Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Кличко: я прийшов у політику не погратися


Щоб змінити ситуацію в Києві, нам потрібно змінити Київраду, яка зіпсувала свій імідж і не має ніякої довіри зараз у киян, нам потрібно змінити голову Києва, каже Віталій Кличко, лідер партії «УДАР», голова фракції «УДАР Віталія Кличка» у Київській міській раді

Хто реально керуватиме Київрадою? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Хто реально керуватиме Київрадою? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Скажіть, будь ласка, Віталію, Ви задоволені тим, що відбулося зараз у Київраді?


Віталій Кличко
– З одного боку, є задоволення, а з іншого боку – розчарування. Задоволення від того, що змінили секретаря, але принципово ця ситуація нічого не змінює, ми змінили «шило на мило», як кажуть.

Щоб змінити ситуацію у Києві, нам потрібно змінити Київраду, яка зіпсувала свій імідж і не має ніякої довіри зараз у населення, у киян. Нам потрібно змінити голову Києва, який десь на Мальдівах відпочиває. А в Києві стагнація іде в жахливому напрямку. Всі кияни бачать, в якому стані Київ.

Щоб змінити ситуацію у Києві, нам потрібно змінити Київраду, яка зіпсувала свій імідж і не має ніякої довіри зараз у населення, у киян. Нам потрібно змінити голову Києва
Проблеми, які є на сьогоднішній день у Києві, на жаль, не вирішуються.Я можу сказати: є така баржа, яка прогнила, в трюмах якої дуже багато води і вона ось-ось почне тонути, ми змінюємо капітана на цій баржі і сподіваємось, що вона почне набагато краще пливти, щось вирівняється. Нам треба корабель міняти, а не лоцмана на цьому кораблі.

– Бачите, можливо, і голова Київської державної адміністрації пан Попов теж сподівається, що від зміни капітана щось зміниться, а дірки у баржі якось там залатають. Я просто з Вашого дозволу нагадаю, як розвивалася ця ситуація.

– Ви можете нагадати, може, багато наших слухачів не знають, про що ми говоримо. Так от, учора Київрада змінила секретаря Київради. Представник Черновецького Олесь Довгий, такий хлопчик, який керував Київрадою і втілював всі рішення, які спускав зверху пан Черновецький, – його змінили на нового секретаря із сателіта Блоку Черновецького «Громадський актив Києва». І на сьогоднішній день ми змінили цю ситуацію і на цю тему ми розмовляємо, чи щось у нас зміниться у цьому напрямку.

– Ви мені допомогли. Так от, секретар Київради Олесь Довгий подав у відставку після того, як голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив про багатомільйонні збитки, які столиця зазнала за останні 4 роки через рішення Київради, зокрема, при відчуженні землі. На 70 мільярдів гривень відчужили землі й 4 мільярди – бюджет міста. За безцінь це роздано фізичним особам, більшість із них – це не кияни, ніколи не отримували кияни цієї землі, сказав Попов.

Сам Олесь Довгий сказав, що у ситуації конфлікту рада працювати не може і він, я цитую, «як сильна частина цього конфлікту самостійно ухвалює рішення подати у відставку».


Олесь Довгий: Шановні колеги, я дякую усім і кожному із вас за роботу. Я хочу сказати, що я щиро ціную кожний день і кожне сесійне засідання, яке ми провели разом з вами. Я вважаю щиро, що мені є чим пишатися разом з ами. Ми з Вами зробили багато хороших справ, саме з Вами разом ми перетворили Київську міську раду на майданчик для публічної фахової, професійної дискусії, дискусії з господарських, а не політичних питань. Мені вдавалося разом з Вами об’єднувати сесійну залу навколо господарських рішень, а не політичних гасел. Ми з Вами разом утвердили Київську міську раду як тверду основу місцевого самоврядування, і це, беззаперечно, правильний шлях і наш беззаперечний успіх. Разом з Вами ми провели в цій сесійній залі, під моїм головуванням, понад півтори тисячі годин, ми ухвалили з Вами майже 10 тисяч різних господарських рішень, абсолютною більшістю з яких ми можемо гордитись. І я на цьому хочу подякувати Вам і попросити всіх без винятку підтримати моє клопотання про звільнення мене з посади секретаря Київської міської ради. Я прошу всіх підтримати моє рішення про відставку.

– Зробити те саме, тобто подати у відставку, просили депутати і міського голову Леоніда Черновецького.

Наталія Новак, депутат Київради від Блоку Віталія Кличка, звернулася з такою пропозицією.


Наталія Новак: Наша фракція пропонує Вам здійснити такий подвиг, який здійснив Олесь Станіславович учора, і написати заяву про відставку. І це був би вихід із тієї ситуації, в яку зараз потрапила Київрада і в чому звинувачують сьогодні Київраду, і Вас, і Олеся Станіславовича – пограбування міста. Тому, можливо, у Вас вистачить волі також написати заяву про відставку. Дякую.

Леонід Черновецький: Можете не сумніватися, у мене вистачить волі, я для себе це питання розглядаю, але ми все будемо розглядати по регламенту.

– Ну, от поки пан Черновецький думає, це йому не завадило внести кандидатуру Галини Гереги, депутата фракції «Громадський актив Києва», на посаду секретаря Київради. За пані Герегу проголосували 89 депутатів з 90. До призначення Галина Герега була секретарем постійної комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва, громадського харчування та послуг. Крім цього, вона є співвласником і фінансовим директором ТОВ «Епіцентр».

Пане Кличко, ось ситуація, коли нова людина, але з цієї команди посідає посаду секретаря Київради, і ситуація конфлікту з Київською державною адміністрацією. У цій ситуації що можуть отримати сили, які складають опозицію, скажімо, блокові Черновецького у Київраді?


Коли я пішов у політику і вперше був присутній у залі засідань, у мене таке відчуття було, що я перебуваю на спектаклі, якомусь спектаклі абсурду. Таке відчуття у мене залишається до сьогоднішнього дня
– Знаєте, дуже тяжко, коли я пішов у політику і вперше був присутній у залі засідань, у мене таке відчуття було, що я перебуваю на спектаклі, якомусь спектаклі абсурду. Таке відчуття у мене залишається до сьогоднішнього дня.

– Але погодьтеся, актори талановиті.

– Я хочу сказати, актори дуже талановиті, але, на жаль, у цих акторів немає таких моральних речей, у них немає совісті, у них немає людських якостей, але так багато цинізму. Коли я чув заяви Довгого, знаєте…

– Він каже, що вся Україна може пишатися тими рішеннями, які ухвалювала Київрада.

– Я пам’ятаю, як депутати сиділи до двох, трьох годин ночі, голосували. Чому сиділи? Вони не отримували заробітну платню. Вони сидять, тому що кожному із них щось перепадає за те голосування. Можете вірити чи ні, один раз натиснути на кнопку – проходили такі пропозиції – сотні тисяч американських доларів, тисячі гектарів землі. Так багато питань, які вносять без розгляду в комісіях, з голосу.

«Вистачить волі»,– сказав Черновецький, – подати у відставку». Я хотів би запитати: вистачить волі у правоохоронних органів довести до кінця ці справи, які зараз відкриті?

– Ви як відчуваєте?

– Я впевнений у тому, що Довгий подав у відставку не тому, що він хоче розрулити цей конфлікт. Ми йому таку пропозицію робили, подати у відставку, два тижні тому. Він поставив це на голосування. І фракція Черновецького – більшість у Київраді, вона не проголосувала тоді.

– А зараз підтримала.

– Але зараз є приклад Комарницького, голови фракції Блоку Черновецького в Київраді, який зараз у слідчому ізоляторі, і дуже багато справ… Якщо б було американське правосуддя, то, на мою думку, тут декілька сотень років ці люди могли отримати за те, що вони зробили з економікою Києва, з тим, в якому стані зараз люди, кияни. І все те, що зараз відбувається, – ті великі гроші, які осіли в кишенях, не отримують пенсіонери, не отримують ті люди, які повинні отримувати заробітну платню. Та ситуація на дорогах, розв’язки, в ЖЕКах, медична ситуація… Проблеми я можу перераховувати дуже довго.

– Віталію, знаєте, от люди зараз нас слухають. Весь світ знає, як Ви з Володимиром заробляєте собі на життя. Це, очевидно, всі знають. Це абсолютно відкрито. Тут Ви озвучили такі суми, які, як Ви кажете, осідали в кишенях депутатів Київради.

Як можна зробити так, на Вашу думку, щоб депутат столичної ради і взагалі будь-який депутат в Україні, будь-якого виборчого органу влади, не дозволяв собі порушувати закон?

Для чого депутати прийшли в Київраду? Не таємниця, що багато з них прийшли поліпшити своє фінансове становище, лобіювати інтереси інших структур
– По-перше, для чого депутати прийшли в Київраду? Не таємниця, що багато з них прийшли поліпшити своє фінансове становище, лобіювати інтереси інших структур.

– Тобто, їх привели за руку?


Їх привели за руку. А є люди, які прийшли, щоб змінити у Києві цей жахливий стан, в якому сьогодні столиця.

– Багато таких людей у Київраді?

– А ви можете подивитися на голосування по земельних питаннях. І кияни, і журналісти дивилися на ці голосування і бачили, хто як голосував. Знаєте, я нічого не маю проти Галини Гереги. Але, на жаль, у мене такий присмак не дуже гарний, тому що ГАК завжди був сателітом Черновецького і завжди голосував по тих дуже гострих питаннях, які стосувалися майна, землі, бюджету. І є таке прислів’я: лис може змінити шубку, але характер – ніколи.

І, скажімо, зараз ми вже зовсім інші. Зараз ми будемо працювати за іншими правилами, але я впевнений у тому, що ця ситуація не вирішиться. Я впевнений у тому, що ситуація зможе вирішитися, якщо буде оновлений склад Київради, якщо прийдуть нові люди, а кияни ніколи не будуть давати можливість тим депутатам, які зараз розкрадали Київ, знову потрапити туди. Тоді ми зможемо працювати. Обнулити ситуацію нам дуже потрібно.

– Ми зараз дізнаємось, чи так само думають кияни.


Слухач: Добрий день. Я хочу поставити пану Віталію питання. Пан Довгий був лише хлопчиком для биття. У даному випадку зовсім справа не в тому. А справа в тому, що пана Черновецького вже давно немає. Він знищений. То хто ж у Києві керує? Мер, якого обирав весь Київ, чи отой ставленик від Президента, який прийшов і повністю взяв права? Чому пан Черновецький до цього часу там інколи з’являється? Не знаю, для чого, він же просто там порожнє місце, він нічого собою не становить, а ним керують. Приходить пан Попов і вказує.

– Ми зрозуміли. А скажіть будь ласка, от якби були вибори зараз, Ви б пішли на них чи ні?

Віталію, це запитання, яке, я думаю, багато хто має у себе в голові, я його озвучу. Скажіть мені, будь ласка, чому у той довгий період, коли пана Черновецького не було у Києві, ніхто не знав, де він, Ви особисто або хтось інший не ініціювали питання про те, що треба міняти міського голову?

– Я хочу сказати, що багато політичних сил сьогодні використовують ситуацію тільки в своїх власних інтересах. І їм до інтересів киян, до інтересів людей, які живуть в Україні, нема жодного…

– Ви не знайшли підтримки?

Якщо Черновецький подасть у відставку і його прибрати, то повинні бути вибори мера Києва. Якщо влада на сьогоднішній день не має кандидата, який може перемогти, вони цього ніколи робити не будуть. І тому їхні партійні інтереси перед інтересами киян
– Одну хвилинку. Тому що ситуація влаштовує сьогоднішню владу. Якщо Черновецький подасть у відставку і його прибрати, то повинні бути вибори мера Києва. Якщо влада на сьогоднішній день не має кандидата, який може перемогти, вони цього ніколи робити не будуть. І тому їхні партійні інтереси перед інтересами киян – це перше.

По-друге, Черновецький не працює у Києві, але працює його команда. Молода команда, яку він поставив. Це Супруненко, це Комарницький, це Довгий і Басс. Була зроблена структура, яка працювала на сім’ю. І у нас, і у правоохоронних органів є всі докази, щоб це довести до кінця. І вистачить у них волі це довести. Це перше.

Друге – на сьогоднішній день Попова поставили бути менеджером у Києві, щоб щось змінити… Київрада робить саботаж, тому що вони звикли голосувати за якісь дивіденди, за якісь площадки, за якісь речі. І стався конфлікт.

– Тобто, і самому Попову, і державній адміністрації і, по суті, Партії регіонів може бути вигідно провести перевибори у столиці – Ви це хочете сказати?

Партії регіонів не вигідно проводити перевибори. Їм потрібно мати вплив на Київ, мати вплив на Київраду, і вони це роблять. Але ні в якому разі вони зараз не хочуть робити перевибори, тому що у них немає кандидата від своєї партії. І прогнози такі: вони будуть тримати пана Черновецького
– Ні. Партії регіонів не вигідно проводити перевибори. Їм потрібно мати вплив на Київ, мати вплив на Київраду, і вони це роблять. Але ні в якому разі вони зараз не хочуть робити перевибори, тому що у них немає кандидата від своєї партії. І прогнози такі: вони будуть тримати пана Черновецького. Ще рік він, може, буде іноді приходити на засідання, іноді з’являтися, всім привіт передавати, прилітати з Сейшелів, з якихсь там островів. І така ситуація зараз: вони хочуть закріпити цю Київраду, зробити нову більшість, щоб мати на неї вплив, щоб зробити рейтинг для свого кандидата. Сьогоднішній кандидат від Партії регіонів – це пан Попов, якого зараз поставили виконувати обов’язки голови КМДА.

– Добре, якщо за тією логікою, яку Ви озвучили, кримінальні справи таки будуть доведені до свого логічного завершення, то тим самим буде доведено, що представники теперішньої Київради, депутати, яких обирали, теж порушували закон, ухвалюючи рішення, які розбазарювали київську землю. А це означатиме, що і проти них мають бути порушені кримінальні справи. І тоді рада може залишитися без більшості своїх членів?

– Безкарність породжує вседозволеність. І тому ті депутати, які є в комісіях, ті депутати, які ставили свій підпис під документами, які порушують закон, їх треба притягувати до відповідальності. Інакше нічого не зміниться.

– У нас є слухач, терплячий. Будь ласка, говоріть.

Слухач: Мене звати Тетяна. Пане Віталію, я дуже шаную Вас і поважаю за Вашу позицію. Але чи не здається Вам, що зараз нам нема такої надії сподіватися на те, що будуть вибори. Тому що, дійсно, вони розуміють
(вибачте на слові, донецька орда), що їх ніколи народ уже не підтримає. Кияни вже не підтримають ні Попова, ні Герегу, яку поставив Черновецький. Тобто, нічого в Києві не зміниться. Той дерибан буде тривати. Тому вони будуть затягувати і затягувати. Що треба зробити киянам для того, щоб домогтися все-таки виборів і мера, і секретаря, щоб це вибирали кияни, а не ставив їх Президент або Черновецький, або ще хтось?


– Дякую за Ваше запитання. Так. Ситуація патова. Дуже довгий час проходила комісія Верховної Ради, управління робило перевірку всіх фактів, які проходять у Києві, КРУ перевіряло. І, я знаю, цю комісію очолював народний депутат Кирило Куликов, таких фактів уже велика гора. Є законні методи для того, щоб провести перевибори у Києві, законні методи, щоб переобирати голову Києва, пана Черновецького та Київраду. Один із них – пан Черновецький подає у відставку.

– Добровільно.

– Добровільно чи ні – це одне питання. Якщо Верховна Рада проголосує про дострокові вибори – це другий варіант. І третій – референдум. Давайте ми не будемо чекати цей варіант перший, коли Черновецький встане і скаже: все, я більше не хочу. Цього ми може дуже довго чекати.

– Більшість, як ми вже з’ясували, у Верховній Раді теж не проголосує.

– Верховна Рада відстоює інтереси провладні. І сьогодні влада не зацікавлена у тому, щоб вибори проходили у Києві, тому що у них немає кандидата, який може перемогти на цих виборах.

Третій, останній варіант – референдум. Для того, щоб референдум відповідав букві закону, потрібно (у нас такий казус), щоб пан Черновецький підписав офіційно про проведення такого референдуму. І отримає результат цього референдуму також він. Тобто, пан Черновецький повинен ініціювати офіційно референдум проти самого себе. І такого ніколи не може відбутись.

– Віталію, там ще є нюанс: якщо вдасться довести, що міський голова не виконує покладені на нього киянами повноваження, він з ними не справляється…

– Всі про це знають. Всі розуміють. І таке питання поставили Прем’єр-міністрові пану Азарову: що ми будемо робити з нашим мером, які повноваження він виконує? Його жодного разу не було на Київраді, він повинен виконувати свої обов’язки і вести Київраду. Його немає в кабінеті. Ми багато разів його шукали. Його немає у Києві. На що пан Азаров каже: «Мера вибрали кияни. Він робить репрезентативну функцію». Тобто, якого вибрали, такого і маєте.

– Ну, це правда.

– Я – киянин. Я не хочу, щоб така людина мене репрезентувала. Мені соромно, якщо відверто.

– Бачите, Тетяна телефонувала і теж каже: ось не виберуть, точно Попова не виберуть. А результат насправді можуть показати лише вибори. Є у Вас особисто сподівання на те, що все-таки вдасться довести, що мер не справляється із покладеними на нього повноваженнями? І це може призвести до того, що все-таки можна буде оголосити вибори через референдум?

– Я хочу звернутися до загальної ситуації, яка зараз в Україні. У нас була криза. І під час цієї кризи у нас стало мільярдерів наполовину більше. На жаль, Верховна Рада зараз відстоює інтереси купки людей, які збагачуються.

– Які за 20 років незалежності зробили своє багатство в цій країні.


– Дуже велика частина людей не має роботи, дуже велика частина людей виживає в цих умовах і, на жаль, на сьогоднішній день ми бачимо, що ні Верховна Рада, ні Київрада не відстоюють інтереси громадян.

– І Ви будете боротися далі у цій ситуації, яку Ви назвали патовою?

Я прийшов у політику не погратися. Я хочу жити в цій країні. Я хочу, щоб у цій країні жили мої діти і мали набагато краще майбутнє
– Я прийшов у політику не погратися. Я хочу жити в цій країні. Я хочу, щоб у цій країні жили мої діти і мали набагато краще майбутнє. А з такими, як Черновецький та Лесик, на жаль, нашого доброго майбутнього не може бути.

– Я від імені нас усіх тисну руку Віталію Кличку, і це для мене честь.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG