Доступність посилання

ТОП новини

Нові проблеми старого кордону.


Тетяна Ярмощук, Віктор Міняйло

Київ, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська сторона ввела в дію спільну українсько-молдовську декларацію від 30 грудня минулого року. Відтепер всі вантажі, які перетинають придністровську ділянку українсько-молдовського кордону, мають проходити митне оформлення в Молдові. Впродовж понеділка на цій ділянці кордону рух транспорту був майже заблокований, на станціях скопичилися вантажі, які без необхідних документів не пускають на українську сторону.

Новий порядок впроваджено на підставі розпорядження голови Держмитслужби України, який, своєю черго, розпорядження Кабінету Міністрів. Його глава Юрій Єхануров вважає питання суто технічним:

“З території Придністров‘я товари через територію України проходитимуть лише зі штампом митниці Молдови. При тому молдовська сторона взяла на себе зобов‘язання, що ніяких додаткових виплат не буде. Для нас – це чисто технічне питання. Є штамп, товар проходить і ніяких проблем немає”.

Проблему створює позиції Придністров‘я, говорять у Міністерстві закордонних справ України. Слово заступнику міністра закордонних справ Володимиру Хандогію:

“Україна чітко дотримується взятих на себе зобов‘язань, про що і було зафіксовано під час останнього раунду консультацій з питань придністровського врегулювання 27-28 лютого. На жаль придністровська сторона не сприйняла адекватно запровадження механізми і виступає з деякими політичними заявами, які на нашу думку не мають під собою жодних підстав”.

Між тим, президент невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Ігор Смірнов 5 березня заявив, що Україна блокувала зовнішньоекономічну діяльність Придністров‘я, підтримавши одну з сторін конфлікту (Молдову).

При цьому влада Придністров‘я блокує запровадження нових митних правил. Так вважає голова Держмитслужби Олександр Єгоров:

“З 3 числа було повернуто всього 13 залізничних вагонів. З вантажами: 2 в режимі імпорту і 11 в режимі транзиту. Які йшли з території Придністров‘я. І не пропущено всього 10 автотранспортних засобів. Вся інша ситуація, яка на сьогодні склалася – це відповідні дії сторони Придністров‘я. Міністр транспорту Придністров‘я, його прізвище Гагауз, дав команду, конкретну, по залізниці не оформлювати вантажі, які слідують, як в режимі експорту, так і в режимі імпорту”.

Молдова відкидає заяви Придністров’я, що новий митний режим на кордоні з Україною є економічною блокадою. Представниця Посольства Молдови в Україні Ірина Северин в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Україна не застосовує недружні заходи, а виявляє повагу до суверенітету та територіальної цілісності республіки Молдова. У цьому немає нічого екстраординарного, оскільки такий режим дуже успішно діяв з травня 2003 року до 2004 року. Аж доки цей режим не припинили через кризу навколо ситуації з молдовськими школами в Придністров’ї”.

З приводу запровадження Україною нових митних правил на українсько-молдовському кордоні розділилися і думки експертів.

Питання про введення нових митних правил наразі не на часі, вважає аналітик Інституту стратегічних досліджень Євген Шаров, і цього ні в якому разі не слід було робити:

“Нам не потрібен зараз цей конфлікт. Ведення цього режиму поставило в дуже скрутне становище населення Придністров’я, фактично ввело в економічну блокаду. Перед парламентськими виборами, коли у нас є досить своїх проблем, актуалізувати з боку України ще й цей конфлікт – це неправильний підхід і неправильна політика”.

Євген Шаров наголошує, що таке рішення може спричинити негативні наслідки як для іміджу України, так і для регіональної політики:

“Навряд чи вдасться протягом тривалого кроку утримати цей режим. По-друге, ми поставили себе в позицію, що ми вийшли з ініціативою, ні з ким не порадилися. Тож, я думаю, протягом найближчого часу ми будемо змушені відмовитися від неї, оскільки продовження ініціативи може тільки погіршити ситуацію і погіршити питання регіональної безпеки. В Придністров’ї проживають і громадяни України, у українська діаспора, і такий крок, перш за все вдарить по тих простих людях, а не по політиках які керують в Придністров’ї”.

Натомість експерт Групи стратегічних і безстрокових студій Сергій Герасимчук називає рішення української влади цілком зрозумілим та правильним. Про введення нових митних правил у Придністров’ї, український та молдовський прем’єри домовилися ще наприкінці минулого року:

“Тоді здавалося, що ніякої проблеми в зв’язку з цим не виникне. Придністровські підприємства, які до цього експортували в Україну свої товари з придністровськими штампами навіть зголосилися на те, що співпрацювати з Молдовою, і навіть 50 підприємств отримали реєстрацію в Кишиневі”.

Нові правила митного контролю мали запровадити 25 січня, однак з невідомих причин це рішення відкрали, наголошує Сергій Герасимчук:

“І ось тут уже почалися проблеми, оскільки Україна сама стала на шлях невиконання зобов’язань, які на себе взяла. По-друге, Україна виявилася в неприємній ситуації в очах наших європейських партнерів, які були здивовані таким рішенням, оскільки Європейський Союз зараз є одним з учасників переговорного процесу і його ніхто не поінформував, що Україна буде одноосібно скасовувати рішення про введення нових правил перетину кордону з митними штампами “Кишинів”.

Зміни у митних правилах на українсько-молдовському кордоні привітав Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр Солана. Натомість Росія вимагає від України та Молдови скасувати ці правила. У заяві міністерства закордонних справ Росії мовиться, що Москва – як один із гарантів придністровського конфлікту – вважає, що йдеться і про її інтереси.

Раніше влада невизнаної Придністровської республіки оголосила “особливий економічний стан” у зв’язку із запровадженням Україною з 3-го березня суворішого митного режиму. Лідер Придністров’я Ігор Смирнов заявив, що Тирасполь розраховує на допомогу Росії. З проханням до Москви звернулись також громадські організації Придністров’я. Вони вважають, що регіону загрожує гуманітарна катастрофа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG