Доступність посилання

ТОП новини

Кандидат на посаду генерального: ЗА і ПРОТИ.


Віктор Міняйло


Президент України Віктор Ющенко просрочив термін, який йому дається законом, для визначення кандидатури на посаду Генерального прокурора України. Вчора вранці він назвав таким кандидатом заступника генпрокурора Василя Присяжнюка. Потім передумав. А під вечір назвав своїм кандидатом раніше маловідомого іншого заступника генпрокурора - Олександра Медведька. Чому так довго думав президент і хто такий Медведько?

Київ, 1 листопада 2005 (RFE/RL) - Олександру Медведьку 50 років. Народився в Запорізькій області. Закінчив Харківський юридичний інститут. Працював заступником прокурора Луганської області і в органах прокуратури Донецької області. До Києва заступником генпрокурора приїхав у липні 2002 року.

Випадково, чи ні, але і перший генеральний прокурор України Віктор Шишкін, і тривалий час виконуючий обов‘язки Генерального Олег Литвак, і двічі генеральний Михайло Потебенько категорично відмовлялися коментувати пропозицію Президента. Лише Михайло Потебенько після тривалий вмовлянь зазначив, чомусь російською:

“Я считаю, что это не порядок. За этим судьба, за этим авторитет. Коль предложили, то надо уже выдерживать и пусть голосуют. А знаете, сегодня одного, завтра другого – это не порядок”.

Що ж відомо про діяльність Олександра Медведька?

Він, зокрема, опікувався гучною справою про смерть в лікарні швидкої допомоги колишнього УБОЗівця Ігоря Гончарова, якого звинувачували в організації банди “перевертнів”.



Розслідував Олександр Медведько і справу про вбивство журналіста Ігоря Олександрова. Ось що говорить про це журналіст Олега Єльцов, який нині здійснює журналістське розслідування цієї справи:

“Медведько особисто проводив слідчі дії з Вередюком, у перебігу яких Вередюк діаметрально змінив покази стосовно одягу потерпілого Олександрова. Зокрема, він згадав, що “потерпілий був не в костюмі та краватці, а в тенісці”. Повністю змінив прикмети людини, яка його підвозила і навів у відповідність напрямки ударів, які він наносив, і які підтверджуються на трупі. Як особисто Медведько, так і під його керівництвом, такі собі Пашков і Порунов проводили опізнання між водіями, які підвозили Вередюка до місця до місця злочину і обратно. А також самим Вередюком. Це є свідоцтвом фальсифікації розкриття вбивства Олександрова і участі Медведька в цьому”.

Олег Єльцов зазначив, що має й інші факти причетності Олександра Медведька до фальсифікацій, але вони потребують уточнення.

Проте, не усі так думають про діяльність кандидата на посаду генерального прокурора. Говорить голова парламентського комітету з питань судово-правової реформи Василь Онопенко:

“Це не зовсім логічно і послідовно, коли президент вранці представляє одну кандидатуру, а вже в обід говорить про іншу кандидатуру на посаду генерального прокурора. Це можна пояснити, що шукають прокурора не з точки зору вимог Конституції України, а можливо за якимись особистими якостями: особистої відданості, як це було і поки що є у нас в Україні. Якщо говорити про самого Медведка, то він професіонал. Я не помічав якихось пристрастей за ним, і це вже не погано. Тому мені здається, що це більш менш вдала кандидатура.”

Верховна Рада має затверджувати кандидатуру Генерального прокурора України в четвер. Якщо Президент, звичайно, не передумає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG