Доступність посилання

ТОП новини

Іран обирає президента.


Мар’яна Драч

Прага, 24 червня 2005 року - Іранці голосують сьогодні в другому турі президентських виборів, у який вийшли колишній президент Акбар Хашемі Рафсанджані та мер Тегерана Махмуд Ахмадинеджад. Важко сказати, хто із них веде перед, бо голоси виборців розділилися приблизно порівну. Якщо Рафсанджані закликає співвітчизників голосувати проти релігійного екстремізму та хоче провести економічні реформи, то Ахмадиненджад відкидає закиди в клерикалізмі та обіцяє допомогти бідним і подолати корупцію.

Це перший раз за останні чверть століття, що іранці не змогли вибрати президента у першому колі. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї закликав майже 50 мільйонів потенційних виборців взяти активну участь у голосуванні і бути цивілізованими: “Прибічники обох шановних кандидатів мусять утриматися від будь-якої агресії один щодо одного”.

Один молодий виборець в Тегерані, який не голосував у першому колі, тепер збирається на виборчу дільницю:

"Я не підтримую жодного кандидата, але оскільки одного все-таки треба обрати, то нам треба прийти і вибрати того, кого ми вважаємо кращим".

Хто ж змагається за президентське крісло? 70-річного колишнього президента Ірану Рафсанджані називають прагматиком. Коли він керував країною упродовж 90-х років, то провів помірковані соціальні реформи. Але, з іншого боку, Рафсанджані закидають проблеми у політичній сфері. Тоді в Ірані вбили кількох лідерів опозиції, розцвіла корупція. Тепер цей політик обіцяє більше свободи молодим людям, більше робочих місць. А ще – поліпшити відносини із Заходом.

Незалежно від результатів виборів Рафсанджані збирається залишитися в політиці: "Я збираюся служити революції і народу до кінця мого життя" .

Яку ще альтернативу мають іранці? Мер Тегерана Ахмадиненджад виступає за суворе дотримання релігійних норм. На посаді керівника іранської столиці змусив чиновників повідпускати бороди, а деякі культурні центри перетворив на молитовні місця. Опоненти називають його фанатиком, а прихильникам подобається імідж побожної людини з простим корінням. Нещодавно, промовляючи до студентів у Тегерані, Ахмадиненджад відкинув чутки, що як президент він змусить жінок покривати голови хустками і даватиме вказівки щодо зовнішнього вигляду:

"Чи справді зачіски - реальна проблема нашої молоді? Вони можуть стригтися як хочуть. Це не наша справа. Ми повинні дбати про реальні проблеми Ірану. Влада має займатися економікою і підтримувати порядок" .

На думку оглядачів, більш поміркованого Рафсанджані підтримує середній клас, жителі великих міст. Натомість Ахмадиненджад може розраховувати на голоси бідніших іранських виборців, переважно сільське населення.

Яке значення вибори в Ірані мають для України? Президент київського Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос каже радіо "Свобода," що раніше іранська політика практично не впливала двосторонні відносини, де головними є економічні проекти. Останнім часом співпраця Києва і Тегерана пожвавилася, особливо в контексті можливого створення спільного енергетичного коридору. Йдеться про транспортування іранського газу через Україну на ринки Європейського Союзу. Вибори в Ірані можуть вплинути на цей проект, вважає Ігор Семиволос:

"Приблизно тенденції будуть залишатися незмінними. Єдина проблема полягає у тому, що можлива перемога фундаменталістів в Ірані може призвести до погіршення відносин між Іраном та європейцями, що може відбитися на перспективах цього транспортного коридору" .

Результати президентських перегонів в Ірані будуть відомі у суботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG