Доступність посилання

ТОП новини

"Репортери без кордонів" стурбовані наказом Червоненка про реєстрацію електронних видань.


Мар’яна Драч


Прага, 26 травня 2005 року – У центрі уваги закордонної журналістської спільноти – майбутнє Інтернету в Україні. Міжнародна організація "Репортери без кордонів" стурбована наказом Міністерства транспорту і зв''язку, яке запровадило в Україні державну реєстрацію електронних інформаційних ресурсів. Про це мовиться у заяві, яку "Репортери без кордонів" оприлюднили сьогодні в Парижі.

Відомство Євгена Червоненка підготувало наказ про обов`язкову реєстрацію інтернет-видань наприкінці квітня, а 18 травня його зареєструвало Міністерство юстиції. Відтоді не вщухає дискусія про те, хто ж контролюватиме Інтернет в Україні. Сьогодні до хору критиків долучилася міжнародна організація "Репортери без кордонів". Керівник відділу Інтернету цього об`єднання журналістів Жульєн Пен в інтерв''ю радіо "Свобода" зауважив, що указ українського уряду може загрожувати свободі слова в Україні. Жульєн Пен:

"Подібні вимоги ставлять лише дуже репресивні режими, такі як Китай і В''єтнам. Ми вважаємо, що це хибний крок. Звісно, ми знаємо, що уряд (згодом) заявив, що реєстрація є обов''язковою лише для державних мас-медіа, але з того, як написано цей наказ, виглядає, що він стосувався приватних інтернет-сайтів і це дуже тривожно".

Міністерство транспорту і зв''язку, зі свого боку, відкидає звинувачення у спробі контролювати Інтернет і пояснює свою ініціативу намаганням поліпшити доступ людей до інформаційних ресурсів держави. Представники відомства цього тижня заявили, що останній указ стосується лише державних видань – це випливає, як стверджують урядовці, з попередніх постанов Кабінету міністрів. Проте Жульєн Пен ставить під сумнів такі аргументи: "Якщо прочитати наказ, то з нього неясно, чи буде реєстрація добровільною для приватних інтернет-сайтів. Тому, звісно, влада побачила негативну реакцію преси і заявила про те, що реєстрація для приватних сайтів добровільна. Ми ж у своїй заяві наголошуємо, що будемо уважно стежити за цією ситуацією".

Згідно із наказом Міністерства транспорту і зв`язку, за реєстрацію сайтів відповідатиме "адмінстратор". Проте "Репортери без кордонів" уважають, що це відкриває шлях для адміністративної цензури Інтернету в Україні.

Ідею запровадити державну реєстрацію електронних видань сьогодні також різко критикує англомовна газета західних ділових кіл в Україні "Kyiv Post". Як мовиться у редакційній статті, деякі представники українського уряду досі не можуть усвідомити, що старі часи, коли влада контролювала мас-медіа, закінчилися чи, принаймні, мають закінчитися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG