Доступність посилання

ТОП новини

Україна проситиме дозволу в Росії купувати туркменський газ?


Сергій Драчук

Прага, 13 жовтня 2005 – Туркменистан відкладає на невизначений час підписання 25-річної угоди з Україною про постачання природного газу, хоче укладати таку угоду тільки за участі Росії і вимагає від України заплатити майже півмільярда доларів боргу. Такий виявився результат відвідин Ашгабата української делегації напередодні очікуваного візиту до Туркменистану прем’єр-міністра України Юрія Єханурова. Не допомогла й письмова обіцянка президента України Віктора Ющенка розплатитися за все.

Що саме стало причиною різких заяв президента Туркменистану Сапармурата Ніязова, наразі не відомо. Але міністра енергетики України Івана Плачкова і голову “Нафтогазу України” Олексія Івченка він зустрів пропозицією негайно розрахуватися за борги і словами, що нового контракту про постачання газу не буде.

Туркменська преса надрукувала сьогодні листа Ніязову від президента України Віктора Ющенка, якого привезла з собою українська делегація. Ющенко обіцяє, що тримає на особистому контролі виконання всіх зобов’язань України, зокрема й зобов’язань розплатитися за газ постачанням товарів чи добудувати міст через річку Амудар’ю.

Але Ніязов якраз цей газовий борг і якраз цей недобудований міст і пригадав українським урядовцям на вчорашній зустрічі. Його виступ передавало сьогодні туркменське телебачення. Ніязов звинуватив Україну в невиконанні зобов’язань і за оплатою, і за інвестиційними проєктами, і говорив, що має від України знову самі обіцянки.

Усі ці питання, як планували, мав би обговорити прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, якщо його відвідини Ашгабату відбудуться 26 жовтня. Бо раніше, в вересні, Ніязов мав був приїхати до Києва, але той візит скасували.

Саме тоді, у вересні, Україна збиралася підписати з Туркменистаном новий довготерміновий контракт на постачання газу замість нині чинного, який збіжить 2007 року. Тепер, заявив Ніязов, його взагалі підписуватимуть невідомо коли. За його словами, це ніяк не можливо без Росії, і за стіл переговорів треба сідати утрьох – інших варіянтів немає. Саме через Росію і йде туркменський газ транзитом до України.

Тим часом у Києві всі ці заяви сьогодні сприйняли спокійно. У “Нафтогазі України” агентству “Ройтерз” сказали, що не коментуватимуть слова Ніязова, доки не буде офіційного звіту про переговори від самої української делегації. Бо Ніязов, сказав представник “Нафтогазу”, по телевізору часто надто емоційно виступає.

Натомість за слова туркменського президента вхопилася нова українська опозиція. Колишній міністр економіки України Сергій Терьохін уже використав сьогодні ці заяви, щоб наголосити на загостренні проблеми постачання енергоносіїв до України. При цьому він пов’язав це загострення зі зміною уряду в Україні внаслідок відставки попереднього прем’єра Юлії Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG