Доступність посилання

ТОП новини

В Італії нашестя мігрантів з Тунісу


Рим – Найпівденніший італійський острівець Лампедуза переживає справжнє нашестя мігрантів з Тунісу. За даними міністра внутрішніх справ Італії, лише за останній місяць туди прибули понад 5 тисяч африканців. Такими темпами, прогнозує урядовець, італійського узбережжя можуть дістатися 80 тисяч мігрантів, з чим країна самотужки не в силах упоратися. Рим застерігає Європу і чекає від Брюсселя чіткого плану та фінансової допомоги для протидії надзвичайній ситуації.

Через політичну кризу та соціальні невдоволення, які охопили північноафриканські країни, люди масово кинулися навтіки. Невеличкий острів Лампедуза, розташований на півдорозі між Тунісом та Сицилією, — найближчий шматок європейської території для африканських шукачів притулку.

Вони долають 25 годин виснажливої подорожі морем на старих переповнених човнах. Платять за ризиковану дорогу по півтори-дві тисячі євро. Перелякані і нервові чекають тепер в італійських центрах притулку розпоряджень місцевої влади.

«Ми просимо італійську владу відправити нас швидше подалі у Європу, ми шукаємо роботи будь-де. До Тунісу ми не хочемо, краще вмерти, ніж повернутися назад», – голосно лементує молодий чоловік з Тунісу. Його співвітчизник має інші плани: «Я не шукаю роботи, нічого не чекаю від Італії. Через три місяці я повернуся на батьківщину, але там зараз війна, і я мушу перечекати».

Потрібні спільні дії

Південні береги Італії звикли приймати непроханих гостей з африканського континенту. У 2008 році, коли Італія підписала з Лівією угоду про повернення біженців, човни з людьми повертали прямо в морі. Як стверджує італійський уряд, за два роки кількість нелегалів зменшилася у 9 разів. Та нинішній притік мігрантів, за кілька днів понад 4 тисячі осіб, називають безпрецедентним.

«Це як падіння Берлінської стіни в країнах Магрибу, це новий 1989 рік, тому Європа має підготувати спільну стратегію на рівні глав 27-ми держав з огляду на нинішню політичну ситуацію у північноафриканських країнах», – заявив міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні.

Для подолання гуманітарної кризи Рим просить Єврокомісію надати допомогу розміром у 100 мільйонів євро і оперативного втручання європейської Агенції з охорони кордонів (FRONTEX). У середу питання міграційної кризи розглядатиме Європарламент. Тим часом чільний представник ЄС із закордонної політики Катрін Аштон повідомила, що Євросоюз має намір виділити термінову допомогу Тунісу в розмірі 17 мільйонів євро на час перехідного періоду.

Біженців буде більше

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні домовляється з тимчасовим урядом Тунісу про співпрацю берегової охорони двох країн для стримання міграційних потоків. За оцінками експертів, через політичні потрясіння понад мільйон африканців живе сьогодні сподіваннями перетнути морський горизонт.

Правозахисні організації Італії дорікають владі за те, що масштаби феномену довго замовчувалися і, як наслідок, проблема захопила країну зненацька.

Своє слово сказав і Ватикан. Як вважають в Апостольській столиці, Італія та Європа в цілому виявилися неготовими протидіяти феномену через відсутність спільної міграційної політики, до чого Ватикан постійно закликає європейців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG