Доступність посилання

ТОП новини

Україна може виграти від газової суперечки, Росія ж напевно програла – британські аналітики.


Сергій Драчук Прага, 4 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Компромісний варіянт, якого досягли в своїй газовій суперечці Україна й Росія, означатиме, що для Росії ціна цієї суперечки переважить здобуті вигоди, Україна ж може врешті виграти – хоча короткотермінові економічні проблеми будуть для неї дуже тяжкі, а влада може зазнати втрат на березневих парламентських виборах. Так уважають аналітики Дослідницького центру британської видавничої групи «Економист».

Іще до підписання українсько-російської домовленості про газ вони передбачили компроміс, який означатиме значно менше підвищення цін на газ для України, ніж домагалася Росія, разом із підвищенням вартості транзиту російського газу далі до Європи, так що при цьому Росія не отримує навіть часткового контролю за газотранспортною системою України. Таким чином російському «Ґазпромові» не вдається домогтися своєї давньої великої мети.

А крім того, «Ґазпром» підірвав свою досі тверду репутацію надійного постачальника газу до Західної Європи, зазначають британські дослідники. Бо з погляду Європейського союзу саме «Ґазпром» у першу чергу винен у виникненні суперечки за ціну газу: то він встановив термін 1 січня, вимагав необґрунтованого підвищення ціни й почав скорочувати постачання газу. А ймовірний факт, що Україна могла в відповідь забирати собі газ, призначений для ЄС, автори дослідження вважають або юридично виправданим за досі чинними угодами, або ж вимушеним кроком.

Відтак нерозсудлива поведінка «Ґазпрому» підірве ту частку газового ринку, яку російська компанія сподівається обійняти в ЄС, бо країни Європи тепер послідовніше візьмуться за диверсифікацію джерел свого газопостачання, мовиться в британському аналізі.

Програє не лише «Ґазпром», а й російська влада. Вона намагалася нав’язати Україні своє переважання, а натомість їй нагадали, що ці дві країни взаємно залежні в газовій сфері. Таким чином уже вдруге після втручання в президентські вибори в Україні 2004 року Росія зазнала приниження в бійці, яку не мала б і затівати. До того ж грубі спроби залякувати й шантажувати Україну лише наголошують на сумнівному політичному мандаті Росії як члена Групи Восьми, яку Росія щойно очолила, і порушують перед західними державами питання, наскільки надійна Росія як постачальник енергоносіїв.

Для України ж, уважають аналітики Дослідницького центру британської видавничої групи «Економист», перехід на ринкові ціни на газ у перспективі буде позитивним. Із економічного погляду він зліквідує спотворення в українській економіці й призведе до різкого скорочення споживання газу. Ба більше – з політичного погляду цей перехід скоротить обсяги корупції і зменшить можливості впливу Росії на Україну, мовиться в дослідженні.

Але найближчим часом Україна може зазнати серйозних труднощів через підвищення ціни на газ. Її уряд намагатиметься пом’якшити ціновий удар, але економічне зростання все одно зазнає неґативного впливу. Так само ще не зрозуміло, чи вдасться запровадити енергоощадні технології в досить короткий час і з найменшими проблемами.

Найбільшу ж непевність викликає вплив неминучого підвищення цін на газ на березневі парламентські вибори. І тут аналітики Дослідницького центру британської видавничої групи «Економист» не беруться прогнозувати, яка з двох можливостей справдиться. Виборці можуть відвернутися від президента Віктора Ющенка й його блоку, бо вирішать, що «Ґазпром» карає Україну за «помаранчеву революцію» – а можуть і підтримати саме його, бо він твердо встояв перед російським тиском.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG