Доступність посилання

ТОП новини

У Києві говорять про успіх українського плану щодо Придністров’я, у Кишиневі і Тирасполі - про провал.


Марія Щур

Прага, 27 квітня 2005 – Українські політики продовжують нахвалювати український план врегулювання Придністровського конфлікту, хоч у Кишиневі і в Тирасполі говорять про його неприйнятність. Як вважають аналітики у Сполучених Штатах, до критики українського плану невдовзі долучаться і західні країни, які поки що вітають українську заангажованість у Придністровське питання.

Виступаючи перед журналістами у Києві, секретар Ради Безпеки і Оборони Петро Порошенко заявив, що відбувається значний прогрес у врегулюванні Придністровського конфлікту і підвищенні ролі України у цьому питанні. Він особливо наголосив, що першим великим досягненням України є те, що сторони вперше за чотири роки сіли за стіл переговорів. Далі, за словами Петра Порошенка, Україна планує перейти до розробки механізму розширення плану дій, який має бути втілено вже цього року. Нагадаємо, що ключовим елементом цього плану є проведення виборів у Придністров’ї найближчим часом.

Але саме цей пункт, а також відсутність положення про вивід російський військ з території Придністров’я і викликає головні нарікання з боку молдовських політиків та західних експертів. Вони побоюються, що після проведення виборів за умов практичної диктатури результатом може бути лише її узаконення. “Ми чекали і чекаємо від України дещо іншого”, - заявив цього тижня віце-спікер молдовського парламенту, голова Християнсько-Демократичної Партії Юрій Рошка. Лідери інших партій, представлених у парламенті, включно з правлячими комуністами, повністю поділяють його позицію.

Те, чого чекають від України в Молдові, пояснив голова Фундації Молдова у США Влад Спану. “Є два головних очікування. Перше - це посилення контролю на придністровській ділянці кордону між Молдовою і Україною. А друге, що очікували від України, - це те, що їй вдасться переконати Росію вивести своє військо з Придністров’я”.

Тим часом у Придністров’ї, лідери якого найбільше зацікавлені у відсутності будь-яких переговорів та збереженні нинішнього статус-кво, український план критикують за обмеження самостійності Придністров’я. Міністр юстиції невизнаної Придністровської Республіки Віктор Балала говорить, що згідно з київським планом, усі зовнішні контакти Придністров''я треба буде здійснювати лише через Молдову. Також тираспольській владі не подобається ідея проведення виборів за законами Молдови.

Що ж до очікувань Європейського Союзу та Сполучених Штатів, то, за словами американського аналітика, вони і далі сподіваються, що Україна візьметься в першу чергу за ущільнення кордону. На ці цілі, за словами Петра Порошенка, Україна вже отримала 8 мільйонів доларів і ще 7 мільйонів має надійти зі Сполучених Штатів. Що до інших пунктів українського плану, то за словами Влада Спану, захід не зможе їх прийняти. На запитання, чому захід не критикує Україну відкрито, якщо цей план їх не влаштовує, голова американської Фундації Молдова відповів так: “Гадаю, вони ще переживають пост-помаранчеву ейфорію. Вони сподіваються, що Україна піде правильним напрямком. Але вже з’являються ознаки того, що очікування були надто високими, і український уряд неспроможний їх виправдати”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG