду його партія, якщо її можна назвати партією, і подібні до нього партії ОУН, УНА, УНСО, я не знаю, скільки їх є, завдали шкоду цьому тандему, який ви сьогодні обговорюєте, яку шкоду цьому тандему, яку шкоду Україні, яку шкоду українському народові через три тури виборів, коли могли б вибори відбутися в першому турі.

Яку шкоду отакі націоналісти завдали Україні, народу і цьому саме тандему?

Роман Козак

Дякую, я хочу сказати, що шкоди не завдано нікому, що все відбулося від Бога і від народу, що ми щиро працювали на перемогу національної ідеї, на перемогу демократії і правди. І та перемога відбулася, і треба Богу дякувати за цю перемогу. Дякую.

Сергій Кисельов

Пане Сергію?

Сергій Гайдай

Знаєте, я на це дивлюсь без емоцій, як технолог. Кандидат пан Козак для мене є такий типовий приклад, який можна в підручники по проведенню кампанії заносити, як чорного кандидата, дуже вмілого кандидата. Їх було два, бо був ще пан, який представляв слов’янську партію, який в пряму атакував.

Атаки, які робив пан Козак на Ющенка, були вдалі начебто від націоналістів, але мета була тільки одна – технологічна: розказати, що у пана Ющенка жінка є американка і у неї ще й нема громадянства.



Хоча, якщо казати всю правду, я знайомий з пані Катериною, вона дуже така цікава людина, сам вчинок її, що вона 12 років живе без громадянства в Україні, приїхала з Америки, де у неї була дуже вдала кар’єра, вилаштована доля, вона це все полишила і приїхала до

України.

Скажемо, що вона ще більше українка, ніж ті багато жінок, які мріють про заможне життя закордоном.

І те, що в неї не було до цього часу громадянства, це не її провина, це дії АП, я знаю це точно. Тобто якби вона мала таку можливість, вона була б громадянкою з першого дня перебування в Україні. А це не більше, ніж технології.

Зараз ті заяви націоналістів... Я, їдучи сюди на передачу, почув ще одні новини, що партія націоналістів подає позов до суду за використання в роликах кандидата Козака їх символіки.

Я не знаю достовірно, що насправді там відбувається, але оцінюючи кампанію технологічно, розумію, що це був дуже вдалий проект, який атакував Ющенка.

Сергій Кисельов

Дякую, ми зараз спитаємо в пана Романа, якщо він захоче сказати, щодо цього судового позову, я теж про це читав, але ми маємо дзвінок слухача з Кіровограда. Прошу.

Слухач

Добрий вечір. Це Володимир Федорович з Кіровоградщини. Я дуже давній прихильник радіо, постійно слухаю вас. Пане Сергію, я хочу задати питання пану Роману, чи як його назвати правильно? Тан Козак якийсь.

Я інколи дивився, як він виступав по телебаченню, скляні очі в нього, і як він ганьбив українську націю і весь український народ. Хай згине зовсім! Все, “подлєц он”!

Сергій Кисельов

Ми в ефірі, так що давайте не будемо ображати одне одного. Тим не менше, запитання до Вас щодо судового позову. Справді, по інформагенціях пройшло таке повідомлення, пане Романе?

Роман Козак

Так, сьогодні певні сили намагаються вчинити розкол в організації, стараються зашкодити моєму здоров’ю, зашкодити моєму життю, зашкодити моїй роботі. Але організація є достатньо потужною, вона удосконалила себе, зареєструвала усі районівки, всі 27 голів обласних організацій підтверджують мені повноваження.

Позову, як такого, немає. Та фальшивка, яка з’явилася десь в Інтернеті, вона не відповідає дійсності, це неперевірені факти, завірені підробленою печаткою.

Сергій Кисельов

Дякую. Тобто судового позову немає?

Роман Козак

Немає.

Євген Лауер

Мені здається, що судовий позов є, там навіть є прізвище юриста, який веде цей позов. І впродовж репліки Сергія, я хочу сказати, що ці люди, як були представлені від Слов’янської партії, пан Козак та пан Корчинський, таке враження, що це один клас циркового ПТУ, навіть не інституту.

То клоуни, які стрибали по екранах і, як пан Козак жалівся, що це шкодить його здоров’ю. А Ви не подумали, що коли Ви говорили з екрану телевізора цю всю погань, що це шкодить здоров’ю Віктора Андрійовича, тієї ж Катерини і інших. Ви про це не думали?

Роман Козак

Думали про це, ні...

Євген Лауер

Ви тихо відпрацьовували свою хатинку на Інститутській і Банковій.

Роман Козак

Ви відпрацьовуєте свою.

Євген Лауер

Я нічого не відпрацьовую.

Роман Козак

Але сьогодні є проблема уряду. Ця проблема, яка була під час виборів, вона завершилася...

Євген Лауер

Вона не завершилася.

Роман Козак

Сьогодні ми зійшлися обговорювати здобутки уряду, от.

Євген Лауер

Пане Козак, “Кесарю Кесареве”... Ви зараз отримаєте все те...

Роман Козак

Я прошу, не переводьте розмову на ганьблення, я говорив про національні речі, про національні консервативну ідеологію...

Євген Лауер

Ви не маєте права!

Роман Козак

Я маю право, я виборов незалежність України, я провадив першу революцію в 89 – 90 роках, коли Ви відробляли гроші не українські і не на Україну.

Євген Лауер

Професійний провокатор, професійний провокатор... Такий же, як Корчинський...

Роман Козак

Я не кажу, хто Ви, я не говорю. Але я є патріотом України разом зі своїми побратимами, які збудували РУХівську організацію, які відродили Україну, які сьогодні є і утверджують державу.

Я перед Вами ніколи не буду плакати, бо у мене є дух українського патріота, на відміну від Вас.

Євген Лауер

У Вас нічого немає.

Роман Козак

Ви відробляєте гроші, самі не знаєте, чиї і за що. Дякую.

Євген Лауер

Я знаю, чиї я гроші відробляю. У Вас духу немає...

Роман Козак

Стримуйте себе і стримуйте усіх.

Євген Лауер

Дух від Вас є... смердючий.

Сергій Кисельов

Пане Романе, прошу Вас стриматись.

Отже, панове, як ви ставитесь до виголошеної Юлією Тимошенко програми діяльності уряду "Назустріч людям"? Тобто це програма соціальна, хоч казали, що це недолік, казали, що там нема соціальної.

Це програма гуманітарна, реалістична, це програма намірів уряду. Прошу, пане Сергію, почнемо з Вас, як політтехнолог?

Сергій Гайдай

Мені дуже цікаво було, я дивився це в прямому ефірі. Я не завжди люблю дивитись те, що відбувається у ВР, але це було дуже цікаво.

Я розумів, що людина, яка пов’язана з управлінським процесами, що зараз перед Юлією Тимошенко стоїть грандіозне завдання. Тобто вона повинна була презентувати програму дій уряду.

Я розумію, що за кілька діб створити таку програму неможливо, що ж вона буде робити? Тому що раніше, дивлячись, як презентацію робив Янукович, ціль і презентація була проста – довести, що нічиї інтереси, нічиїх фінансових груп він не зачепить, тільки було б нормальне голосування.

Тут було зовсім інше. Програми реальної, я думаю, нема, поки що вона розробляється, це моя гіпотеза. Але щось презентувати потрібно було, і була презентована зовсім не програма діяльності, але, як сказала сама Юля, філософія, принципи і підходи. На яких принципах буде базуватися діяльність урду?

І зроблено це було геніально, тому що це було цікаво чути, і вперше було сказано хоч і дуже банальні речі, але таких речей в парламенті ніхто до Юлі не казав.

Вона казала про віру, це ні один уряд не казав, вона казала про гармонію, про людські цінності. Зрозуміло, що це декларація, як сказав потім Янукович, це декларативна програма без єдиної цифри. Але одна цифра була – в 10 разів перевищити дотації на народжену дитину, це єдина цифра, яку я там побачив.

Але я згоден з паном Януковичем, це декларативна, а що Ви хотіли за дві доби? Що поганого в деклараціях? Її уряд це декларує, а ми вже, як виборці, як громадяни України побачимо через рік, через два, іншого виходу нема, чи ці декларації будуть втілені, чи вони не будуть втілені, іншого механізму нема.

Якщо б вона години 3-4 показувала якісь цифри, я думаю, що це були б такі ж декларації, але менш цікаві, не більшим того.

Сергій Кисельов

Зрозуміло. Пане Євгене?

Євген Лауер

Я тут повністю підтримую пана Сергію. Я думаю, що це був геніальний хід нового Прем’єра, людською мовою було доведено програму переможців. Було доведено ці 10 кроків Прем’єра назустріч народу мовою Прем’єра, мовою топ-менеджера.

Праця топ-менеджера – це говорити, цифри – це праця вже керівників нижчої ланки, і це геніальний піар-хід, який підтвердив, що уряд буде новим, це новий підхід до народу, новий підхід до тлумачення урядової програми.

Вона досить довго і дуже детально пояснювала не Верховній Раді, а дуже детально пояснювала виборцям, людям, які голосували за Віктора Федоровича Януковича, це була програма переможців. Переможці розказували, як вони бачать реалізацію своєї перемоги, реалізацію помаранчевої революції.

Сергій Кисельов

Ми маємо слухача, це пані Арина з Києва. Пані Арино, слухаємо.

Слухачка (переклад з російської)

Дякую за взаємний зв’язок, я не прихильник Юлії Володимирівни, але вона фантастично провела свою презентацію, як прем’єр-міністра.

І до Романа Козака питання. Бога вже виставили не тільки на площу, а на панель: частіше використовується “мат” лише, більше нічого, а Бог – це особисте, ніхто не повинен про це виступати.

І третє, цей тандем, це громадське телебачення Томенка, воно перетвориться, я перепрошую за мовну різкість у слухачів, в громадський туалет, куди він буде плювати всі свої погляди.

Ще одну секунду. І обличчя культури в особі Оксани Білозір – це “трандичиха” національного масштабу буд. Дуже прошу, вибачте за різкість.

Сергій Кисельов

Дякуємо, Ваша думка так само має право на існування. Пане Романе?

Роман Козак

Що стосується виступу прем’єр-міністра в декларуванні своїх програмних засад, то все-таки ми хотіли б почути конкретніше хоча б, що стосується заробітної плати, адже сьогодні дійсно мінімальна заробітна плата повинна сягати 500 грн.

Також конкретно б в програмних засадах звучало: 8 тисяч гривень отримає жінка, яка народить дитину, це вагомо, це треба називати і цього треба дотримуватись.

І протягом року створити 5 мільйонів робочих місць, бо це люди чекають, чекають на робочі місця, на зарплату, зарплати вчителям, це святе для нас і для уряду, це б мало звучати. Дякую.

Сергій Кисельов

Пане Сергію?

Сергій Гайдай

Я б хотів відповісти пані Арині. Знаєте, я не відношусь до шанувальників творчості Оксани Білозір, тобто в мене інша музика, яку я слухаю. Але я знайомий з пані Білозір і повинен сказати, я був вражений, що ця жінка не тільки нормальна співачка, яку варто поважати, але послухайте, як тут же казали, радіо “Шансон” і пані Білозір, то Ви зрозумієте, що краще Білозір все ж таки.

Але вона ще дуже чудова людина і непоганий політик, це те, що я бачив. Я співпрацював з нею дуже довго на компаніях, як вона працює, який вона оратор.

Стосовно громадського телебачення та посади Міністра культури, то скажу так, що в мене є таке переконання. Скажу чесно, що від міністра культури культура країни не залежить, це більш така декларативна, більш презентаційна посада, повинен він бути.

Якщо в цій країні буде нормальна економіка, буде нормальний рівень життя, ось коли народ буде ситий, то він сам буде вибирати ту культуру, і вона з’явиться.

Тобто я не бачу нічого поганого, що ще одна симпатична жінка є в уряді і непогана жінка. А що стосовно громадського телебачення пана Томенка, то повинне бути громадське телебачення, це дуже такий проект, я ним займався колись, тобто я був причетний до консультування “5 каналу”.

Розумію, що цей канал не зв’язаний з ідеєю громадського, але коли він утворювався, ми дуже довго з експертами обговорювали ідею громадського телебачення, і це питання не тільки одного Томенка, а готовності всього суспільства до того, щоб в Україні був такий канал.

Сергій Кисельов

Дякую, а у нас на зв’язку народний депутат України, перший заступник Меджлісу кримського-татарського народу Рафат Чубаров. Вітаю Вас, пане Рафате!

Рафат Чубаров

Добрий вечір.

Сергій Кисельов

Рафат Чубаров щойно прилетів. Пане Рафате, Ви говорили, що у сесійній залі буде призначено ще одного посадовця, це представника Президента в Криму. Подейкували якраз, що цим представником можете бути і Ви, але такого не сталося. Але не в тім річ.

Отже, запитання до Вас. На Ваш погляд, чому це не сталося, по-перше. А по-друге, чи зможе новий уряд, нова українська влада поліпшити ситуацію кримських татар в Криму, і відповідно, на що чекають кримські татари від нового складу уряду? Прошу, пане Рафате?

Рафат Чубаров

Дійсно, Автономна Республіка Крим має інший статус, ніж область України, і виконавча влада в Автономній Республіці Крим затверджується ВР самої автономії.

В той же час Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, кандидатура його має узгоджуватися Президентом. Я думаю, що Президенту потрібен час, щоб вивчити ситуацію в Криму. Я думаю, що такий час потрібен і новому уряду.

Дійсно, є така конструкція складна, якої немає в жодній області, це представник Президента України в Автономній Республіці Крим. На сьогодні ця посада є вакансією, до речі, і я знаю, що є декілька кандидатур, які розглядаються сьогодні Президентом України на цю посаду, і я думаю, що найближчим часом таке призначення відбудеться.

Щодо кримських татар, я хочу сказати, що татари мають дуже великі очікування на те, що з приходом нової влади буде вирішено багато актуальних проблем, які накопичувалися за ці роки.

В першу чергу, це земля. Це проблеми правового регулювання, їх статусу і таке інше.

Сергій Кисельов

Пане Арафате, згадайте, що кожна влада, кожен уряд, кожен президент обіцяли ці проблеми вирішити. Чи має зараз Меджліс кримсько-татарського народу якісь певні обіцянки від нового уряду? Чи брав новий уряд певні зобов’язання перед кримсько-татарським народом?

Рафар Чубаров

Я хочу сказати, що перед формуванням нового уряду ми відкидали будь-які дії, які могли б нагадувати якісь торги. Тому я хочу сказати, що ми не маємо обіцянок, але ми маємо сподівання на те, що новий уряд все-таки зрозуміє, чого він прийшов до влади в Україні, в тому числі щодо кримських татар, щодо Криму.

Сергій Кисельов

Пане Рафате, спасибі Вам, добре Вам дістатися Вам в дорозі. Ми повертаємося до студії. Отже, пане Євгене?

Євген Лауер

Я хочу повернутися до питання Міністра культури в України. Мені здається, що час, коли Міністр культури був чисто номінальною позицією, коли дійсно потрібен був символ української інтелігенції, української культури, як це був Богдан Ступка, деякі інші, Іван Дзюба, він минув, тому що прийшов дуже прагматичний, буржуазно демократичний час, коли на міністерство повинен стати менеджер, повинна стати людина, яка добре чує сподівання народу, яка чує не тільки сподівання...

Сергій Кисельов

Але менеджер вже був попередньо, який будував Палац “Україна”...

Євген Лауер

Ні, я маю на увазі Міністра культури, справжньої культури. Якщо ця культура буде стосуватися тільки квінтесенції української інтелігенції, яку я дуже поважаю, це буде десяток тисяч людей, то це буде така культура, яка має бути народна культура, це буде культура для інтелігенції, як андеграудне кіно.

А тут має бути суцільна, тотальна окультуризація, я не побоюся того слова, окультуризація українського населення.

Сергій Гайдай

Ремарка: мені здається, що пані Оксана – найбільш відповідає, бо вона досі народна, і вона жінка... Євген Лауер

Вона жінка, вона на цей момент ідеальний Міністр культури. Хоча я не прихильник, я, як і Сергій, слухаю дещо іншу музику.

Сергій Кисельов

Ну, це сумнівний аргумент...

Євген Лауер

Хочу сказати, що коли я був малий, ну не малий, а дуже молодий, то мені дуже подобалася “Ватра” і пані Оксана, яка в короткій спідниці співала дуже гарні пісні.

Сергій Кисельов

Одну хвилину, ми маємо дзвінок, Володимир з Херсону.

Слухач (переклад з російської)

Добрий вечір, по-перше, я хочу всіх привітати ще раз з новим Президентом і з прекрасним нашим Прем’єр-міністром. Я захоплений її виступом, її презентацією програми, взагалі раніше такого не було, а це було неможливо відірватися від телебачення. Так цікаво це ще ніколи не проходило.

Тепер я хочу сказати про призначення міністрів, може хтось не згідний? Але ж Юлія Тимошенко сказала, що хай людина попрацює два-три місяці, тоді буде видно її працю. Тобто казати зараз, оцінювати ту ж Оксану Білозір, мені здається, це не коректно зараз робити.

Сергій Кисельов

Дякуємо за Вашу думку, ось яке у нас запитання. Панове, з чого, на ваш погляд, розпочне свою діяльність уряд? З чого він би мав розпочати цю діяльність? Пане Роман Козак?

Роман Козак

Я переконаний, що він розпочне з того, що створити додаткові робочі місця для людей, щоб підняти заробітну плату, щоб повернути борги вчителям і іншим бюджетним працівникам установ.

Дуже вдало Юлія Володимирівна Тимошенко напередодні призначень в уряді... Ми проводили прес-конференцію і розповсюджували заяву, закликали депутатів ВР конституційною більшістю, а саме більше трьохста голосами підтримати уряд і прем’єр-міністра для того, щоб покращити імідж України на міжнародному рівні, щоб в короткий термін добитися покращення добробуту українських родин. Це святі завдання, які стоять перед урядом.

Сергій Кисельов

Спасибі. Пане Сергію?

Сергій Гайдай

Скажемо, я не спеціаліст з уряду, але скажу, що уряд приречений робити соціальні кроки. Ми пам’ятаємо в період передвиборчої кампанії перші соціальні укази, які зробив Ющенко, він повинен відпрацювати це. Тобто ми будемо бачити соціальні напрямки.

Мені б самому хотілося, щоб в цій країні почалися ліберальні реформи. Тобто малий і середній бізнес почув, що прийде той уряд, який дбає про нього, і дає йому свободу підприємництва.

Але думаю, що саме перші кроки, ми це вже чуємо, буде саме соціальні. Про ті, що зараз казав пан Козак, про ті, що казала Юля Тимошенко, про зарплату, про пенсію, про те, що дуже хвилює пересічного виборця.

Сергій Кисельов

Пане Євгене?

Євген Лауер

У мене дещо інша думка. Все це дуже добре: соціальна програма, виплата пенсій, заборгованості вчителям, таке інше. Але мені, з точки зору менеджера, здається, що перше, що повинні міністри зробити в своїх міністерствах, це розібратися в несамовитій бюрократії, яка царює зараз в урядовій сфері.

Це буде найважчим, від цього буде залежати, чи зможуть вони виконати соціальний пакет, чи зможуть вони виплатити заборгованість, чи зможуть вони щось зробити. Дійсно щось “толкове” зробити для того, щоб виконати цю програму, перш за все, це дати лад менеджерському управлінському напрямку. Жорсткий контроль управління.

Урядовці усіх рівнів повинні давати поденні плани, що вони зробити, що вирішити, погодинні навіть плати. Без цього, з досвіду крупних корпорацій, гігантських корпорацій, вихід з кризи цих корпорацій, диверсифікація підприємництва не можлива без дуже жорсткої менеджерської політики.

Сергій Кисельов

Дякую, пане Сергію, до Вашого запитання, дехто сприйняв призначення уряду народної довіри, як класичний з’їзд переможців, як ми і казали тут.

Тобто, чи правильним видається Вам те, що до нового уряду не увійшов жоден політик з опозиційного табору, тобто з нової опозиції, яка раніше була при владі, а все-таки ця опозиція зараз нараховує чи не половину українських виборців?

Тим більше, що в своїй інавгураційній промові Віктор Ющенко пообіцяв зробити все, щоб опозиція почувалася комфортно.

Сергій Гайдай

Знаєте, я думаю, в мене інша думка. Безперечно, саме суспільство розділене навпіл, тобто є сині, є, примітивно кажучи, помаранчеві. Хоча я так не вважаю, є більше різних кольорів, є треті, є інші...

Що з приводу опозиції, то можна чесно казати, що зараз до влади прийшла саме опозиція, ті сили, які панували в цій владі і дуже в жорстких умовах.

Але чи можна назвати опозицією ті сили, які були колись пропрезидентськими? Не можна. Я думаю, що ми будемо бачити, що нова опозиція буде зовсім не з тих, хто зараз називає себе синіми.

Я знаю достовірно тепер вже з провладних кіл, що ця сильна опозиція шукає шлях знову стати провладною. З цього приводу в нас немає поки що опозиції, вона тільки буде.

Сергій Кисельов

Продовжуючи тему, хто, на Ваш погляд, з того, що Ви знаєте, яка буде подальша політична доля Януковича? Хто стане лідером нової опозиції? Вона буде синя, чи вона буде зелена, не дай Боже?..

Сергій Гайдай

В мене є своя думка, я давно про це думав, але це тільки моя гіпотеза. По-перше, у Януковича нема майбутнього, як у політика, не буде він фігурою. Я думаю, що його доля близька до пані Вітренко. Тобто такий маленький карлик, який завжди робить заяви, але сил чим далі, тим менше і менше. Тобто свій маленький електорат завжди буде.

Але, я думаю, що згодом ми побачимо поділ на дві сили. Перша – це сила, яка у всьому світі називається права, ліберальна. А друга сила, що буде називатися лівою, комуністична червона, соціалістична. Пройде деякий час, і саме так буде в нашому суспільстві.



Сергій Кисельов

Дякую. Прошу, пане Романе.

Роман Козак

Я хотів би підкреслити слова, які я говорив з початку днів відродження України. Що ми були в опозиції 70 років, коли комуністи правили Україною.

І тому минула опозиція формувалася лівоцентристськими силами, сьогодні перемогли праволіберальні, хоча ті сили, які працюють зі мною, в яких працюю я, є правоконсервативними.

Тому в Україні можлива опозиція, але вона буде складатися з червоних кольорів, близьких до червоних, це комуністи, це лівоцентристські сили.

Сергій Кисельов

Дякую. Пане Євгене?

Євген Лауер

Мені здається, що добре, що пан Козак першим говорив, всі ці люди: пані Вітренко, пан Козак, пан Корчинський, пан Янукович – вони відійдуть до так званого табору чи шоу мертвяків, які можна буде возити по ярмарках, демонструвати, як воскові фігури.

Хто зараз пам’ятає фігуру президента Криму Мєшкова? Де він? Що він?

Сергій Кисельов

В Москві зараз?

Євген Лауер

Та кажуть, що в Москві. Чи де ще? Там же буде і пан Янукович, тому що йому дали можливість, він її програв, щоб не сказати гірше.

Сергій Гайдай

Є тільки один рецепт: стати народним артистом, як Жириновський.

Євген Лауер

Так, як Жириновський.

Пан Козак не має грошей, пан Корчинський не має публіки, пані Вітренко - ну, погано одягнена жінка з істеричними інтонаціями в голосі. То може їх всіх посадити до одного фургону та возити по селах?

Сергій Кисельов

Дякую. Скажіть будь ласка, панове, от 1977 року Юлія Тимошенко, тоді один з керівників лазаренківської партії “Громада” сформувала тіньовий уряд, який мав протистояти офіційному уряду Пустовойтенка, і теж була, до речі, програма.

Як Ви гадаєте, чи не з’явиться з часом тіньовий уряд на противагу урядові Юлії Тимошенко?

Сергій Гайдай

Знаєте, не так важливо, яка буде саме технологія, чи тіньовий уряд, чи опозиція, яка буде, але те, що мені зараз дуже подобається, та влада, яка зараз є, це вже влада, це вже не опозиція, сама породила того Джина, випустила з пляшки, який буде її контролювати. І цей Джин називається громадська думка, громадське відношення суспільства.

Сергій Кисельов

Пане Романе, як Ви гадаєте, гасло, з яким Віктор Ющенко йшов під час президентської кампанії “Бандитам – тюрми!”, наскільки воно зараз буде реалізуватись щодо тих, кого пропонують притягти до кримінальної відповідальності, насамперед колишнього президента Кучму і багатьох інших високопосадовців.

Роман Козак

Дякую. Все-таки я торкнуся попереднього питання і скажу, що потрібно спокій, мир і добробут українських родин. Тому сьогодні гасло, в тому числі “Бандитам – тюрми!”, повинне базуватися судовими органами, переконливими фактами і, як виразився Президент України Віктор Ющенко, не повинно бути “гоніння за відьмами”.

Євген Лауер

...полювання за відьмами.

Мені здається, що “Бандитам – тюрми!” - це дуже актуальний лозунг, бо без судових процесів майбутніх, я не кажу, що це буде пан Кучма чи пан Медведчук, чи пан Кивалов, але ж без цих процесів глибинка, народ не повірить тому, що щось зміниться.

До тих пір, поки яскраво виражені корупціонери, яких сотні, які є в кожному селі, райцентрі, обласному центрі, де знають їх в обличчя, і вони не будуть притягнуті до відповідальності, мабуть, вони потім будуть амністовані. Але ж поки народ не дізнається, що той чи інший ходить в прокуратуру, як на роботу, до тих пір ніхто не повірить намірам.

Роман Козак

Є друга небезпека, щоб не повторилося Косово і Сербія. Слов’янський народ, який винищується в Югославії. І Гаазький суд судить дійсних патріотів там...

Сергій Кисельов

Ну, чи є патріотом Мілошович, це питання настільки спірне, що дозволю собі упустити. Пане Євгене?

Євген Лауер

Буквально секунду, я хочу привітати українське населення, що пан Козак не став президентом України. Тому що людину, яка більше не розбирається у політичних чи історичних питаннях, чесно кажучи, за 45 років не зустрічав.

Сергій Кисельов

Тим не менше, час добігає кінця. Залишилося по 30 секунд, щоб відповісти на наше традиційне запитання, що під час нашої передачі вас найбільше вразило. Пане Романе?

Роман Козак

Те, що громада українців хвилюються, переживають за дії уряду, переживають за свій добробут, наскільки уряд може допомогти їм стати на ноги, забезпечити робочим місцем і добробутом.

Сергій Гайдай

Мене вразило. Я думав, що тільки я слухаю те, що відбувається в політикумі, а зараз я навіть не стільки вражений, скільки підтвердив свою думку, що люди стали ополітизовані, вони слухають, вони знають, хто є який міністр, тобто ми живемо в нових часах.

Сергій Кисельов

Дякую. Пане Євгене?

Євген Лауер

Мене вразила суцільні сірість і тупість лідера українських націоналістів. якщо він є таким. Мені шкода організацію українських націоналістів.

Сергій Кисельов

І ми маємо дзвінок слухача, який теж хоче сказати те, що його вразило найбільше. Прошу.

Слухач

Мене найбільше вразило те, що Роман Козак, який під час президентської кампанії зрадив ідею українського націоналізму, продовжує строїти з себе українського націоналіста.

Сергій Кисельов

Це думка теж спірна, дякую.

А мене, як ведучого, найбільш вразила думка пана Євгена щодо того, що справді, якщо в маленьких не лише вгорі, не будуть карати бандитів, але і внизу, то нічого з того не вийде.

І нам залишилося лише нагадати, що ви слухали в прямому ефірі радіо "Свобода" передачу "Про і контра" – "За і проти". Ми говорили про новий уряд в Україні.

Спасибі слухачам за запитання, які вони ставили. За режисерським пультом працював Сергій Балабанов, вів передачу Сергій Кисельов.

У передачі взяли участь політолог, шеф-редактор інтернет-газети "Трибуна" Євген Лауер, політтехнолог Сергій Гайдай та колишній кандидат у президенти України, лідер політичної партії "Організація українських націоналістів" Роман Козак. Та по телефону з нами спілкувався народний депутат України, перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

На все добре, до побачення, до наступної неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG