Доступність посилання

ТОП новини

Команда Віктора Януковича боїться «імпортної» революції (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують, що влада Президента Януковича побоюється масштабних акцій протесту в Україні за так званими «іноземними сценаріями». Це спонукає правлячу Партію регіонів до ухвалення в парламенті нових законів, які б суворо обмежили умови фінансування недержавних організацій з-за кордону. Відомі експерти закликають Європу врахувати «провальні уроки» своєї політики з демократизації України і цим протистояти авторитаризму в Росії. Західні видання вважають повернення до керма національної збірної України з футболу відомого у світі українського футболіста Олега Блохіна досить вдалим для виступу України на «Євро-2012».

Московська «Нєзавісімая газета» зауважує, що нинішня українська владна команда з Партії регіонів боїться нової «Помаранчевої загрози», а точніше – масових акцій українців, які у своїй більшості сьогодні не підтримують владної політики. Російське видання цитує парламентського лідера владної більшості Олександра Єфремова, який говорить, що він «має дані про те, що Сорос виділив певні кошти для підготовки групи молодих хлопців, котрі могли б за варіантом Північної Африки запускати будь-які проекти». Речники Партії регіонів на кшталт Вадима Колесніченка підтверджують існування законопроекту, який посилив би контроль держави за фінансуванням громадських організацій в Україні іноземними коштами. Експерти вважають, що таке рішення означало б ліквідацію в країні недержавних організацій. Це підтвердило б рух України в ногу з Росією та Білоруссю, де такі закони вже діють. Аналітики також кажуть, що цей крок Києва поклав би край процесу євроінтеграції, бо на Заході не сприймають такого ставлення до недержавних організацій як важливої складової громадянського суспільства. Хоча, як наголошують чимало експертів, такі дії влади зовсім не рятують її від масових виступів народу, котрий виходить на майдани, насамперед, через злидні і обман з боку уряду. Парадоксальним для нинішньої України є й те, що суспільство однаково не вірить як владі, так і найбільшим опозиційним лідерам. Так, соціологи стверджують, що рівень довіри до Януковича упав за весну до 11 відсотків, а рівень довіри до Юлії Тимошенко ще нижчий – 10 відсотків. Експерти, тим не менше, вважають, що ймовірна революція в Україні може початися і без явних лідерів.

Брюсельське видання EU Observer опублікувало новий аналітичний матеріал відомого німецького політолога Андреаса Умланда, в якому він стверджує, що Європа може послабити загрози російського авторитаризму через Київ. Точніше, Євросоюз, як зауважує Умланд, має зробити висновки зі своїх невдач в Україні останніми роками і активізувати підтримку демократії у цій країні, суспільство якої є чутливим до демократичних змін і цим відрізняється від російського суспільства, де панують настрої підтримки «сильної руки». Андреас Умланд стверджує, що намагання влади Віктора Януковича витворювати свою форму деспотії наштовхуються на різноплановий опір українців. Це Євросоюз має не лише цінувати, каже німецький політолог, а конкретно підтримувати, і особливо передові інтелектуальні та політичні еліти в Україні. Бо до сьогодні така підтримка була випадковою або ж обмеженою лише дипломатичними тонкощами. Умланд закликає європейців спільними зусиллями долати «периферійність статусу України» у Європі, якщо Європа хоче перетворитися на «загальноєвропейський спільний дім». Успіхи цієї політики стали б найбільш реальним доказом дієвості демократичної моделі і для російських еліт та позбавили б росіян ілюзій щодо «керованої демократії».

Австрійська «Дер Штандард» інформує про повернення де керма національної збірної України з футболу «футбольної легенди» Олега Блохіна. Газета наголошує на футбольних заслугах Блохіна, його володіння титулом найкращого футболіста Європи у 1975 році, в цілому його успішне керівництво збірною України на Чемпіонаті світу в Німеччині, коли національна збірна вийшла до чвертьфіналу. Газета також цитує впевнені слова Олега Блохіна відразу ж після його призначення на цю посаду 21 квітня. «Головний тренер завжди відповідає за результат. Я ж несу подвійну відповідальність, бо Україна є господарем «Євро-2012» і ми мусимо виходити з групи», – заявив журналістам у четвер в Києві новий тренер українських футболістів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG