Доступність посилання

ТОП новини

В касту недоторканних рвуться фігуранти кримінальних справ.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 січня 2006 рік (RadioSvoboda.Ua) - Парламентські вибори-2006 стануть рекордними за наявністю у списках кандидатів, прізвища яких фігурують у кримінальних справах. За підрахунками Комітету виборців України, близько 10 відсотків кандидатів у народні депутати і близько 25 відсотків претендентів до місцевих органів влади згадуються у кримінальних справах.

Восени Президент Віктор Ющенко підписав закон, який надав недоторканність депутатам місцевих рівнів. Тож тепер, щоб стати “недоторканним” не обов’язково балотуватися до Верховної Ради, вистачить і мандата обранця обласної чи районної ради.

З партійних списків можна зібрати цілу банду осіб, які знаходяться у міжнародному розшуку, каже керівник Національного центрального бюро Інтерполу Кирило Куликов. Такий висновок пан Куликов зробив після того, як Центральна виборча комісія передала на перевірку Інтерполу передвиборчі списки. Про присутність у списках фігурантів кримінальних справ неодноразово говорив і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Пан міністр заявляв зокрема, що 24 особи з першої сотні списку Партії регіонів - фігуранти кримінальних справ. А у виборчому списку блоку Наталії Вітренко є дві особи, які перебувають у міжнародному розшуку. Говорив Юрій Луценко про таких персон і у блоці “Не так”, і у списках інших партій та блоків.

Голова ж Комітету виборців України Ігор Попов не вірить, що правоохоронцям вдасться довести хоча б одну справу з криміналом у передвиборчих списках до логічного фіналу. Все залишиться на рівні балачок, вважає пан Попов. За підрахунками Комітету виборців, близько 10 відсотків кандидатів у народні депутати, і близько 25 відсотків претендентів до місцевих органів влади фігурують у кримінальних справах. Ігор Попов:

“Після того як отримали недоторканність, вони полізли масово. Багато навіть парламентських, але місцевих ще більше. Про парламентські можна говорити, що відсотків 10 можуть бути фігурантами справ. А про місцеві – відсотків 20-25”.

Тим часом, представники політичних сил, про які і казав Луценко, апелюють до презумпції невинності.

Ігор Шурма з блоку “Не так!” в інтерв’ю радіо Свобода. “Дуже часто, особливі під час дій теперішньої влади ми маємо спочатку публічні звинувачення, потім відсутність їхніх підтверджень, але маємо сформовану точку зору суспільства на публічні закиди влади. Коли силові структури дозволяють собі тим чи іншим чином трактувати інформацію, яку вони мають, я думаю це жодним чином не сприяє консолідації суспільства, а по-друге, це не сприяє міжнародному іміджу”.

Як би там не було, до виборів залишається менше двох місяців. Після чого кандидати стануть недоторканими депутатами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG