Доступність посилання

ТОП новини

Європейці не знають, що робити з лівійськими біженцями


ЛІвійські біженці чекають на оформлення документів, Лампедуза, Італія, 30 березня 2011 року
ЛІвійські біженці чекають на оформлення документів, Лампедуза, Італія, 30 березня 2011 року

Прага – Європейські країни підтримали демократичні рухи в Північній Африці, проте нині вони не знають, що робити з напливом біженців, що шукають порятунку в Європі. Конфлікт у Лівії, зокрема, обіцяє бути затяжним, а потік біженців великим.

Протягом минулого тижня до берегів Мальти пристали човни із 800 біженцями на борту. Вони походять із Сомалі, Еритреї та Ефіопії. Проте біженці говорять, що вони постраждали внаслідок конфлікту в Лівії, бо за їхніми словами, місцеві мешканці вважали їх найманцями, що воюють за режим Муаммара Каддафі.

Кількість прибульців із Лівії та інших північноафриканських країн до Італії складає близько 20 тисяч осіб. За повідомленням Організації Об’єднаних Націй, два кораблі зі ще майже 400 ефіопами та еритрейцями на борту, які покинули африканські береги у березні, досі нікуди не прибули. Агентство у справах біженців тепер побоюється, що ці судна могли затонути по дорозі до італійського острова Лампедуза, що лежить найближче до берегів Африки.

Перед лицем загрози напливу біженців Італія звернулася до інших країн ЄС по допомогу. Деякі члени ЄС закликають допомогти біженцям, інші говорять про необхідність краще охороняти морські кордони.

Агентство з охорони кордонів ЄС «Фронтекс» посилює операції в південній частині Євросоюзу. Операція «Гермес», яка мала поставити під контроль потік біженців із Тунісу до Італії, тепер буде розширена на більші ділянки Середземного моря і продовжена принаймні до вересня.

ООН застерігає від порушень прав людини

Нині керівництво «Фронтекс» веде переговори з Мальтою про те, щоб включити до зони відповідальності спільного європейського агентства ще й територіальні води цієї острівної держави. Зі свого боку, Мальта запропонувала створити швидкий механізм надання притулку, щоб біженці, які потраплять на територію ЄС із її території, потім могли прийняти інші країни Європейського Союзу.

Також обговорюється питання про те, щоб і сусідні з Лівією африканські країни змогли б прийняти частину лівійських біженців. Однак проти цієї ідеї виступає Агентство ООН у справах біженців. Відповідальний за Північну Африку Йоганес ван дер Клааув говорить, що ані Туніс, ані Єгипет не спроможні приймати біженців з Лівії.

«Велика кількість біженців із Лівії потребує вирішення своїх проблем поза регіоном. Вони біженці, – зазначає він. – Це означає, що вони не можуть повернутися додому. У цьому сенсі Туніс та Єгипет не можуть бути країнами притулку. Їм самим потрібна допомога. Тому нам потрібно знайти спосіб, як переселити цих людей в індустріалізованому світі, в Європі та Америці».

Тим часом європейці готують до відправки додому частину біженців із Тунісу, які прибули до Італії в лютому. За словами представників ЄС, серед них багато економічних мігрантів, які не відповідають статусу біженця. Проте ООН наполягає, що і в цьому випадку процес має бути організований таким чином, щоб не відбувалося порушення прав людини.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG