Доступність посилання

ТОП новини

"Можливість для переговорів завжди існує, коли обидві сторони хочуть цього" – спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе.


Марія Щур Прага, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Що з приводу конфлікту з Росією думають звичайні грузини? Чи готовий Тбілісі сісти за стіл переговорів з Москвою? На ці питання для Радіо Свобода відповідає спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе. (Ця розмова відбулася напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу, які різко засудили санкції Росії щодо Грузії).


- Пані Бурджанадзе, яка міжнародна реакція на дії російського уряду щодо Грузії?

- Ми маємо серйозну міжнародну підтримку. Але я гадаю, що всі міжнародні структури повинні активніше залучитися до цих справ. Загальна фраза така, що Грузія і Росія повинні знайти «спільне рішення», і що вони мають «співпрацювати». Ми знаємо, що ми повинні співпрацювати, але як? Чи ви можете нас навчити, як співпрацювати з Росією, якщо вона використовує подвійні стандарти, підтримуючи сепаратистські режими в Абхазії та Південній Осетії, намагаючись зберегти вплив на Грузію і на грузинську територію. Коли вона здійснює тиск на грузинів, які живуть у Росії. Але більшість з цих людей опинилися в Росії, бо вони є біженцями зі зон конфлікту в Абхазії та Південній Осетії.

- Якою, до речі, є реакція звичайних грузинів на дії російського уряду?

- Звичайні люди в Грузії дуже негативно ставляться до того, що росіяни роблять проти Грузії, грузинського населення та грузинської держави. Я навіть не кажу про блокаду і про санкції, які Росія раніше наклала на Грузію, коли вони заборонили грузинське вино, грузинську мінеральну воду, грузинські продукти сільського господарства, коли були відрізані всі можливості для нормальної співпраці. Але те, що вони зараз роблять – це справжня ксенофобія проти грузинів. Я гадаю, що в це неможливо повірити, щоб у 21 столітті було можливо депортувати людей за те, що вони грузини, забороняти дітям навчатися у школі лише тому, що вони є грузинського походження. Тож міжнародна спільнота повинна реагувати на ці дії.

- Чи в цих умовах, на Вашу думку, зберігаються можливості для переговорів з Москвою?

- Можливість для переговорів завжди є, якщо обидві сторони хочуть вести переговори. Грузія готова до переговорів, ми готові до співпраці. Але переговори можливі лише в тому випадку, коли обидві сторони поважають одна одну, коли вони взаємно поважають закони та інтереси обох сторін. Якщо Росія змінить свою політику, і вирішить будувати справді нормальні, цивілізовані та рівноправні стосунки з нашою країною, ми будемо це лише вітати. ми готові до продовження діалогу, щоб знайти нормальні цивілізовані рішення для всіх цих проблем. Але якщо Росія продовжить діяти, як вона діє, залишиться дедалі менше місця для співпраці та переговорів.

Матеріали по темі: ЄС: Російська рекція надмірна і не виправдана. Україна, Молдова та Азербайджан підтримали Грузію у конфлікті з Росією. ГУАМ не підтримав Грузію у протистоянні з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG