Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туркменістану вважає Україну шахрайкою!


Зиновій Фрис


Київ, 23 червня 2005 - Сьогодні в столицю Туркменістану за дорученням Президента України Віктора Ющенка та уряду поїхала делегація НАК "Нафтогаз України" для продовження переговорів стосовно погашення Україною заборгованості за туркменський природний газ.

Як відомо, днями Президент Туркменістану заявив, що Україна заборгувала їм за газ понад 560 млн. доларів і назвав її шахрайкою. Українська прем’єрка Юлія Тимошенко визнала факт боргу, одначе заявила, що винуватцями цього скандалу є “РосУкрЕнерго”, яка має здійснювати такі розрахунки. Українські експерти між тим бачать у цьому скандалі російський слід.

Черговий енергетичний скандал цього разу виник довкола туркменського газу. Президент цієї країни Сапармурат Ніязов заявив, що Туркменістан вимагає термінового погашення боргу в 600 мільйонів доларів, за який Україна мала розраховуватися товарами.

Він звинуватив “Нафтогаз України” у “небаченому шахрайстві” при розрахунках з Туркменістаном і зажадав, аби Україна з 2006 року розраховувалася за газ виключно грішми, а не товарами.

"Ви нас дурите красиво, а гроші крутяться у вас. Ні тепер, ні надалі ми з цим не погодимося”, - сказав президент Туркменістану по місцевому телебаченню і додав, що якщо Україна не має товарів, то не треба укладати товарних договорів.

Прикметно, що таку заяву Туркменбаші зробив після телефонної розмови з Віктором Ющенком.

Останній привітав Ніязова з черговою річницею від дня обрання його главою держави, яка святкується 21 червня. Віктор Ющенко, за даними російської преси, у своєму привітанні зазначив, що віддає належне мудрій політиці Сапармурата Ніязова, що завдяки такій політиці туркменський народ продовжує успішно просуватися вперед, домагаючись вражаючих успіхів у всіх сферах життєдіяльності. Ющенко також наголосив, що Туркменістан здобув велику повагу і посів гідне місце на міжнародній арені.

Такі дифірамби на адресу пана Ніязова з боку Ющенка не опубліковані ані на президентському сайті, ані в українських ЗМІ. В той же час прес-секретар Ющенка підтвердила “Українській правді” факт такого вітання.

Російське видання “Комерсант” між тим з приводу заяви Ніязова висловилося, що Росія і Туркменістан знаходяться на межі повномасштабної газової війни з Україною.

А українські експерти бачать у цьому скандалі російський слід і наголошують, що доки між Україною і Росією не будуть врегульовані політичні проблеми, так звані газові війни неминучі.

Говорить економіст-міжнародник Олексій Плотников.

Олексій Плотников

Це запитання досить цікаве, враховуючи те, що все ж таки політичні відносини впливають на економічні відносини з РФ, і те, що починається у відносинах у сфері газу, тут дуже велика ймовірність того, що дійсно почнеться, як писала російська “Комерсант”, почнеться певна газова війна.

Тобто політичні ускладнення з РФ призводять до того, що з’являються економічні ускладнення, починаючи з того, що нафта кризова криза, криза нафтоносіїв. Зараз є дуже велика ймовірність того, що почнуться дійсно газові суперечки.

Що стосується того, кому це вигідно і хто в цьому зацікавлений, все ж таки тут політичні чинники, які впливають на дію Кремля, вони впливають на ставлення російського бізнесу до України. Таким чином, я вважаю, все ж таки, поки не будуть врегульовані політичні, не варто очікувати покращення економічних стосунків, в тому числі у газовій сфері.

Марина Пирожук

Політолог Вадим Карасьов також переконаний, що у такий спосіб авторитарні пострадянські країни тиснуть на українську владу.

Вадим Карасьов

Про кремлівський слід в цих усіх газових атаках на Україну безумовно є, тому що тиждень тому приблизно такими звинуваченнями до “Нафтогазу України” і до України загалом звернулася Росія, російський “Газпром”.

Навіть президент Росії виявив своє занепокоєння тим, що пропав в газосховищі російський газ, який мав експортуватися до Європи. Через неділю такі заяви робить Ніязов. Я думаю, що такі режими керованої демократії, авторитарні режими пострадянського простру, фактично, оголошують Україні газовий бойкот.

Це все призвано, по-перше, проводити газовий і політичний тиск на українську владу, щоб вона була більш зговірливою у відносинах між країнами пострадянського простру.

Марина Пирожук

Крім того політолог зауважує, що через такі скандали ці країни хочуть продемонструвати світові те, що Україна є нібито ненадійним партнером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG