Доступність посилання

ТОП новини

Українська музика в будапештських залах.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 травня 2005 – Кілька сольних виступів скрипаля Сергія Добоша, випускника Львівської консерваторії, в Будапешті якраз співпали з початком весняних музичних фестивалів в Угорщині. У концертному репертуарі пана Сергія переважають твори українських композиторів, і цьому є цілком логічне пояснення, вважає музикант.

34-річний скрипаль Сергій Добош з Мукачева вважає себе глибоко віруючою людиною. Таким він був не завжди. Духовні пошуки йому допомагають здійснювати християни віри євангельської. Такі зустрічі виявилися для музиканта вельми плідними - він ще активніше став концертувати в Україні. Крім цього, Сергій Добош дебютував у поезії й жанрі філософських есе. Його літературна збірка “Шукачам присвячується” побачила світ в ужгородському видавництві “Сходи” минулого року.

Як говорить сам Сергій Добош, під час своїх літературно-музичних виступів він не тільки виконує на скрипці цілу низку творів світової та української музичної класики, але й декламує свої вірші, зачитує уривки з філософських роздумів про людину, світ і Бога. Саме в такій манері він, наприклад, виступив недавно в шотландській місії християн віри євангельської у Будапешті. Причому поезії Добоша звучали також на російській, англійській та французькій мовах. Проведенню заходу посприяла духовний наставник релігійної громади “Церква живого Бога” Любов Фелдеші. Вдалим вважає музикант і концерт в приміщенні Центральноєвропейського університету в рамках українського тижня а також в Центрі української освіти та культури в Будапешті.

Як сприйняла Ваші виступи тутешня аудиторія? Чи були на концертах угорські глядачі?

С. Добош: - Так, були. А якщо говорити про Центральноєвропейський університет, то – навіть з різних кінців світу. Сприйняття було незалежно від національностей. Адже музика має універсальну здатність передавати глибокі людські емоції. Люди того й знайомляться з особливостями національних культур. Звичайно, ми включили в концерт і деякі твори угорських композиторів, і класику світову. Але були в нас також імпровізації на тему України і суто українська музика. Люди це добре сприймали, бо їм це було близьке.

Твори яких закордонних та українських композиторів Ви виконуєте?

- Найрізноманітніші. Це Бах, Вівальді, Бетховен, Моцарт, Брамс, Мендельсон. Є Едуард Лало – в нас виконується ціла “Іспанська симфонія для скрипки”. З творів українських композиторів ми маємо чудові речі Василя Барвінського, малознаного автора, репресованого за сталінських часів. Так само можу назвати Віктора Косенка, Мирослава Скорика. Ми тепер працюємо над тим, щоб знайти якомога більше таких значимих українських творів, які не поступаються європейським і світовим стандартам. Ми відчуваємо, що Бог повернувся своїм лицем до України і дає можливість їй піднятися. Так само світ повернувся до України і готовий сприйнятий її культуру, творчі плани і перспективи розвитку.

Нагадаю, що це був скрипаль Сергій Добош з Мукачева, колишній випускник Львівської музичної консерваторії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG