Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Київ протестує проти арешту українців в Мінську.


Юрій Свірко


Київ, 27 квітня 2005 – Затриманих напередодні у Білорусі 5-х українців, які брали участь в акції протесту у Мінську, засудили до адміністративного арешту. МЗС України протестує та заявляє про порушення прав людини й міжнародних конвенцій. Водночас у Києві розпочалося пікетування білоруського посольства, біля якого встановили намети.

Усі українські громадяни, яких затримали в Мінську в день чергової річниці Чорнобильської катастрофи, засудили до адміністративного арешту - троє українців перебуватимуть за ґратами 10 діб, а два інші – 9 та 15 діб.

Напередодні мінська міліція затримала за участь у традиційній демонстрації “Чорнобильський шлях” 13 громадян Білорусі, 14 росіян та п’ятьох українців. Білоруські міліціонери також порвали державний прапор України, який члени української організації “Національний альянс” привезли із собою. Лідера "Національного альянсу", депутата Луцької міської ради Ігоря Гузя привезли до суду сильно побитим – про це повідомив мінський правозахисний центр “Весна”.

Учасники акції 26 квітня протестували проти розподілу з білоруських вузів у регіони, що постраджали від Чорнобильської катастрофи. Також протестувальники вимагали припинити виробництво продуктів харчування на забруднених територіях.


Офіційна причина затримання українців – у паспортах не було штампів про перетин кордону. Хоча білоруські прикордонники часом ставлять ці штампи, а часом – ні. Ніч усі затримані провели в ізоляторі, а вдень їх почали судити. МЗС України заявляє, що білоруська влада порушила положення Віденської конвенції про консульські відносини та Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У своїх перших коментарях речник Дмитро Свистков казав: “Для з’ясування всіх обставин затримання громадян і звільнення їх з-під варти посол України в Мінську провів низку зустрічей в МЗС Білорусії. Нині консул України в Білорусії перебуває з громадянами України під час розгляду справи в суді. З метою захисту прав та інтересів українських громадян посольством України в Мінську забезпечено участь адвоката у зазначеному судовому процесі”.

Проте, як наголосив офіційний Київ пізніше, відсутність можливості у громадян на початковому етапі зустрітися з консулом України негативно вплинула на їх правових захист.

МЗС України вже надіслало білоруському посольству в Києві декілька нот, а міністр Борис Тарасюк, який перебуває з візитом у Бразилії, узяв цю справу під особистий контроль і доручив посольству в Мінську довести позицію української сторони до відома білоруського керівництва та вжити відповідних заходів.

Український консул у Мінську Василь Серденко спілкуватися з радіо "Свобода" телефоном відмовився, посилаючися на зайнятість. Раніше, у суді він сказав журналістам, що здивований, чому заклик “Нехай живе Білорусь!” є порушенням білоруського законодавства. А речник посольства України в Мінську Леонід Ясинський повідомив, що нині посольство намагається встановити контакт із засудженими українцями. А МЗС заявляє, що тривають зусилля з метою звільнення українських громадян з-під варти та їх повернення на батьківщину.

Тим часом у Києві цієї середи розпочалося пікетування посольства Білорусі на вулиці Коцюбинського. Учасники акції протесту заблокували центральний вхід у місію, вивісили там плакати “Звільніть наших друзів!” та “Свободу українцям”, а також спалили кілька портретів Олександра Лукашенка. Увечері біля білоруського посольства встановили намети, де будуть постійно перебувати учасники цієї акції.

Її головний організатор – заступниця лідера “Національного альянсу” Аліна Шпак заявила радіо “Свобода” підчас спорудження цього наметового містечка: “Мета акції – це, по-перше, дізнатися правду про наших хлопців, тобто де вони є, а по-друге, добитися їх звільнення. Ми будемо стояти, очевидно, до тих пір, поки наших хлопців не буде звільнено”.

Українська міліція, на відміну від білоруської, цій акції протесту не заважає. Вхід до білоруського посольства охороняють від двох до п’яти міліціонерів.

Нагадаю, що 1996 року в Мінську вже затримували громадян України, за участь у чорнобильській акції, яких потім засудили за кримінальними справами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG