Доступність посилання

ТОП новини

У баварській столиці відкривається 42-а Мюнхенська конференція з питань безпеки.


Надія Кандиба Німеччина, 3 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „Мир завдяки діалогу” – таким є гасло 42-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки. Серед головних тем форуму, який відкривається сьогодні увечері в баварській столиці, - поновлення трансатлантичних відносин та суперечка навколо атомної програми Ірану. Цього разу до Мюнхена прибуває близько 300 представників з 50 країн світу, серед яких сорок міністрів закордонних справ та глав оборонних відомств. До речі, у мюнхенській конференції бере участь і міністр оборони України Анатолій Гриценко. А відкриватиме конференцію грузинський президент Михеїл Саакашвілі з доповіддю про енергетичну безпеку.

Ще сьогодні ввечері учасники Мюхенської конференції з питань безпеки зможуть перекинутися кількома словами під час спільної вечері. Офіційне відкриття форуму, однак, розпочнеться в суботу з виступу канцлера Німеччини Анґели Меркель. Господарями виступатимуть німецький міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайер та голова оборонного відомства країни Франц Йозеф Юнґ. Меркель та Юнґ мають намір провести в Мюнхені двосторонні переговори з американським міністром оборони Дональдом Рамсфельдом. Цей факт оглядачі розцінили як подальшу ознаку потепління в американсько-німецьких відносинах, які стали помітно холоднішими після того, як колишній канцлер Німеччини Ґерхард Шредер піддав критиці війну в Іраку.

Лише тепер відносини між Берліном та Вашингтоном знову починають наповнюватися новим змістом. В інтерв”ю радіостанції Deutschlandfunk організатор мюнхенського форуму, колишній радник канцлера Німеччини Ґельмута Коля, а нині голова німецького відділення компанії “Боінг” Горст Тельчик сказав:

“Американці очікують від нового німецького керівництва не тільки економічного піднесення, що посилило б позиції Берліна, але також певного політичного лідерства в Європі”.

Крім перспективи трансатлантичних відносин на форумі порушуватиметься й тема суперечки навколо атомної програми Ірану. Тим більше, що прибути до Мюнхена пообіцяла офіційна іранська делегація на чолі із заступником міністра закордонних справ. Говорить Горст Тельчик:

“Я дуже радий, що, незважаючи на актуальне загострення ситуації, іранці погодилися взяти участь у конференції. До речі, свою згоду прибути до Мюнхена вони пояснили тим, що я, організовуючи таку конференцію, виступаю за діалог”.

Серед політичних “важкоатлетів”, як висловився організатор мюнхенського форуму, в баварській столиці будуть присутні також президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, міністри оборони Франції та Великобританії – Мішель Аліо-Марі та Джон Рейд, а також генеральний секрета НАТО Яап де Хооп Схефер. У суботу ввечері з промовою має виступити міністр оборони України Анатолій Гриценко.

На мюнхенську конференцію з питань безпеки, яку було засновано ще 1962-го року як “Конференцію з питань оборони”, сім років тому вперше запросили й представників країн Центральної і Східної Європи, а також Азії. Особливість форуму полягає в тому, що його учасники мають достатньо можливостей поспілкуватися одне з одним на неофіційному рівні - без протоколу. Горст Тельчик переконаний, що для так званої стратегічної спільноти мюнхенська конференція є тим самим, чим форум у Давосі є для світової економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG