Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Віктора Ющенка збирається поновити допомогу родинам загиблих журналістів.


Мар’яна Драч

Прага, 8 квітня 2005 року - У Києві сьогодні згадували загиблого два роки тому в Іраку українського телеоператора Тараса Процюка. Співробітник інформаційного агентства “Ройтерс” загинув 8 квітня 2003 року в Багдаді внаслідок обстрілу американським танком готелю “Палестина”.

Низка активістів пікетувала посольство США в Україні. Увечері на Байковому цвинтарі відбулася цивільна панахида. На запит Міністерства закордонних справ України Вашингтон провів розслідування і вирішив, що загибель Процюка була випадковістю за трагічним збігом обставин, тому Сполучені Штати у виплаті компенсації відмовили. Журналістські організації не погоджуються з цим висновком і вимагають нового, детального розслідування інциденту.

Як же живуть нині рідні Тараса Процюка і чи можуть розраховувати на якусь допомогу? 28-го березня гостем радіо “Свобода” був батько журналіста - Степан Процюк, і ось що він сказав.

Степан Процюк

Він був нашим годувальником, він нас утримував, він нас одягав, він нам за квартиру платив, без нього ми втратили все. І вони повинні якусь компенсацію за це дати, щоб ми могли дожити до смерті. Зараз ми взагалі...

Мені вже 75 років, дружині - 64, я не можу вже нормально перейти через хату, а у мене ніяких, крім пенсії... А пенсії мені не вистачає навіть на ліки, ліки зараз такі дорогі.

Мар’яна Драч

Степан Процюк вимагає компенсації від Сполучених Штатів, але також розповів про те, що зараз родині журналіста, якому посмертно дали звання Героя України, ніхто в Україні не допомагає. Деякі оглядачі почали закидати Віктору Ющенкові, що він, мовляв, дбав про журналістів до президентських виборів, а після виборів перестав.

Радіо "Свобода" зв’язалося з Андрієм Мірошниченком, який раніше займався цим питанням. Пан Мірошниченко донедавна був головою правління Фонду “Україна - 3 000”, також відомого, як Фонд Віктора Ющенка. Цей Фонд минулого року надавав стипендію родині Тараса Процюка. Яка зараз ситуація, чи не збирається Ваш Фонд знову відновити стипендію?

Андрій Мірошниченко

Дійсно, в свій час була створена стипендія імені Москаленка, її отримували сім’ї загиблих журналістів: і Сашка Кривенка, і Александрова, і Ґонґадзе, і в тому числі, сім’я Процюка.

Ця стипендія була річна, тобто, ми виконали повністю всі свої зобов’язання, але зараз уже ухвалене рішення, що стипендія буде поновлена, буде вся процедура, як і першого разу, тобто, буде зібрана громадська рада, визначені об’єми, визначені ті сім’ї, які будуть отримувати цю допомогу.

Єдина в нас невелика затримка в тому, що йдуть організаційні зміни у Фонді. Як тільки вони будуть закінчені, ми зможемо виконати всі процедури, це буде зроблено.

Мар’яна Драч

Але, наскільки я розумію, стипендію імені Москаленка заснували влітку 2003 року, так?

Андрій Мірошниченко

Так, влітку 2003 року вона була заснована.

Мар’яна Драч

Я розмовляла з паном Ігорем Лубченком, головою Національної спілки журналістів, і він сказав про те, що відтоді жодного засідання не було. Тим не менше, ваш Фонд заявляв про те, що і надалі буде підтримувати родини журналістів, тому чому досі Ви цього не зробили?

Андрій Мірошниченко

Це знову ж таки пов’язано з тим, що це не зовсім так, як каже Лубченко, оскільки відразу ухвалювалося рішення на річну стипендію і в даному випадку все було виконано, зараз іде мова про продовженні цієї програми, і вона буде продовжена.

Ми останні виплати зробили, якщо не помиляюся, в жовтні минулого року. Далі починався передвиборчий процес офіційний, коли будь-які виплати фондом були припинені, оскільки це заборонено законодавством. Відповідно до закону “Про вибори президента”, будь-які виплати з фонду (фонд іменний Віктора Ющенка) могли розглядатися як підкуп виборця. Тому на час виборів будь-які виплати з фонду були припинені.

Мар’яна Драч

Справа в тому, що коли ваш Фонд вирішив допомогти родинам журналістів, тоді Віктор Ющенко відразу заявив, що тут не йдеться ні в якому разі про політику, і що, на відміну від допомоги, яку надає попередня влада, будуть ставитися до родин журналістів гуманно, не потрібно буде мільйон різних довідок про те, що справді їхні рідні загинули. Але, наскільки я розумію, відтоді представники вашого Фонду не спілкувалися з тими людьми і не дізнавалися, яка у них ситуація, чи потрібне їм відновлення допомоги.

Андрій Мірошниченко

Ні, ми спілкувалися майже зі всіма...

Мар’яна Драч

Я говорю конкретно про родину Процюка, тому що його 75-річний батько каже, що з ним ніхто не говорив.

Андрій Мірошниченко

Може, саме з батьком не говорили, але я можу сказати на 100%, що з кожною родиною, з представникам родини спілкування було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG