Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Жінка за ґратами. Репортаж з Уманської жіночої колонії; Корупція у правоохоронних органах Львівщини; Забудова Києва і права киян.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 24 березня 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі такі теми:

- Жінка за ґратами. Репортаж з Уманської жіночої колонії;

- Корупція у правоохоронних органах Львівщини;

- Забудова Києва і права киян.

Прокуратура Львівської області перевіряє діяльність правоохоронців Личаківського району Львова, адже до прокуратури останнім часом надійшло багато звернень від громадян Львова про те, як міліціонери відділку вибивають свідчення у молодих людей, підкидаючи їм наркотики, а потім вимагають гроші від батьків студентів чи школярів.

Правозахисники Львова заявляють, що у місті працює ціла система вибивання грошей з громадян.

Галина Терещук продовжить тему.

Галина Терещук

У день неподалік відділу міліції Личаківського району на студента Олександра Михайлова накинулась група молодиків. Хлопець вирвався і кинувся на захист до міліціонерів, які були неподалік. Але нападники його наздогнали.

Люди, які проходили вулицею і бачили бійку, викликали міліцію.

Михайлова доставили у райвідділ. Там він дізнався, що люди, які на нього напали, співробітники міліції.

Олександрові Михайлову показали якийсь пакетик і повідомили, що його знайшли у нього. Молодому чоловікові погрожували у випадку, якщо він не зізнається, його кинуть у камеру.

Олександр Михайлов

Я сказав, що нічого не буду підписувати. Для чого мені собі статтю робити?

Прийшли двоє, які мене затримали і почали мене бити. Мені сказали, якщо я не підпишусь під зізнанням, то мене кинуть в камеру і там заб’ють.

Галина Терещук

Олександр Михайлов розповів, що його рідні упродовж двох днів не знали, де він.

Слідчий повідомив Олександрові, якщо батьки заплатять 300 доларів, то його відпустять. Мама принесла ці гроші, а на другий день у розмові з начальником Личаківського райвідділу міліції почула, що хлопця відпустять з підпискою про невиїзд, керівник райвідділу нічого не знав про хабар, який мама уже віддала.

За даними судової медичної експертизи після кількох днів перебування у райвідділі у хлопця виявлені численні побої і зламаний ніс.

Батьки подали заяву у Личаківську прокуратуру. Триває слідство, справу невдовзі передадуть у Личаківський місцевий суд.

Справа 17-річного студента училища культури Несгорова уже розглядає суд.

18-го жовтня о 15-й годині він йшов у будинок творчості дітей та юнацтва на гурток народних танців. До нього підійшов невідомий чоловік і представився працівником міліції Личаківського району. Він вдарив студента і наказав витягнути руки з кишені, а в цей момент різко нахилився і нібито щось підняв з землі. Поруч була група працівників міліції. Хлопця повели у райвідділ.

Студент Несгоров

Один міліціонер, який писав, запитав в іншого: “А що ж писати?” “Пиши, що знайшли”. “А, може, вказати що купив за 20 гривень?” Я запитую у них: “А що я купив?” Вони мені скоро закрили рот.

Двері у кабінет, де я сидів, були відчинені. Я чув, чиїсь крики і через якийсь час привели хлопця усього в крові і побитого, в наручниках. На мене почали кричати і погрожувати, заставляли підписати зізнання, кілька разів вдарили. Мене посадили в камеру.

Я там провів дві з половиною доби. Батьки нічого не знали де я. Мені не давали нічого їсти. Потім у камеру прийшов слідчий, я йому все розповів. Але він мені сказав, що може і правда, що ти все це говориш, але повірять не тобі, а правоохоронцям. Я побоявся, що мене знову кинуть голодним у камеру і підписав зізнання.

Галина Терещук

Студента у суді захищає його дід, колишній військовий слідчий. Костянтин Несгоров зазначив:

Костянтин Несгоров

Я ще такого не бачив, як цю справу сфальсифікували з першої сторінки до 215-ої статі. Це суцільне порушення. Я жахнувся, я працював слідчим, маю вищу юридичну освіту.

Галина Терещук

Колишній військовий слідчий вимагає від прокуратури перевірити усі справи від 2002-го року у Личаківському райвідділі міліції, які стосуються вилучення наркотичних речовин у молодих людей.

Правозахисник Анатолій Комаров вважає:

Анатолій Комаров

Суди покривають ту міліцію з тими провокаторами, з прокуратурою. Якщо б суд працював відповідно до того, що бачив ті дурниці, що бувають на судах, то у них не було б сенсу таким чином заробляти. Але ж заробляють, хапають кого попало.

Галина Терещук

Костянтин Несгоров був на особистому прийомі в обладміністрації у Богдана Шкаради, нині він уже обіймає посаду начальника УМВС у Львівській області. Однак досі усі працівники райвідділу Личаківського району на своїх місцях.

Надія Шерстюк

За даними Державного департаменту з питань виконання покарань, з кожних 130 українських жінок припадає 33 перебуває за ґратами. З чим пов’язана така велика кількість засуджених жінок?

Наша черкаська кореспондентка Тетяна Чорномаз побувала в Уманській жіночій колонії. Послухайте її репортаж.

Тетяна Чорномаз

У структурі Державного департаменту України з питань виконання покарань є 131 виправна установа, з них жіночих 13. Станом на перше січня 2005-го року у виправних колоніях для засуджених жінок трималося 8 300 осіб. А ще 154 дівчини перебуває в Мелітопольській виховній установі для неповнолітніх.

Чим відрізняється жіноча злочинність від чоловічої, розповів начальник Уманської виправної колонії В.Яньчук.

Володимир Яньчук

Жіночі злочини більше основані на інтенсивності, на вибуховому характері, на побутовому ґрунті.

Хто сидить у нас? Наркомани і по крадіжці. Немає де працювати, а жити треба.

Тетяна Чорномаз

В Україні існує переважно каральна судова практика орієнтована на безальтернативне застосування покарання у вигляді позбавлення волі.

Жінки, з якими мені довелося говорити в Уманській виправній колонії, не скаржилися на умови утримання, але заборона переходити з приміщення в приміщення, шикування в колону для переходу з побутового корпусу у виробничий, смішна норма теплої води для санітарно-гігієнічних потреб говорять самі за себе.

Питання, яке найбільше цікавило ув’язнених жінок, - це чи буде амністія і коли?

35-річна Анжела погодилася відповісти на запитання.

Анжела

Дуже важко – це розлука з дітьми. Спочатку – це депресія, страшна депресія, а потім звикаєш і розумієш, що потрібно жити, читаєш, щоб саморозвиватися. Є гарна бібліотека. Я ось взяла книжку.

Тетяна Чорномаз

Як саме Ви переступили за планку?

Анжела

За крадіжку.

Тетяна Чорномаз

В Україні строки покарання є найбільшими в Європі. Зовсім не враховуються особливості жіночої злочинності та небезпечні для всього суспільства ув’язнення жінки, адже більшість звільнених жінок так і не знаходять місця у суспільстві: вони не мають, куди повернутися, втратили сім’ї та інші соціальні зв’язки.

Надія Шерстюк

Радіо “Свобода” неодноразово зверталося до теми захисту прав киян, чи це стосувалося соціальних проблем жителів української столиці, чи руйнування історичного середовища міста.

Цього разу ці проблеми наша кореспондентка Богдана Костюк порушує у розмові з начальником управління земельних ресурсів Київської міської держадміністрації Анатолієм Муховиковим.

Богдана Костюк

Київ у порівнянні з іншими українськими містами може похвалитися розв’язанням певних соціальних проблем, але є чимало гострих питань і тем, які перебувають у центрі уваги і громадськості, і київської влади.

Які проблеми, на Вашу думку, можна вважати найгострішими?

Анатолій Муховиков

Найболючіші для киян питання: переїзд з лівого берега на правий і з права на лівий у часи пік. Болючі питання – це утилізація сміття, це кладовища, захоронення, 30 тисяч у рік захоронень, 100 у день, а 28 кладовищ, які вже переповнюються. Зробити з Києва кладовище не можна.

Питання транспорту, транспортних розв’язок, вже більше 600 тисяч приватних автомобілів.

Богдана Костюк

Руйнування історичної частини Києва і знищення зелених зон і дитячих майданчиків – ці питання теж турбують київську громадськість. Яка Ваша позиція у цьому питанні?

Анатолій Муховиков

Із 1 100 будівель, які ведуться, десь до біля 20 є питання, непорозуміння і небажання того, щоб ці будинки будувалися. По кожному конкретному випадку треба вивчати ситуацію.

Є дійсно об’єктивні претензії. У чому вони заключаються? Побудувати голий будинок за рахунок ущільнення середовища, яке вже сформоване і не зробити у комплекті до цього будинку інфраструктури не сприймається. Тобто, люди у своєму середовищі дозволять щось побудувати тільки у тому випадку, коли для них покращать те середовище, у якому вони живуть.

По-друге, дійсно є декілька об’єктів абсурдних. Наприклад, коли на розі Саксаганського і Горького у середовищі чотирьохповерхових будинків у дворі намагалися побудувати 27-поверховий будинок. Мене дивує, як це містобудівна рада погодила такий проект.

По-третє, це небажання жити у ситуації, коли поруч працюють механізми і будівельники. Це егоїзм. Якщо вільна земельна ділянка генеральним планом передбачена, де можна побудувати і є комплекс інфраструктури, а люди просто не хочуть.

Так чи інакше ці гарячі точки треба обговорювати з людьми, вислуховувати громадську думку, а якщо це егоїзм, то формувати громадську думку. Це нові підходи, їх не було.

Надія Шерстюк

Процес приватизації останнім часом в багатьох асоціюється із зловживаннями, адже порушення законодавства, корупція набули значних масштабів саме у цій сфері.

Представники вільної профспілки освіти та науки міста Олександрії, що на Кіровоградщині також заявляють про такі факти.

Тему досліджує наш колега Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

Лідер вільної профспілки освіти Олександрії Надія Лелека стверджує, що передача ряду дошкільних закладів міста відбулася з порушенням законодавства, відповідно до якого такого типу заклади не можна перепрофільовувати.

Надія Лелека

Деякі дитячі садочки при переобладнанні на готелі. Тобто, відчуження у приватну власність. Якщо це комунальна, державна власність, якщо вона непродана, то там ніяких будівельних робіт не можна робити.

У деяких дитячих садочках, а саме, садочок № 26 переобладнаний у житловий будинок, деякі дитячі садочки переобладнанні на лікарні.

Зараз у приміщенні дитячого садочка знаходиться районний суд. Щодо колишнього загальноосвітнього закладу № 3, який на сьогодні, без того, що проданий приватній особі, ця школа вже переобладнана у фірму.

Микола Закалюжний

Для того, аби хоч якимось чином виправдати такого роду дії, за словами Надії Лелеки, зацікавлені особи, зокрема з Олександрійського міського управління освіти змінювали статус дошкільних закладів.

Продовжує лідер вільної профспілки Надія Лелека.

Надія Лелека

Щоб ліквідувати дитячий садочок, то для цього потрібна обов’язкова згода територіальної громади або референдум. Для того, щоб обійти цю норму, вони дитячому садочку надають статус школи-садочка, щоб закон про дошкільну освіту обійти, тоді ліквідовують вже як школу.

У вересні місяці перепрофільовують, а за два місяці ліквідовують вже як школу, щоб не розглядати це на зборах територіальної громади.

Микола Закалюжний

Щоправда, заступник начальника міського управління освіти Олена Полтавець подібні звинувачення відкидає.

Олена Полтавець

Такі питання є виключно у компетенції міської ради, і міська рада приймає рішення про реорганізацію чи ліквідацію. Це не приймає управління освіти, окремо взята особа. Установа жодна, вона не продається, такого немає поняття, установа може бути здана в оренду.

Микола Закалюжний

Оренда, про яку згадала Олена Полтавець, на думку Надії Лелеки, не в’яжеться із реальним станом речей.

Надія Лелека

Я можу сказати, що це неправда. Якби вони здавалися в оренду, то ніяких будівельних робіт там не відбувалося б, а так вони повністю перебудовуються, перевлаштовуються, і на місці дитячого садочка з’являються зовсім інші структури, структури, які до освіти взагалі ніякого відношення не мають.

Микола Закалюжний

Я попросив Олену Поставець зупинитися на причинах того, чому доводиться зменшувати кількість дошкільних закладів в Олександрії. Ось що вона сказала:

Олена Полтавець

У порівнянні з 1991-им роком на 40% зменшилася кількість дітей у місті. На сьогодні у нас перевантаження закладів немає.

Микола Закалюжний

Аргументи, наведені заступником начальника міського управління освіти, голова вільної профспілки вважає непереконливими.

Надія Лелека

Коли наповнюваність якраз стала нормальною, тоді вони почали їх закривати, щоб довести до переповненості знову інші садочки. Не всі, але є садочки переповнені.

Микола Закалюжний

Дискусії довкола законності чи незаконності передачі ряду дошкільних закладів в Олександрії в інші руки продовжуються і найближчим часом можуть вийти на рівень Генеральної прокуратури, куди вільна профспілка нещодавно звернулася.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

На все добре, шановні слухачі!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG