Доступність посилання

ТОП новини

Чи відродить Європейський Союз внутрішні кордони?


Брюссель – Нелегальна міграція, цей побічний ефект арабських революцій, сварить Францію, Італію та інші країни шенгенської зони. Саме через мігрантів залізничний рух на італійсько-французькому кордоні був у неділю зупинений. Утікачі з Тунісу, отримавши дозволи від влади Італії, намагаються якнайшвидше потрапити до інших країн Євросоюзу. Французи надали пояснення Єврокомісії, чому саме вони встановили посилений контроль. Тим часом інші держави об’єднаної Європи також готуються до прибуття небажаних гостей із італійських таборів для нелегалів.

Італія, як і обіцяла, розпочала видавати тимчасові документи тисячам туніських іммігрантів. Таким чином офіційний Рим вирішив позбутися великої частини втікачів із півночі Африки, які віднині зможуть вільно подорожувати Європою. Більшість із них рушила у бік Франції, бо знання мови та велика кількість співвітчизників, що вже живуть там, обіцяють їм полегшене й швидке облаштування і роботу.

Тим часом французька влада вдається до особливих заходів, насамперед, посиленого контролю пасажирського транспорту, що прибуває з Італії. Єврокомісія у понеділок частково виправдала ці дії, зауважуючи, що самого лише документа, який надає право на тримісячне проживання у Європі, не достатньо, щоб подорожувати.

«Із боку Єврокомісії ми не бачимо проблем у наданні Італією тимчасових дозволів, бо це входить до компетенції кожної країни-члена ЄС, – каже речник Європейської комісії Мікеле Черконе. – Але цей документ не надає нелегальному мігрантові автоматичного права пересуватися Шенгенською зоною: треба ще мати дійсний проїзний документ, підтвердження мети й терміну поїздки, достатньо грошей для проживання протягом трьох місяців та не становити загрози громадському порядкові».

«Європейська солідарність – це повна утопія» – Італія

Саме дотримання цих критеріїв узяли за основу правоохоронці Франції та Бельгії. Останніми днями на залізничних вокзалах, автобусних станціях та аеропортах цих держав помічений особливий контроль. Про наміри уважніше стежити за пасажирськими потоками також оголосили німці та австрійці.

Тим часом італійські політики вже заявили, що, зупинивши залізничний рух, Франція порушує базові правила Євросоюзу. Міністерство внутрішніх справ Італії назвало європейську солідарність «повною утопією».

Водночас події на французько-італійському кордоні, де зібралися сотні активістів із організацій, що відстоюють права людини, поставили під сумнів саму конвенцію про скасування прикордонного контролю на внутрішніх кордонах, тобто головне правило «шенгену».

«Дух Шенгенської угоди постав під загрозою» – голова Європейської ради

Навіть голова Європейської ради Герман Ван Ромпей погоджується: те, що нині відбувається, ставить під загрозу сам дух Шенгенської угоди.

«Справді, існує загроза неповаги до духу Шенгенської угоди, – заявив він франкомовному телеканалові ТV5. – Ми говоримо саме про вільне пересування у межах цієї зони. Я запропонував внести це питання до порядку денного європейського саміту у червні, а як буде потреба, то й раніше. Гадаю, Франція та Італія повністю усвідомлюють, що відбувається, особливо з огляду на те, що готується двостороння зустріч цих двох держав. А ми стежимо за розвитком ситуації дуже уважно».

Тим часом нещодавнє рішення італійської влади надати дозволи на проживання 20 тисячам африканських біженців низка країн Євросоюзу, особливо Франція, вважає скандальним та нечесним. У понеділок французький міністр внутрішніх справ Клод Ґеан, перебуваючи у Бухаресті, заявив, що його країна не хоче напруження стосунків із Італією, а недільне зупинення залізничного руху відбувалося у рамках європейських та шенгенських правил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG