Доступність посилання

ТОП новини

Буревій “Рита” загрожує руйнацією Г’юстону та черговим затопленням Новому Орлеану.


Сергій Куделя


Вашингтон, 22 вересня 2005 - На південне узбережжя Сполучених Штатів насувається новий буревій “Рита”, який загрожує стати ще більш руйнівним ніж останній буревій “Катрина”. Він вже отримав найвищу - п’яту категорію небезпеки, а швидкість вітру у його епіцентрі сягає 300 кілометрів на годину. Президент США Джордж Буш оголосив надзвичайний стан у двох штатах - Луїзіані та Техасі - і закликав жителів цих штатів готуватися до найгіршого. За прогнозами метеорологів, головний удар буревію буде завданий південно-східному узбережжю Техасу. Звідти вже евакуйовано близько мільйона жителів.

Про реакцію американців на буревій “Рита” ведуча програма Людмила Ваннек розмовляє із кореспондентом Радіо Свобода у Вашингтоні Сергієм Куделею.

Людмила Ваннек: Коли очікується поява “Рити” над американським узбережжям? Чи справді його вважають не безпечнішим, ніж буревій “Катрина”?

Сергій Куделя: Першими ознаками буревію буде злива, яка розпочнеться на півдні Техасу і Луїзіани вже сьогодні ввечері. А сам буревій “Рита” повинен досягнути американського узбережжя у суботу зранку. Зараз він рухається над Мексиканською затокою у напрямку США зі швидкістю 14 кілометрів на годину. Першим на шляху “Рити” буде техаське містечко Гальвестон, 60 тисяч жителів якого вже майже повністю евакуйовані. Це місто вже було один раз повністю знищене буревієм сто поять років тому. Зараз багато його жителів також можуть втратити свої домівки. Адже “Риту” вже називають одним із трьох найгірших буревіїв в історії США, який за силою значно перевищує “Катрину”. Зі швидкістю вітру в епіцентрі у 300 кілометрів, “Рита” у ширину сягає 600 кілометрів.

Людмила Ваннек: А як реагують на новий буревій американські урядовці? Ми пам”ятаємо, що вони опинилися під шквалом критики після незграбної організації рятувальних робіт у Новому Орлеані. Чи навчила їх чогось “Катрина”?

Сергій Куделя: У перші дні буревію “Катрина” Буш відпочивав на своєму техаському ранчо і перервав свою відпустку, вже коли катастрофічні наслідки буревію були очевидні. Зараз Президент Буш щодня з’являється на телебаченні із закликами негайної евакуації та словами підтримки людям у зоні природного лиха. Ось уривок з його вчорашнього звернення:

“У Новому Орлеані та Гальвестоні проводиться обов’язкова евакуація. Я закликаю громадян уважно слухати інструкції місцевих урядовців і виконувати їх”.

Велика кількість жертв внаслідок ”Катріни”, яка зараз сягає 1000 осіб, була пов’язана із нездатністю багатьох жителів міста Нового Орлеану виїхати за межі зони небезпеки. Зараз федеральний та місцевий уряди здійснюють масову примусову евакуацію усіх жителів у зоні ризику. У місті Гальвестон вивезли не лише хворих з усіх лікарень, але й в’язнів з місцевих в’язниць. Також порожніми залишилися більшість магазинів, власники яких вивезли або сховали продукти та інші товари, пам’ятаючи про випадки мародерства у Новому Орлеані після “Катрини”.

Людмила Ваннек: А якою є зона небезпеки нового буревію? Чи буде завдано нової шкоди багатостраждальному Новому Орлеану? Чи можуть бути зашкоджені інші великі міста на шляху “Рити”?

Сергій Куделя: Найбільшим містом на шляху “Рити” буде Г”юстон, який налічує 3 мільйони жителів. У ньому зараз розпочинається евакуація, яка була оголошена вперше за всю історію міста. Шосейні дороги на виїзд з Г’юстона зараз переповнені машинами, які рухаються надзвичайно повільно – усього зі швидкістю декількох кілометрів на годину. Багато водіїв штовхають свої машини, щоб зекономити бензин. Вони побоюються, що він може взагалі зникнути на автозаправках Техасу. Адже у передмістях Г’юстона розташовані нафтопереробні заводи, на які припадає 13% від загальних нафтопереробних потужностей США. Три заводи там уже закриті. Це сьогодні спричинило подальше зростання цін на нафту та бензин.

У ценрі Г’юстона також багато хмарочосів, які, за оцінками інженерів, можуть не витримати буревію 5 категорії. Тут пригадують, що останній буревій “Аліса”, який пройшовся Г’юстоном двадцять років тому, не залишив жодного цілого скла у вікнах центральних будинків міста. А той буревій був майже вдвічі слабший за “Риту”. Отже, зараз жителі Г’юстона готуються до найгіршого, як їх зрештою і закликав президент Буш.

Щодо Нового Орлеану, то епіцентр “Рити” його здебільшого омине. Однак, мер Рей Нагін знову закрив учора місто і наказав усім, хто туди повернувся в останні дні, знову виїхати. Місцеві урядовці занепокоєні, що нові зливи у місті можуть зламати захисні дамби, які були з великими зусиллями щойно відремонтовані. І тоді місто вдруге за останні тижні повністю опиниться під водою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG