Доступність посилання

ТОП новини

Мігранти – загроза чи користь?


Микола Закалюжний Київ, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сім відсотків працездатного населення Європи трудиться за межами своїх країн. Загалом на Старому Континенті близько 27 мільйонів трудових мігрантів. Чим є іммігранти для країн, які їх працевлаштували, для їхніх економік, культур, політичних процесів? І взагалі, іммігранти - це загроза чи шанс для держави? наш колега Микола Закалюжний намагається віднайти відповідь на це питання.

Медії не люблять іммігрантів – якщо злочин скоїть корінний мешканець, про його походження ніколи не згадують, якщо ж це іммігрант, то повз цей факт газетярі навряд чи пройдуть. Висвітлення ж недавніх подій у Парижі, у центрі яких були переважно нащадки іммігрантів з Алжиру – це взагалі окрема тема. Професор Варшавського Центру міжнародних відносин Крістіна Ігліцка не вбачає загроз в іммігрантах.

“На мою думку імміграція як така не повинна взагалі трактуватися в категоріях загроз На жаль світ змінився і потім те що сталося 11 вересня в США після терористичних вибухів, те що сталося після терактів в мадриді, після терактів у Лондоні в липні цього року. Іммігранти стали такими козлами відпущення і асоціюються з тероризмом, із злочинністю, злом, натомість не потрібно забувати про те що іммігранти творили і Сполучені штати америки і Європу. І повинні скоріше трактуватися в категоріях розвитку і кращої економічної ситуації, чинника що сприяє розвитку даних економік, а не загрозою.”

Професор Ігліцка, однак, добре бачить проблеми з адаптацією іммігрантів у нове для них суспільство. Йдеться про мовні, релігійні та культурні відмінності.

Україна також має проблеми з імміграцією, головно транснаціональною. Які саме говорить представник Фонду Конрада Аденауера Ігор Плашкін.

Стрічка Україна, є транзитною державою для багатьох тисяч іммігрантів, що рушають до Європи. Якась частина лишається в Україні. Втім, їхня кількість не співмірна з тими мільйонами українських громадян, що виїхали на заробітки за межі своєї країни. За словами експерта Національного інституту проблем міжнародної безпеки Олени Малиновської, Україна вже втратила 600 тисяч громадян, які емігрували в інші країни. Трудова українська імміграція також не меншає, а це вже негативно позначається на економічній ситуації.

Говорить Олена Малиновська: “Напевно треба думати і про те щоб залучати іммігрантів в Україну, враховуючи нашу демографічну ситуацію. Розвинуті країни світу не можуть обійтися без іммігрантів досить - таки давно. Треба суспільству і державі готуватися до того як цей процес регулювати, яких іммігрантів залучати, але головне щоб не дуже довго думати, бо інакше ми програємо конкурентну боротьбу за людські ресурси. А цей ресурс буде найціннішим ресурсом в найближчі роки.”

Те що від імігрантів більше користі, ніж проблем, розуміють у Європі. Португалія, Італія, Греція, Іспанія вже легалізували кілька сотень тисяч заробітчан з України. Експерти вірять, що колись проблема Іммігрантів стане для України більш актуальною, ніж проблема Емігрантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG